main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

22/5/2019, Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Χανίων με έργα 10,5 εκατομμυρίων ευρώ

Στo πλαίσιo της επίσκεψης του Δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα, στη Δ.Ε.Υ.Α.Χ., πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού Αντιπλημμυρικής Θωράκισης του Δήμου Χανίων από τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Μιχαήλ Τζινευράκη και τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Στεργιάννη. Ένας σχεδιασμός που περιλαμβάνει δράσεις, μελέτες και έργα προσαρμογής στην διαφαινόμενη φυσική μεταβλητότητα των κλιματικών συνθηκών και επισημαίνει τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, που πολλές φορές διαδραματίζουν κορυφαίο παράγοντα στην πρόκληση καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων.

Στον συνεκτικό αυτό σχεδιασμό αποτυπώνεται μια ολοκληρωμένη, διατομεακή στρατηγική ανθεκτικότητας των υποδομών με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. Περιέχει όλες εκείνες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κοστολογημένα και σε ορίζοντα πενταετίας εξειδικεύοντας τις κατευθύνσεις του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας σε επίπεδο Λεκάνης Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης (ΦΩΤΟ-2: ΧΑΡΤΗΣ).

π1

Με οδηγό το σχεδιασμό αυτό, ο Δήμαρχος Χανίων ενημερώθηκε για τις παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί, την εξέλιξη των υπό ένταξη έργων αλλά και την ωριμότητα των μελετών που εκπονούνται.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του έργου κατασκευής δικτύων ομβρίων σε διάφορες περιοχές, εντός και εκτός σχεδίου πόλης, αρμοδιότητας του Δήμου Χανίων και έχουμε την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου. Ένα έργο προϋπολογισμού 4,85 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από Ιδίους Πόρους της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και προστατεύει περιοχές που έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα όπως η Κάτω Σούδα, τα Τσικαλαριά, το Πασακάκι (οδός Ελευθερίας), το Δαράτσο, οι Στέρνες κ.α.

  2. Στις 30 Μαΐου δημοπρατείται το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχών δυνητικού κινδύνου πλημμύρας, με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και περιλαμβάνει την αντιπλημμυρική θωράκιση οικισμών όπως τα Περιβόλια, την Αγιά και τον οικισμό «Καλλιθέα» στο Βαμβακόπουλο.

  3. Εγκρίθηκε η πίστωση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης και δημοπρατείται εντός του Ιουνίου από την Δ.Ε.Υ.Α.Χ. η κατασκευή δικτύων ομβρίων, τόσο στο επαρχιακό δίκτυο όσο και στην Π.Ε.Ο. Χανίων-Κισάμου. Με το έργο αυτό, επιτυγχάνεται η αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών όπως τα Κουνουπιδιανά, το Καμπάνι, ο Βλητές, ο κόμβος της Σούδας αλλά και του Δαράτσου. (ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΡΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ) π2

  4. ΔΑΡΑΤΣΟ – ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ: Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η υδραυλική μελέτη για την κατασκευή αγωγών ομβρίων στους οικισμούς Δαράτσο και Χρυσή Ακτή, περιοχές με ραγδαία οικιστική ανάπτυξη που αποτελούν το βαρύκεντρο του τουριστικού προϊόντος στον Δήμο Χανίων, δίνοντας λύση στον τρόπο διαχείρισης των ομβρίων υδάτων.

  5. ΚΛΑΔΙΣΟΣ: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέων τοιχίων αντιστήριξης σε σημεία που επλήγησαν από τις πλημμυρικές παροχές του 2017 κατά μήκος της όχθης του ποταμού Κλαδισού. Τα τεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης του ποταμού σε συνδυασμό με την διαπλάτυνση της εκβολής του, συνέβαλλαν καταλυτικά στην αντοχή του συστήματος σε υψηλά βροχομετρικά δεδομένα (ΦΩΤΟ-3 & -4). π3

  6. ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ: Με παρεμβάσεις πολύ χαμηλού κόστους στο πάρκο των Αγίων Αποστόλων, δημιουργήθηκαν νέα κανάλια ομβρίων, υπογειοποιήθηκε το δίκτυο και μετατοπίστηκαν τεχνικά εμπόδια από το βασικό ρέμα που είναι ο τελικός αποδέκτη ομβρίων της περιοχή του Δαράτσου έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εμφράξεως και πλημμυρών στη ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Βάμβουκα στη Δ.Ε.Υ.Α.Χ., πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού Αντιπλημμυρικής Θωράκισης του Δήμου Χανίων από τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Μιχαήλ Τζινευράκη και τον Γενικό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Στεργιάννη. Ένας σχεδιασμός που περιλαμβάνει δράσεις, μελέτες και έργα προσαρμογής στην διαφαινόμενη φυσική μεταβλητότητα των κλιματικών συνθηκών και επισημαίνει τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, που πολλές φορές διαδραματίζουν κορυφαίο παράγοντα στην πρόκληση καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων.

  1. ΜΟΡΩΝΗΣ: Εντός του επομένου τριμήνου, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου διαπλάτυνσης της εκβολής της εκβολής του Ποταμού Μορώνη, προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, ένα έργο που θα συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία του ανατολικού τμήματος του Δήμου Χανίων (Λειβάδια, Σούδα) ολοκληρώνοντας τον υφιστάμενο σχεδιασμό στην περιοχή που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα πλημμυρικά συμβάντα των τελευταίων ετών.

 

 

 

logo imageσυμβαίνει

Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Ακροάσεις νέων μουσικών για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης: Στις 20/10, στο Κ.Α.Μ. - Σε πολύ καλό κλίμα η συνεργασία Δήμου Χανίων - Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Ανοιχτό για το κοινό το Φρούριο “Κουλές” της Απτέρας κάθε Κυριακή για τον μήνα Οκτώβριο
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Εγγραφές στην Παιδική Χορωδία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»