main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

5/12/2020, Συμμετέχοντας ενεργά στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης: Μια δράση από τον Δήμο Χανίων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία “Εναλεία”

 

Ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία “Εναλεία”, στο πλαίσιο του προγράμματος “Mediterranean Cleanup”, που πραγματοποιείται ήδη σε 11 λιμάνια όλης της Ελλάδας, αναλαμβάνει δράση για το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης της θάλασσας.

Η δράση που περιγράφεται, αφορά τον υποθαλάσσιο καθαρισμό της Μεσογείου, χρησιμοποιώντας το δίκτυο των επαγγελματιών αλιέων και την επανένταξη των συλλεχθέντων απορριμμάτων εκ νέου στην κυκλική οικονομία.

Συγκεκριμένα, 5 μηχανότρατες από το λιμάνι της ιχθυόσκαλας της Σούδας, αναλαμβάνουν να καθαρίσουν χιλιάδες κιλά πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας του Κρητικού πελάγους, ενώ ταυτόχρονα σταθμοί συλλογής χρησιμοποιημένων αλιευτικών διχτυών θα δημιουργηθούν στην Σούδα, το Ενετικό Λιμάνι και το λιμάνι της Νέας Χώρας. Το υλικό αυτό, θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Για την ακρίβεια, τα χρησιμοποιημένα αλιευτικά δίχτυα από μηχανότρατες, ανεμότρατες, γρι γρι και παράκτια σκάφη θα μετατραπούν σε χρήσιμα προϊόντα, όπως χαλιά, μαγιό και κάλτσες ενώ τα πλαστικά μπουκάλια από PET ανακυκλώνονται και μετατρέπονται σε μπλουζάκια.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου, Τσουπάκης Μιχάλης υπογράμμισε την σπουδαιότητα του προγράμματος: “Υπολογίζεται πως το 2050, τα πλαστικά στην θάλασσα θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για άλλη αναβολή, πρέπει να δράσουμε τώρα, για να ανατρέψουμε την θλιβερή αυτή πρόβλεψη. Έχει νόημα να υπογραμμίσουμε πως ο καθαρισμός αυτός θα πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση, στο πλαίσιο του προγράμματος Mediterranean Cleanup”.

Η δράση Mediterranean Cleanup υλοποιείται στα Χανιά με την χρηματοδότηση του πανελλαδικού δωρητή της, του ιδρύματος Costas M. Lemos Foundation και των υποστηρικτών της για την υλοποίηση στην Κρήτη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και Πλωτό Μουσείο Νεράιδα.

Τέλος, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) “Young Champions of the Earth” ανέδειξε την δράση αυτή για το 2020, στην καλύτερη δράση στην Ευρώπη, για το θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Λίγα λόγια για την “Εναλεία”

Η Εναλεία, ιδρύθηκε το 2016 σαν η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα και είναι μια κοινωνική επιχείρηση με όραμα να καταστήσει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο.

Η ομάδα της Εναλείας αναφέρει:

«Με σκοπό να κατανοήσουμε καλύτερα τον κλάδο της αλιείας, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε κάποια αλιευτικά ταξίδια. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μας ταξιδιού με μια μηχανότρατα, συγκλονιστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι οι αλιείς στα δίχτυα τους, πέρα από τα ψάρια, έπιαναν και μεγάλες ποσότητες πλαστικών -και μη- απορριμμάτων, τα οποία έριχναν πίσω στη θάλασσα. Ακόμη μεγαλύτερο σοκ ήταν όταν πήραμε ένα κουτάκι αναψυκτικού από τα δίχτυα του οποίου η ημερομηνία λήξης ήταν το 1987, το οποίο ο ψαράς ξανά πέταξε στη θάλασσα. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση για το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης της θάλασσας. Ξεκινήσαμε να εκπαιδεύουμε αλιείς στον Πειραιά έτσι ώστε να συλλέγουν τα θαλάσσια αυτά απορρίμματα και να τα μεταφέρουν πίσω στο λιμάνι. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του “Mediterranean Cleanup” όπου κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας, το 2018-2019, καθαρίσαμε 16.000 κιλά πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας.»

Επεκτείνοντας το δίκτυο των αλιέων, με 35 μηχανότρατες/ανεμότρατες από 4 λιμάνια της Ελλάδας (Κερατσίνι, Λαύριο, Πάτρα, Χαλκίδα), την περασμένη αλιευτική περίοδο (Οκτ. 2019 – Μάιος 2020) καθαρίστηκαν 42 τόνοι θαλάσσιων απορριμμάτων από τις ελληνικές θάλασσες, από τους οποίους οι 35 τόνοι ήταν πλαστικό ενώ ταυτόχρονα περισυνελέγησαν και 10 τόνοι χρησιμοποιημένων αλιευτικών διχτυών.

Την φετινή αλιευτική περίοδο (Οκτ. 2020 – Μάιος 2021) συμμετέχουν στην δράση 100 μηχανότρατες από 12 λιμάνια σε όλη την Ελλάδα (Κερατσίνι, Λαύριο, Μηχανιώνα, Νέα Μουδανιά, Χαλκίδα, Κύμη, Πάτρα, Κυλλήνη, Κέρκυρα, Λευκάδα, Χανιά και Άγιο Νικόλαο Κρήτης).

Τέλος, για την αποτελεσματική διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων, η εταιρεία συνεργάζεται με ελληνικές εταιρείες ανακύκλωσης όπως η Antipollution και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης αλλά και με οργανισμούς του εξωτερικού όπως οι Healthy Seas και το Ecoalf Foundation.

Περισσότερες πληροφορίες για την δράση: Τμήμα Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου: 2821 3 41608

 

p1

logo imageσυμβαίνει

Εκδηλώσεις εορτασμού της 80ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης: Από 15 έως 28 Μαΐου 2021
Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Στις 14/5/2021
Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις 12 & 13/5/2021 στο Πάρκο των Αγ. Αποστόλων: Από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ: Την Τετάρτη 12/05/2021
Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Χανίων, οι αιτήσεις για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Ξεκινάει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για τις εγγραφές – επανεγγραφές στους Παιδικούς – Βρεφικούς Σταθμούς του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. για τη σχολική χρονιά 2021-2022
Κλειστό για τους ωφελούμενους το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων: Από τις 06/05 έως και τις 18/05/2021
Άνοιξαν οι εγγραφές για τον Μαραθώνιο Κρήτης 2021
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων