main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

18/01/2018, Συνάντηση Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα, με τον Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρ. Λαμπρίδη

Τη διαβεβαίωση ότι θα εκδοθεί άμεσα ερμηνευτική εγκύκλιος, για τις περιπτώσεις λιμένων, που υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες σκιαδίων πριν την ψήφιση του Νόμου 4504/2017, αυτές έχουν άμεση εφαρμογή, διατύπωσε σήμερα, Πέμπτη 18/1/2018, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, κατά τη συνάντηση, που είχε στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκαν η Βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ο Δήμαρχος Χανίων παρατήρησε ότι ο πρόσφατα ψηφισμένος Ν.4504/29-11-2017 με το άρθρο 96 αναστέλλει ουσιαστικά για δύο χρόνια την ώριμη διαδικασία αφαίρεσης των αυθαίρετων κατασκευών - σκιαδίων στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων και την αντικατάστασή τους από νέες.

Ο Ενετικός Λιμένας των Χανίων αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής και αισθητικής αξίας και σημείο-σύμβολο της πόλης. Για τον λόγο αυτό δεν αρμόζει η διατήρηση της αισθητικής και λειτουργικής κακοποίησής του, ενώ θα αποτελέσει μεγάλο σφάλμα της πολιτείας να βάλει εμπόδια σε μία διαδικασία, που ξεκίνησε πριν 17 χρόνια και ήταν στην φάση υλοποίησής της, δίνοντας έτσι την αίσθηση της μακροχρόνιας ασυλίας όσων διατηρούν αυθαίρετες κατασκευές σε δημόσιο χώρο” επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χανίων.

Επίσης, ο κ. Βάμβουκας έθεσε στον κ. Λαμπρίδη το αίτημα της δημοτικής αρχής για την επέκταση της χερσαίας λιμενικής ζώνης για τη δημιουργία λιμενικών υποδομών, δυτικά της πόλης των Χανίων, στο τμήμα μεταξύ Πλ. Τάλω έως λιμενίσκο Ν. Χώρας και ανατολικά έως τον λιμενίσκο της Αγ. Κυριακής και πέραν αυτού, το οποίο προσδίδει αναπτυξιακή προοπτική στον Δήμο.

 

Ο Δήμαρχος Χανίων σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαβεβαιώσεις από πλευράς του Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας ότι θα προωθηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα, που προκλήθηκε. “Βρήκαμε ευήκοα ώτα στα δίκαια αιτήματά μας και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι εφόσον υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη για τα σκιάδια και τον παραχωρούμενο χώρο είναι αυτονόητο ότι αυτή ισχύει και εφαρμόζεται”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας ότι ως νέος Πρόεδρος πλέον του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων συνεχίζει την πολιτική, που ακολουθεί η δημοτική αρχή, προκειμένου να μπει τάξη στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων τόνισε ότι η πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, γι΄ αυτό και θα πρέπει να προχωρήσει. “Ο Νόμος του Υπουργείου Ναυτιλίας δεν αποτελεί εμπόδιο για την εφαρμογή της μελέτης των σκιαδίων, που έχει δρομολογήσει ο Δήμος, αντίθετα η πρακτική των Χανίων θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας”, τόνισε ο κ. Λαμπρίδης, προσθέτοντας ότι προκειμένου να διευκρινιστούν σαφώς τα σχετικά ζητήματα θα ακολουθήσει άμεσα ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η εγκεκριμένη μελέτη του Δήμου μπορεί να εφαρμοστεί νωρίτερα από τα δύο χρόνια, που θέτει ως όριο ο Νόμος και ότι ο Δήμος έχει το δικαίωμα, με βάση τον Νόμο, σε οποιονδήποτε δεν συμμορφωθεί να μην δώσει παραχώρηση χώρου με τις επακόλουθες συνέπειες.

photo

photo