main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

26/03/2020, Έμπρακτη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων από τον Δήμο Χανίων

Έμπρακτη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων από τον Δήμο Χανίων – Δηλώσεις Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλόγλου Τάσο


Ο Δήμος Χανίων, στην προσπάθεια του να ανακουφίσει έμπρακτα τον επιχειρηματικό κόσμο των Χανίων, ο οποίος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα, αναλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την προστασία τους.

Συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλόγλου Τάσος αναφέρει σε ανακοίνωση του: «Στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, ο επιχειρηματικός κόσμος βιώνει για άλλη μια φορά μέσα σε λίγα χρόνια μια μεγάλη δοκιμασία. Οφείλουμε ως Δήμος Χανίων να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της πανδημίας και να εφαρμόσουμε ουσιαστικά μέτρα για την στήριξή και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας τους. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο που επιτρέπει η παρούσα νομοθεσία, η Δημοτική Αρχή προχωρά στην εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που έχουν στόχο την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του Δήμου Χανίων. Πιο συγκεκριμένα και έπειτα από το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 68/20-3-2020 έχουν ήδη αποφασιστεί να δρομολογηθούν τα παρακάτω:

 

  • Απαλλαγή των ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας & φωτισμού) στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν λόγω των έκτακτων μέτρων και για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται αυτά.
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν λόγω των έκτακτων μέτρων και για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται αυτά.
  • Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τα δημοτικά ακίνητα που στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, σύμφωνα με την 68/20-3-2020 ΠΝΠ.»

 

Παράλληλα, με επιστολή του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου ζητούνται να:

 

  • Δοθεί η δυνατότητα απαλλαγής από το δημοτικό τέλος 0,5% και για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα, του συνόλου των υπόχρεων επιχειρήσεων.
  • Τεθεί σε ισχύ μόνιμη ρύθμιση παλαιών οφειλών για χρέη που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/2019, με δυνατότητα εξόφλησης έως 100 δόσεις και χωρίς την επιβάρυνση προσαυξήσεων.

Ο κ. Αλόγλου κλείνοντας την ανακοίνωσή του τονίζει ότι: «Tο μέγεθος της οικονομικής δραστηριότητας του Δήμου Χανίων στις συναλλαγές του με τις τοπικές επιχειρήσεις, από τις οποίες προμηθεύεται και λαμβάνει υπηρεσίες φαίνεται ενδεικτικά και από:

 

  • Τις τελευταίες 10 ημέρες, πέραν των άλλων δαπανών, έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες περίπου 300.000,00€ λόγω των έκτακτων μέτρων.
  • Τον μήνα Μάρτιο έχουν ολοκληρωθεί περίπου 300 εντάλματα συνολικού κόστους 3.000.000,00€.

Παράλληλα, με την ουσιαστική στήριξη της Διεύθυνσης αλλά και των εργαζομένων της Οικονομικής Υπηρεσίας, αποφασίσαμε τα τμήματα των προμηθειών, της εκκαθάρισης των δαπανών και του ταμείου να λειτουργούν με προσωπικό πέραν του προσωπικού ασφαλείας. Στόχος μας, να ολοκληρώνονται όσο το δυνατόν συντομότερα οι διαδικασίες προμηθειών αλλά και η πληρωμή των τιμολογίων δαπανών του Δήμου, έτσι ώστε να ενισχύεται η ρευστότητα των συναλλασσόμενων με τον Δήμο επιχειρήσεων. 

 

Την ίδια στιγμή, η Οικονομική Υπηρεσία στηρίζει με την λειτουργία της, αυτή τη δύσκολη περίοδο, τόσο τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου, όσο και Νομικά Πρόσωπα όπως το Δημοτικό Γηροκομείο, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία αυτών και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Τέλος, εξασφαλίσαμε την ομαλή χρηματοδότηση με ίδιους πόρους των τεχνικών έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του ΠΔΕ του Υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την συνέχεια των τεχνικών έργων μέσα στη δύσκολη αυτή περίοδο.

 

Ως Δημοτική Αρχή θα αναλάβουμε ό,τι κόστος μας αναλογεί για να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη κανονικότητα μετά τη κρίση λόγω της πανδημίας. Στόχος μας η στήριξη των δημοτών μας και των επιχειρήσεων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας.»

logo imageσυμβαίνει

Αναστολή λειτουργίας σε δύο υπηρεσίες του Δήμου Χανίων
Εργασίες ανακατασκευής πεζοδρομίων στην οδό Πλουμιδάκη: Από τις 17/5/2021
Eκδήλωση τιμής των ιερομαρτύρων Μελχισεδέκ Επισκόπου Κισάμου & Καλλινίκου Διακόνου: Στις 19/05/2021 στην Πλατεία Σπλάντζιας
Εκδηλώσεις εορτασμού της 80ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης: Από 15 έως 28 Μαΐου 2021
Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Χανίων, οι αιτήσεις για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Ξεκινάει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για τις εγγραφές – επανεγγραφές στους Παιδικούς – Βρεφικούς Σταθμούς του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. για τη σχολική χρονιά 2021-2022
Κλειστό για τους ωφελούμενους το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων: Από τις 06/05 έως και τις 18/05/2021
Άνοιξαν οι εγγραφές για τον Μαραθώνιο Κρήτης 2021
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων