main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

3/7/2019, Σε λειτουργία το νέο σύστημα Γεωχωρικών Πληροφοριών (GIS) του Δήμου Χανίων - Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Εξελίσσουμε διαρκώς τις υπηρεσίες προς τους πολίτες”

Ο Δήμος Χανίων εξελίσσει διαρκώς τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και την εσωτερική του λειτουργία με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως είναι το νέο σύστημα γεωχωρικών πληροφοριών – GIS. Απεικονίζουμε έτσι κάθε διαθέσιμη πληροφορία, στην ανάλογη θέση της στο χάρτη”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε σήμερα, Τετάρτη 3/7/2019, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο, αναφορικά με το νέο GIS, που τίθεται σε πιλοτική λειτουργία και αφορά τους συναλλασσόμενους με το Δήμο.

Το νέο αυτό εργαλείο υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Υπηρεσίας Δόμησης σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Δήμου μας. Σε μεγάλο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι των πολεοδομικών δεδομένων (σχέδια πόλης, πράξεις εφαρμογής, κ.α.) και έχει διευρυνθεί η διαθέσιμη πληροφορία για όλες τις ενότητες του Δήμου Χανίων”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται η διαρκής προσπάθεια του Δήμου Χανίων και της δημοτικής αρχής να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες, που παρέχει προς τους πολίτες με καινοτόμα εργαλεία,“ευελπιστώντας ότι η νέα δημοτική αρχή θα συνεχίσει το σημαντικό έργο, που ήδη έχει υλοποιηθεί και προγραμματιστεί και σε αυτόν τον τομέα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων.

Πρόκειται για μία νέα υπηρεσία, που εξασφαλίζει τη διαφάνεια, το χαμηλό κόστος, η οποία ενημερώνεται και εμπλουτίζεται από τους υπαλλήλους του Δήμου”, τόνισε από την πλευρά της η Δ/ντρια της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων, κα. Λακιωτάκη, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια στοχεύει, πέραν του εκσυγχρονισμού των παρεχομένων υπηρεσιών, στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων συμπολιτών μας και των μηχανικών, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν πλέον άμεση γνώση των πολεοδομικών πληροφοριών.

Όπως επεσήμανε και το στέλεχος της Υπηρεσίας Δόμησης, Αλεξάνδρα Σπηλιωτακάρα, παρουσιάζοντας το νέο σύστημα, η υποδομή βασίζεται σε ανοικτά πρότυπα, σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις διαλειτουργικότητας, τις προδιαγραφές της Οδηγίας INSPIRE και του Ν. 3882/2010. Η Γεωπύλη χρησιμοποιεί αποκλειστικά λογισμικά ανοικτού κώδικα, επιτυγχάνοντας τεράστια εξοικονόμηση πόρων, καθώς το κόστος κτήσης και αναβάθμισης αδειών λογισμικού είναι μηδενικό.

Η υποδομή περιλαμβάνει περισσότερα από 1.700 τεκμήρια, τα οποία καλύπτουν επιμέρους θεματικές κατηγορίες. Ενδεικτικά, τα νέα δεδομένα αφορούν σε: Σχέδια Πόλης – Ρυμοτομία, Πράξεις Εφαρμογής (κυρωμένες, νέες, υπό εκπόνηση), Περιοχές Ιδιωτικής Πολεοδόμησης/ΠΕΡΠΟ, Όρια Οικισμών, κ.α. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι Απεικόνισης (Θέασης), Τηλεφόρτωσης (Download), Εξεύρεσης (Αναζήτησης).

Η επίσημη πιλοτική λειτουργία της Γεωπύλης, σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιείται παράλληλα με την προηγούμενη διαδικτυακή εφαρμογή GIS (για την πόλη των Χανίων) και ως εναλλακτικό μέσο για την εξυπηρέτηση πολιτών και επαγγελματιών.

Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση http://gis2.chania.gr . Προτάσεις και σχόλια για διορθώσεις, βελτιώσεις της εφαρμογής μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο e-mail: gis@chania.gr

Στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=_3irDzHJ5k4&feature=youtu.be είναι διαθέσιμες οι δηλώσεις του Δημάρχου Χανίων και των στελεχών της Υ.ΔΟΜ. Το προωθητικό video του νέου συστήματος υπάρχει στον σύνδεσμο https://youtu.be/LZT-bhZU28M

p1

p2

p2

p3

logo imageσυμβαίνει

“Καρκίνος του μαστού: συμπτώματα-πρόληψη- αντιμετώπιση”: Ενημερωτική καμπάνια από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων
Εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά Δημοτικού, στην Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου
Πρόγραμμα Εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου: Στο Δήμο Χανίων
Δημόσια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 25/10/2019
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ: Έως τις 20/11/2019
«Η ψυχική υγεία στην εφηβεία»: Στις 24/10/2019 στην Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου
Ενημερωτική Ημερίδα - Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών Δήμου Χανίων: Στις 23/10 στο ΤΕΕ - ΤΔΚ
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Ανοιχτό για το κοινό το Φρούριο “Κουλές” της Απτέρας κάθε Κυριακή για τον μήνα Οκτώβριο
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Εγγραφές στην Παιδική Χορωδία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά