main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

02/04/2021, Δράσεις του Δήμου Χανίων για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Έκθεση με ζωγραφιές μαθητών στο Δημαρχείο, στο «μπλε του αυτισμού» ο Φάρος και το θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Ο Δήμος Χανίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού -2 Απριλίου-, ανακοινώνει τις δράσεις που διοργανώνει για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής μαθητών με τίτλο: «Ήρωες της καθημερινότητας: Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού», η οποία κοσμεί την είσοδο του Δημαρχείου Χανίων. Για άλλη μια φορά, μικροί δημότες της πόλης μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Χανίων, και με την βοήθεια εκπαιδευτικών και γονέων, με παραπάνω από 550 συμμετοχές, δημιούργησαν την ξεχωριστή αυτή πινελιά, που φωτίζει τον χώρο και στέλνει ένα ιδιαίτερο μήνυμα.

Σε δηλώσεις του για την Παγκόσμια Ημέρα, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης ανέφερε ότι ο Δήμος Χανίων κατέθεσε πρόσφατα πρόταση για χρηματοδότηση, μελέτης και κατασκευής, ενός νέου Ειδικού Σχολείου στην περιοχή του Βλητέ.

Συγκεκριμένα ο κ. Σημανδηράκης, τόνισε: «Με πολύ μεγάλη συγκίνηση, ο Δήμος Χανίων ανακοινώνει τις δράσεις του για την Παγκόσμια Ημέρα για άτομα με Αυτισμό, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την “αόρατη αναπηρία”, ορατή, να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε στη ζωή και την καθημερινότητά μας, τις ιδιαιτερότητες των ατόμων αυτών και τις αγωνίες των οικογενειών τους. Αλλά και να προκαλέσουμε και να προσκαλέσουμε στους μαθητές να εκφραστούν μέσα από την τέχνη. Στο κομμάτι της παρέμβασης και της ευαισθητοποίησης, ωστόσο, οφείλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Εκτός της δημιουργίας ενός νέου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών για ΑμεΑ που έχει δρομολογηθεί, ο Δήμος Χανίων έχει καταθέσει ήδη πρόταση για χρηματοδότηση, μελέτης και κατασκευής, ενός νέου Ειδικού Σχολείου στην περιοχή του Βλητέ, σε δημοτικό χώρο. Και αυτό με τη σειρά του, θα έρθει να συμπληρώσει τις πολύ μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στο θέμα της ειδικής αγωγής στα Χανιά».

Τέλος ο κ. Σημανδηράκης ευχαρίστησε όσους συντέλεσαν στη δημιουργία της έκθεσης και «κυρίως τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που αφιέρωσαν τον χρόνο τους ουσιαστικά και εποικοδομητικά, αφήνοντας ένα τόσο όμορφο αποτύπωμα, τόσο στο Δημαρχείο μας, όσο -κυρίως- στις ίδιες τις ψυχές τους», όπως είπε.

Παράλληλα, από σήμερα και για τις επόμενες τρεις μέρες, ο Φάρος στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων θα φωτιστεί στα μπλε χρώματα της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού, ενώ θα πραγματοποιούνται προβολές ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, στην πλατεία Κατεχάκη.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο Δήμος Χανίων, για την ευαισθητοποίηση πολιτών και εκπαιδευτικών για τον αυτισμό, την Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021 στις 17.30, θα πραγματοποιηθεί webinar με τίτλο: “Η Τέχνη στην Εκπαίδευση: Ρυθμός και Συμπερίληψη στο σχολείο”.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Αντώνης Βαρδάκης, αφού ευχαρίστησε τους φορείς που συνδιοργανώνουν τις παράλληλες δράσεις του Δήμου Χανίων, αναφέρθηκε εκτός των άλλων και στη διενέργεια του διαδικτυακού σεμιναρίου (webinar). Επιγραμματικά ανέφερε πως «σε αυτή την προσπάθεια, μας βοηθάει το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μέσω των εξειδικευμένων εργαστηρίων τους, η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, αλλά και με τη σημαντική στήριξή του, το Προξενείο Σκανδιναβικών χωρών, που εδρεύει στα Χανιά».

Με τη σειρά της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας και Προστασίας ΑμεΑ, Ελένη Ζερβουδάκη, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) για άτομα με αναπηρίες. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως «σαν Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής με χαρά ανακοινώνουμε την πρωτοβουλία μας για δημιουργία ενός νέου ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και βρισκόμαστε στη φάση που δρομολογείται, πάντα σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα».

Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων, Φίλων και Ατόμων με ήπιες διαταραχές αυτιστικού φάσματος – Asperger Χανίων, Ιωάννα Μαλανδράκη, δήλωσε συγκινημένη με την ανταπόκριση των μαθητών στην πρωτοβουλία του Δήμου και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η μεγάλη συμμετοχή «καταδεικνύει ότι η κοινωνία μας κάνει βήματα μπροστά. Είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα σε τόσα πολλά σπίτια, συζητήθηκε ο αυτισμός, γιατί αυτά τα έργα είναι όλα αποτέλεσμα σκέψης, συζήτησης και επεξεργασίας και όλα περνάνε το δικό τους μήνυμα».

p1

p2

p3

p4

p5

p6

logo imageσυμβαίνει

«Χριστούγεννα στον τόπο μας»: Εργαστήρι στολιδιών στο Δημαρχείο Χανίων, από τις 2 Δεκεμβρίου
Εορτασμός της 108ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
«Πρόσκληση σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων»: Στις 29/11/2021
Συνεχίζονται οι προβολές του κύκλου «Κινηματογραφικές Περιπλανήσεις στα Μονοπάτια Της Ασίας» : Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων – Με την Αρωγή Δήμου Χανίων, ΚΕΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ
Συμμετοχή Δήμου Χανίων, Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (Ο.Τ.Α.) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων – Κάλεσμα Δημάρχου Χανίων για ευαισθητοποίηση στην κυκλική οικονομία
"Ανοιχτά Πανιά": Βιβλίο και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Παιδική Βιβλιοθήκη και σε πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Χανίων
Εφηβικό Καλλιτεχνικό Σαλόνι / Στο ξύπνημα της άνοιξης - Ένα θεατρικό εργαστήρι για τα στερεότυπα και την αποδόμησή τους: Από τις 19/11 στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Εργαστήρια Steam για εφήβους στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων: Από 13 Νοεμβρίου
«εύμορφος πόλις»: Έκθεση Αρχειακού Υλικού στο ΚΑΜ, από 10 έως 28 Νοεμβρίου
«Η τέχνη του ρυθμού στην Εκπαίδευση»: Κάθε Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων μαθήματα ρυθμού και κρουστών
Χειμερινό ωράριο λειτουργίας Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων