main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

11/1/2016, Σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΜΑΚ & του ΧΥΤΥ Χανίων της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) στο Ακρωτήρι Χανίων

Στην πρόσκληση του Δημάρχου Χανίων και Προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), κ. Αναστάσιου Βάμβουκα, για επίσκεψη στις προσφάτως εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις του ΕΜΑΚ-ΧΥΤΥ Χανίων της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) στην Κορακιά Ακρωτηρίου Χανίων και για ενημέρωση-συζήτηση σχετικά με θεσμικά θέματα ΦοΔΣΑ και έργα διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στην Π.Ε. Χανίων, ανταποκρίθηκαν κυβερνητικοί βουλευτές και αυτοδιοικητικοί φορείς.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 09.01.2016, παρευρέθησαν ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, οι Βουλευτές Χανίων κα Βάλια Βαγιωνάκη και κ. Αντώνιος Μπαλωμενάκης, o Γραμματέας της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Παπανδρέου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περ/ντος και Χωροταξίας, κ. Νίκος Καλογερής, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Δημάρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Δήμαρχος Κανδάνου-Σελίνου κ. Αντώνιος Περράκης, τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΔΙΣΑ και στελέχη της επιχείρησης. Επίσης, το παρόν στη συνάντηση έδωσε δια εκπροσώπου του, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του προς τον Δήμαρχο Χανίων και Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) στις θέσεις που έθεσε προς συζήτηση.

Ειδικότερα, ο κ. Α. Βάμβουκας, ανέπτυξε στους παρευρισκόμενους το ομόφωνο αίτημα τόσο του Δ.Σ. της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) όσο και του Δήμου Χανίων, περί της άμεσης ανάγκης τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (που προβλέπει τη συγχώνευση των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ στον Ενιαίο Περιφερειακό Φορέα που έχει ήδη συσταθεί), έτσι ώστε η επιχείρηση να διατηρήσει τη διοικητική και λειτουργική της αυτοτέλεια, ως έχει μέχρι και σήμερα. Τόνισε δε ότι η θέση αυτή, υπέρ της αυτονομίας της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), όπως και άλλων υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη, τυγχάνει της αποδοχής της Π.Ε.Δ. Κρήτης, γεγονός που οφείλεται και στο πολύ καλό κλίμα συνεργασίας που έχει εμπεδωθεί και με την συμβολή του Δήμου Χανίων μεταξύ των Δημάρχων της Κρήτης. Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση, ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Κρήτης να είναι αρμόδιος μόνο για τον σχεδιασμό, εκπόνηση και αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Κρήτης. Περαιτέρω, τόνισε την κατεπείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν τάχιστα από την Περιφέρεια Κρήτης οι δικαστικές διαδικασίες για την απαλλοτρίωση της έκτασης που απαιτείται για την επέκταση του Χ.Υ.Τ.Υ. Χανίων λόγω του επερχόμενου κορεσμού του υφιστάμενου κυττάρου, καθώς και οι διαδικασίες χρηματοδότησής του έργου. Τέλος, ο κ. Βάμβουκας, ανέφερε στους παρισταμένους ότι ο Δήμος Χανίων στηρίζει τις σημαντικά αυξημένες οικονομικές ανάγκες της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), καθώς κατόπιν πρωτοβουλιών που ανέλαβε ως Δήμαρχος σε συνεργασία με το Δ.Σ. και τους μετόχους της επιχείρησης, η διαχειριστική χρήση του έτους 2015, ύστερα από δύο συνεχείς ζημιογόνες χρονιές (2013, 2014), θα κλείσει θετικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως δήλωσε, θα καλυφθούν οικονομικές ανάγκες της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν, αλλά και τρέχουσες χρηματοδοτικές απαιτήσεις της επιχείρησης, οφειλόμενες σε επικείμενες επενδύσεις της και στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 10% που επήλθε πρόσφατα στις υπηρεσίες που αυτή παρέχει. Κι όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, χωρίς ο Δήμος Χανίων να προχωρήσει σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών προς του δημότες του, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια εξεύρεσης των επί πλέον εσόδων μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων των ακινήτων, που έχει ως αποτέλεσμα ο κάθε δημότης να οφείλει να αποδώσει το ποσό που αναλογεί στην πραγματική και σωστή έκταση της ιδιοκτησίας του, γεγονός που οδηγεί σ’ ένα ρεαλιστικά δίκαιο καταμερισμό των δημοτικών ανταποδοτικών τελών.

Στη συνέχεια ακολούθησε διαλογική συζήτηση και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων, ενώ μετά το πέρας της ενημερωτικής συνάντησης, ο Δήμαρχος Χανίων και Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και την ανταπόκριση τους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματά της, καθώς, όπως δήλωσε, όλοι οι αρμόδιοι συμμερίστηκαν τις υποβληθείσες προτάσεις και δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν στην υλοποίησή τους. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Α. Βάμβουκας, δήλωσε ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε για την πρόθεση της Κυβέρνησης περί τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη διατήρηση της αυτονομίας της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), καθώς επίσης και για την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου της «επέκτασης του Χ.Υ.Τ. Χανίων – Γ΄ φάση». Ομοίως, ανέφερε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, στο αίτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών της απαλλοτρίωσης που αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας, καθώς και για την υπόσχεση που έδωσε ότι θα συνεργαστεί στην συνέχεια για τη χρηματοδότηση του έργου.

Οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στους χώρους των εγκαταστάσεων του Ε.Μ.Α.Κ. – Χ.Υ.Τ.Υ. Χανίων της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), όπου διαπίστωσαν αφενός την πρωτοποριακή διαχείριση Α.Σ.Α. που εφαρμόζει η επιχείρηση, ύστερα και από τον πρόσφατο εκσυγχρονισμό της μονάδας, αφετέρου όμως και την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας του νέου χώρου εναπόθεσης υπολειμμάτων λόγω του επερχόμενου κορεσμού του υφιστάμενου κυττάρου.

p1