main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

24/04/2017, Πρόγραμμα «ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΟΝΤΑ: Η Τέχνη στη Γειτονιά, Τέχνη της Γειτνίασης»

 

Το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (ΦΚΣ) και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (Θέατρο Βλησίδης), το ΔΗΠΕΘΕΚ & τις Δ/νσεις Α/θμιας, Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων, υλοποίησε κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2016-17 το Πρόγραμμα Κοινοτικής Ενδυνάμωσης-Δράσης «Φέρνοντας τις Γειτονιές Κοντά» διά του Θεάτρου, επιχειρώντας να αναδείξει την αναγκαιότητα δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας της κοινωνίας των πολιτών, στον καιρό της κρίσης.

Η συμμετοχή των εθελοντών μελών του Δικτύου με τη συνεργασία πολιτών στο σχέδιο κοινοτικής δράσης ανέδειξε ως περιοχές/γειτονιές-προσέγγισης την κοινότητα της Σούδας και τη γειτονιά των Παχιανών. Το απόσταγμα της εκπαιδευτικής εμπειρίας/κοινοτικής δράσης πρόκειται να παρουσιαστεί σε ένα πολιτισμικό-εκπαιδευτικό αντάμωμα/Φεστιβάλ Γειτονιών σε δύο φάσεις:

Α φάση: Επιτόπια Δράση στο Πεδίο-Γειτονιά

Πρόκειται για δύο μεμονωμένα φεστιβάλ των δύο γειτονιών που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 στην Παραλία Βλητέ και την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 στο Πάρκο των Παχιανών (Κυκλοφοριακής Αγωγής).

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στη Σούδα υλοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Δημοτική κοινότητα Σούδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο και ξεκινάει την Παρασκευή 28 Απριλίου (ώρα 20.00, οδός Κανάρη-Κάτω Σούδα) με τη δράση-προβολή ταινίας «Έλα να θυμηθούμε τα παλιά» και συνεχίζεται το Σάββατο 29 Απριλίου στις 17.30 με δράσεις στην παραλία του Βλητέ όπως: ναυπηγικές δραστηριότητες για παιδιά, φιλικούς αγώνες βόλεϊ και ποδοσφαίρου, έκθεση φωτογραφιών της περιοχής, θεατρικό δρώμενο πολιτών και φίλων του τόπου, χορό και τραγούδι.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στα Παχιανά υλοποιείται σε συνδιοργάνωση με το ΔΟΚΟΙΠ Δ. Χανίων ξεκινάει την Κυριακή 30 Απριλίου στις 17.30 και περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση παραμυθιού, θέατρο σκιών (Νίκου Μπλαζάκη), χορό, τραγούδι, έκθεση ζωγραφικής με έργα των μαθητών από σχολεία της περιοχής και ποικίλες δράσεις στη γειτονιά των Παχιανών, με επίκεντρο το θεατρικό δρώμενο ενηλίκων που δημιουργήθηκε συμμετοχικά μεταξύ πολιτών-μελών του Γ΄ ΚΑΠΗ Παχιανών και κοινοτικών εμψυχωτών του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ). Πριν από τις εκδηλώσεις στα Παχιανά θα προηγηθεί την Τετάρτη 26/04/207 και ώρα 17.30 το απόγευμα η Φάση Προετοιμασίας-Δράση Φροντίδας του πάρκου (κλάδεμα, δενδροφύτευση και καλλωπισμός), που θα πραγματοποιηθεί με τους πολίτες της περιοχής σε συνεργασία με το Τμήμα Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δ. Χανίων.

Β φάση: Συνάντηση Ενεργών Πολιτών των Γειτονιών στην Σκηνή του Θεάτρου

Πρόκειται για την συνάντηση των δύο θεατρικών «σπονδύλων» των δύο γειτονιών, Σούδας και Παχιανών, σε ένα ενιαίο παραστατικό γεγονός στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, την Παρασκευή 13 Μαϊου 2017 και ώρα 20.30, στο πλαίσιο έναρξης των εργασιών του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Κρήτη-Χανιά, 2017: 1η Συνδιάσκεψη Πόλης για τον Εθελοντισμό και την Κοινοτική Ενδυνάμωση» με θέμα «Η Πόλη Δικτυώνεται Μαθαίνει να λέει ΝΑΙ στο Συνάνθρωπο και στη Ζωή». Στο ίδιο πλαίσιο λίγο νωρίτερα (στις 20.00) θα παρουσιαστεί ο παιδαγωγικός σχεδιασμός του εγχειρήματος στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης.

Όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά … Μπορούν και οι γειτονιές τους …

Η είσοδος κατά τη διάρκεια όλων των δράσεων είναι ελεύθερη

photo

photo

 

logo imageσυμβαίνει

Εκδηλώσεις εορτασμού της 80ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης: Από 15 έως 28 Μαΐου 2021
Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Στις 14/5/2021
Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις 12 & 13/5/2021 στο Πάρκο των Αγ. Αποστόλων: Από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ: Την Τετάρτη 12/05/2021
Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Χανίων, οι αιτήσεις για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Ξεκινάει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για τις εγγραφές – επανεγγραφές στους Παιδικούς – Βρεφικούς Σταθμούς του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. για τη σχολική χρονιά 2021-2022
Κλειστό για τους ωφελούμενους το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων: Από τις 06/05 έως και τις 18/05/2021
Άνοιξαν οι εγγραφές για τον Μαραθώνιο Κρήτης 2021
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων