main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

22/3/2019, Διοργάνωση Εκπαιδευτικών Δράσεων με αφορμή τον εορτασμό της "Παγκόσμιας Ημέρας Νερού"

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου), η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Βάμου και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, συνδιοργάνωσαν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Στο μονοπάτι του Νερού, από την πηγή στο ποτήρι μας».

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, μαθητές από το Γυμνάσιο Σούδας και το 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων, οι οποίοι υλοποιούν εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα με θέμα το νερό, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια σειρά εκπαιδευτικών επιμορφωτικών επισκέψεων και ξεναγήσεων σε χώρους ευθύνης της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

Στη διάρκεια της δράσης αυτής οι 25 μαθητές από κάθε σχολείο και οι εκπαιδευτικοί τους, ξεναγήθηκαν στις πηγές και στο αντλιοστάσιο ύδρευσης της Αγιάς από εργαζόμενους της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., ενώ στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το βιότοπο της παρακείμενης λίμνης και να παρατηρήσουν πουλιά με κιάλια αλλά και να παίξουν εκπαιδευτικά παιχνίδια με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. Βάμου.

Ειδικότερα, στις πηγές υδροδότησης του «Πλατάνου» στην Αγυιά, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Δρ. Μιχάλη Ζουμαδάκη, Βιολόγο, Προϊστάμενο του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., για τον κύκλο του νερού και ειδικότερα για την συνολική λειτουργία του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Χανίων, από τις πηγές μέχρι τη βρύση του σπιτιού μας, με στόχο την απόκτηση αφενός πολύτιμων γνώσεων και αφετέρου ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησής τους, ως ποιοτικά εφόδια για τη ζωή τους, σχετικά με τη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Στη συνέχεια περπατώντας διαμέσου του παρόχθιου μονοπατιού γύρω από τη λίμνη της Αγυιάς, έφθασαν στο σημείο όπου βρίσκονται τόσο το παρατηρητήριο των πουλιών όσο και τα θυροφράγματα, τα οποία ελέγχουν την στάθμη του νερού της λίμνης, όπου και ενημερώθηκαν διεξοδικά από την κ. Αντριάννα Μπάσιου, Εκπαιδευτικό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, για τους σκοπούς και την χρησιμότητα του τεχνητού οικοσυστήματος - βιοτόπου της λίμνης της Αγυιάς.

Σκοπός της δράσης αυτής ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών για τη σημασία των υγροτόπων και του νερού.

Στόχος ήταν αφενός μαθητές κι εκπαιδευτικοί να μάθουν πώς φτάνει το νερό στο σπίτι μας, ποια διαδρομή ακολουθεί, τι κίνδυνοι απειλούν την καθαρότητα του νερού και παράλληλα να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του νερού για την επιβίωση και την υγεία μας. Αφετέρου, στόχος επίσης ήταν να γνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα του υγροτόπου, σπάνια και απειλούμενα είδη, κινδύνους και απειλές για τον υγρότοπο. Να μάθουν επίσης για τη σημασία του υγρότοπου της Αγιάς όχι μόνο για τα πουλιά και την οικολογική ισορροπία, αλλά και για τη δική μας επιβίωση. Να είναι τέλος σε θέση να αναγνωρίζουν βασικά είδη που απαντώνται σε υγρότοπους και να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια και προσοχή σε αυτούς. Η λίμνη της Αγιάς είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος της Κρήτης με πάνω από 200 είδη πουλιών να έχουν παρατηρηθεί εκεί, ορισμένα μάλιστα σπάνια και απειλούμενα. Πρόκειται για τεχνητό υγρότοπο που φτιάχτηκε το 1928 για να τροφοδοτεί με νερό τις καλλιέργειες και κυρίως το 2ο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ελλάδας που κατασκευάστηκε πολύ κοντά και σήμερα είναι σε εφεδρική λειτουργία.

Μήνυμα Προέδρου Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

π1

 

logo imageσυμβαίνει

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: «Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη»
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
"Πνεύμονες και Περιβάλλον": Ομιλία στο ενοριακό κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, στις 11/12/2019
Παρουσιάζεται ο νέος τόμος “ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ 2019”: Στις 11/12/2019 στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”
“Συζητώντας για την πρόληψη των εξαρτήσεων: Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου”: Στις 11/12/2019 στο Πολύκεντρο Σούδας
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ στη «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ»
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»