main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

8/2/2020, Στο Δημαρχείο Χανίων ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης - Τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής παρουσίασε ο Δήμαρχος Χανίων, Π. Σημανδηράκης

Το Δημαρχείο Χανίων επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο 8/2/2020, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο περιοδείας, που πραγματοποίησε στην Κρήτη. Τον Πρωθυπουργό, ο οποίος συνοδευόταν μεταξύ άλλων από τον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, τον Υφυπουργό Παιδείας, Βασίλη Διγαλάκη, τους Βουλευτές Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσο Βολουδάκη, υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ευτύχης Δαμιανάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Γεώργιος Φραγκιαδάκης, οι Αντιδήμαρχοι, καθώς και μέλη του Δ.Σ.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης ο Δήμαρχος Χανίων είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον κ. Πρωθυπουργό το όραμα και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής αναφορικά με αναπτυξιακά ζητήματα του Δήμου Χανίων, με έμφαση στις διεκδικήσεις, τις υποδομές, την ορθή διαχείριση και αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, το κυκλοφοριακό και τον πολιτισμό. Μάλιστα, ο κ. Σημανδηράκης παρέδωσε στον κ. Μητσοτάκη σχετικό υπόμνημα, όπου παρουσιάζεται αναλυτικά ο άξονας προτεραιοτήτων και ο προγραμματισμός της δημοτικής αρχής.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στην καινούργια δημοτική αρχή, ενώ υπογράμμισε ταυτόχρονα και τη διπλή ιδιότητά του, ως Πρωθυπουργού αλλά και ως Χανιώτη. “Χαίρομαι που η δημοτική αρχή έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τα επόμενα χρόνια, για το πώς η πόλη θα αλλάξει και θα γίνει πιο φιλική προς τους πολίτες. Στεκόμαστε αρωγοί ως κράτος στα σχέδια της δημοτικής αρχής, πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και για την καλύτερη αξιοποίηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου αλλά και για τη μεταβίβαση των Ιταλικών Στρατώνων στο Δήμο, έτσι ώστε στον χώρο αυτό να χτιστεί ένα σύγχρονο Δημαρχείο, το οποίο θα “πατάει” πάνω σε ένα κτίριο με πολύ μεγάλη ιστορία, να ενοποιηθεί ο χώρος αυτός με τον Κήπο και να δημιουργηθεί ακόμα ένας πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της πόλης”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Από εκεί και πέρα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Δήμαρχο για πολλά άλλα φιλόδοξα σχέδια, για την περιοχή των Νεωρίων αλλά και για την όλη ανάπτυξη του παράκτιου μετώπου αλλά και να συζητήσουμε για το πώς μια πόλη προσαρμόζεται στις επιταγές των εποχών για μικρότερη κίνηση στο κέντρο της πόλης. Γνωρίζετε πολύ καλά πόσο έντονο είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα, πώς θα περιοριστεί, λοιπόν, η κίνηση των αυτοκινήτων στο κέντρο των Χανίων είναι ένα θέμα που και εμένα με απασχολεί, πώς η πόλη θα γίνει πιο έξυπνη, πιο ανθεκτική, με χαμηλότερο αποτύπωμα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και πώς βέβαια θα αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, με πιο σημαντική, τουλάχιστον όσον αφορά στον Δήμο Χανίων τη διάβρωση των ακτών μας, που αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα”, τόνισε ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με Χανιώτες καθηγητές παγκόσμιου βεληνεκούς.

Απαιτείται γρήγορη ανάληψη δράσης με μελετητικές ωριμότητες, με καινούρια χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε να μπορέσετε αυτή την προίκα, η οποία είναι προίκα όχι του κράτους αλλά των ιδίων των κατοίκων της πόλης, να την αξιοποιήσετε όσο τον δυνατόν πιο σύντομα προς όφελος των πολιτών σας, είμαι σίγουρος ότι διαθέτετε και τον δυναμισμό αλλά και την ομάδα για να μπορέσετε να κάνετε πράξη τα φιλόδοξα σχέδια σας”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε: Είχαμε την εξαιρετική χαρά και τιμή να υποδεχθούμε σήμερα στο Δημαρχείο Χανίων τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Μητσοτάκη, με τους συνεργάτες του και τους αξιότιμους Υπουργούς, να παραθέσουμε τα ζητήματα του Δήμου Χανίων, τις διεκδικήσεις μας και να παρουσιάσουμε το πλάνο, που έχουμε θέσει ως δημοτική αρχή για τα επόμενα χρόνια. Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση είδαμε ότι οι διεκδικήσεις μας, τα ζητήματα τα οποία θέσαμε, ακούστηκαν και πολλά εξ αυτών υιοθετήθηκαν, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα με τη βοήθεια της κυβέρνησης να μπορέσουμε πράγματι να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα βασιστεί σε διεκδικήσεις χρόνων, σε αιτήματα πολλών δεκαετιών. Οι διεκδικήσεις αυτές θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και θα συμβάλλουν σημαντικά στο να αλλάξει “πρόσωπο” ο Δήμος Χανίων, να γίνει ένας Δήμος ακόμα πιο σύγχρονος, πιο φιλικός στους επισκέπτες αλλά και στους πολίτες, με ποιότητα. Θα μπορέσουμε έτσι να θωρακίσουμε τα μνημεία και τις ακτές μας, να δούμε συνολικά πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, στον οποίο βρισκόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαι σίγουρος ότι μετά και από τις προτροπές, τις συμβουλές αλλά και τη θετική απόκριση του Πρωθυπουργού και του επιτελείου του θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο κομμάτι της παραχώρησης, αναφέρω ενδεικτικά τους πρώην Ιταλικούς Στρατώνες, το κτήριο του ΙΚΑ, καθώς και την όσο τον δυνατόν καλύτερη διαχείριση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, των πρώην φυλακών του Φρουρίου Ιτζεδίν. Θεωρώ ότι μπήκε το πλάνο, ο οδικός χάρτης να περιέλθουν όλα αυτά στον Δήμο μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε την καλύτερη διαχείριση για τους πολίτες. Σας ευχαριστώ θερμά για την εξαιρετική τιμή να σας έχουμε εδώ και να μπορούμε να σας εκφράζουμε τα θέματα και τις διεκδικήσεις μας”.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμαρχος Χανίων πριν την αναχώρηση του Πρωθυπουργού από το Δημαρχείο Χανίων του προσέφερε συμβολικό δώρο, που απεικονίζει καράβι, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τη βραβευμένη ομάδα “HEPTAGONON” της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

p5

p1