main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

15/2/2019, Τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα για το ζήτημα της διαφορετικής άποψης της ΔΟΥ Χανίων που αφορά την απαλλαγή των Δήμων από το ΦΠΑ από τις συμβάσεις τους με τη ΦΟΔΣΑ-ΔΕΔΙΣΑ

Με αφορμή δηλώσεις υποψηφίων και πέριξ αυτών, σχετικά με το ζήτημα της διαφορετικής άποψης της ΔΟΥ Χανίων για την απαλλαγή των Δήμων από τον ΦΠΑ από τις συμβάσεις τους με την ΦΟΔΣΑ-ΔΕΔΙΣΑ (ΟΤΑ) Α.Ε., έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Ένα θέμα που πάλεψε και πέτυχε η Δημοτική Αρχή Χανίων σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά, έχοντας την σύμφωνη γνώμη όλων των Δήμων των Χανίων, που απαλλάσει τους Χανιώτες από 2 εκ. ΦΠΑ κάθε χρόνο, γίνεται αντικείμενο φτηνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Οι “ανησυχούντες” που μιλούν για λάθος ενέργειες, όφειλαν να γνωρίζουν, ιδιαίτερα δε αυτοί που διεκδικούν την διοίκηση του Δήμου, ότι οι Δήμαρχοι, οι Δήμοι και η ΦΟΔΣΑ-ΔΕΔΙΣΑ, είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την απόφαση του ενός εκ των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Το Ελεγκτικό Συνεδριο έχει αποφανθεί για την νομιμότητα αυτών των συμβάσεων που τις απαλλάσσει από την καταβολή ΦΠΑ.

Επί πλέον όπως έχουμε εξηγήσει, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού, ο Πάρεδρος που ελέγχει τις δαπάνες των Δήμων, δεν δεχόταν την πληρωμή τιμολογίων που περιείχαν ΦΠΑ, από την στιγμή που υπήρχε απόφαση ανώτατου δικαστηρίου.

Για να γίνει όλο αυτό καλύτερα κατανοητό στους δημότες, για να αναδειχθεί ο παραλογισμός του επιχειρήματος, θα πρέπει να σκεφτούμε τι σημαίνει η επιβολή ΦΠΑ στις σχετικές υπηρεσίες. Σημαίνει ετήσια επιβάρυνση των δημοτών (γιατί αυτός ο ΦΠΑ θα πληρωθεί από την επιβολή αυξημένων ανταποδοτικών τελών) κατά 600.000 ευρώ. Χρήματα που η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβάλλουν οι Χανιώτες όχι τελικά για να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες, απλώς για να απολαμβάνουν ακριβότερες. Κι όχι για την οικονομική ενδυνάμωση της ΦΟΔΣΑ-ΔΕΔΙΣΑ αλλά για τη συλλογή φόρων για το κεντρικό κράτος. Φόρων, όμως, που επιβάλλονται πάνω σε τέλος; Είναι δυνατόν να δεχθούμε τη διπλή φορολόγηση των δημοτών; Να πληρώνουν τέλη και ΦΠΑ πάνω στα τέλη;

Είναι βέβαιο ότι ο Δήμος Χανίων και η ΦΟΔΣΑ-ΔΕΔΙΣΑ, θα προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες, ώστε να δικαιωθεί η άποψη την οποία υποστηρίζουν, προς όφελος των πολιτών.

Αν οι συνυποψήφιοί μας καταλογίζουν ευθύνες στον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή γιατί ενήργησαν προς όφελος των δημοτών τους, εξοικονόμησαν χρήματα και προχώρησαν σε αγορά νέων απορριμματοφόρων, κάδων και μείωσαν τα δημοτικά τέλη, τότε θα πρέπει να δώσουν αυτοί εξηγήσεις στους Χανιώτες, για το πώς αντιλαμβάνονται τα συμφέροντα των δημοτών που θέλουν να εκπροσωπήσουν.


Ο Δήμαρχος Χανίων
Αναστάσιος Βάμβουκας

 

logo imageσυμβαίνει

Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Ανοιχτό για το κοινό το Φρούριο “Κουλές” της Απτέρας κάθε Κυριακή για τον μήνα Οκτώβριο
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Εγγραφές στην Παιδική Χορωδία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»