main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

19/5/2018, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Η μάχη του Γαλατά υπήρξε από τις μεγαλύτερες και πιο δραματικές κατά την κατάληψη του νησιού”

Τελετή μνήμης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/5/2018, στο Μνημείο Ελληνο – Νεοζηλανδών στον Γαλατά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που συνδιοργανώνει ο Δήμος Χανίων με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Πλατανιά για την 77η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στην ομιλία του χαρακτήρισε τη Μάχη της Κρήτης ως το συναρπαστικότερο γεγονός του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου, που άλλαξε τη ροή της ιστορίας. “Όταν οι δυνατοί της Ευρώπης υπέκυπταν στη ναζιστική δύναμη και υπεροπλία, ο κρητικός λαός τοποθέτησε πάνω από το αγαθό της ζωής, τα ιδανικά και τις αξίες του. Βασικό κεφάλαιο αποτελεί η εξαήμερη σκληρή μάχη του Γαλατά, που υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και πιο δραματικές όλων των επιμέρους μαχών, που έλαβαν χώρα κατά την κατάληψη του Νησιού από τους Γερμανούς, εκείνο το Μάιο”, επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας, τονίζοντας ότι η περιοχή δέχτηκε διαδοχικές επιθέσεις και αντεπιθέσεις Γερμανών, Συμμάχων και Γαλατιανών, με βαριές ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές.

Ο Γαλατάς κατελήφθη τελικά στις 26 Μαΐου. Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν στρατιωτικούς, Έλληνες, συμμάχους και πολίτες στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Οι απώλειες του εξαημέρου ήταν μεγάλες. Σκοτώθηκαν δυο Σύμμαχοι αξιωματικοί και 147 οπλίτες, οκτώ Έλληνες αξιωματικοί και 63 οπλίτες – αν και είναι πιθανόν να είναι περισσότεροι και να μην κατέστη δυνατόν να ανεβρεθούν. Από τους κατοίκους του Γαλατά σκοτώθηκαν 17 άνδρες και 23 γυναικόπαιδα από τους βομβαρδισμούς και μέσα στα καταφύγια. Από τους Γερμανούς σε όλη την περιοχή, εντός και εκτός του χωριού σκοτώθηκαν πάνω από 1500 αξιωματικοί και οπλίτες”, ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων.

Η Κρήτη μπορεί τελικά να λύγισε μετά από 10 μέρες, όμως τα παιδιά της στάθηκαν όρθια κι αγέρωχα απέναντι στην Ιστορία, εκπληρώνοντας το χρέος τους”, κατέληξε ο κ. Βάμβουκας, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους Βετεράνους και τους απογόνους τους, που παρευρέθηκαν στην τελετή.

Ακολούθησε χαιρετισμός από την Ακόλουθο Άμυνας της Κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, Αντισμήναρχο Lisa D’Oliveira.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό κέρασμα στην πλατεία του Γαλατά.

p1

p2

p3

p4

logo imageσυμβαίνει

Από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης...στο ΚΑΜ
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: «Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη»
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
"Πνεύμονες και Περιβάλλον": Ομιλία στο ενοριακό κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, στις 11/12/2019
Παρουσιάζεται ο νέος τόμος “ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ 2019”: Στις 11/12/2019 στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”
“Συζητώντας για την πρόληψη των εξαρτήσεων: Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου”: Στις 11/12/2019 στο Πολύκεντρο Σούδας
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ στη «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ»
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»