main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

12/03/2021, Ικανοποίηση του Γενικού Γραμματέα του Υ.Π.ΕΝ., Ευθ. Μπακογιάννη, για τους νέους ποδηλατόδρομους στον Δήμο Χανίων

p6

«Οι ποδηλατόδρομοι είναι σύμφωνοι με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και μάλιστα, τηρούν και τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική τους διατήρηση»

Την επιδοκιμασία του για τη δημιουργία του νέου δικτύου πιλοτικών ποδηλατοδρόμ ων στο κέντρο των Χανίων, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.), κ. Ευθύμης Μπακογιάννης, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων.

Τον Γ.Γ. του Υ.Π.ΕΝ. υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και περιηγήθηκαν από κοινού στο κέντρο της πόλης, όπου πραγματοποίησαν επιτόπια αυτοψία στους νέους ποδηλατόδρομους των οδών Κυδωνίας και Χατζημιχάλη Γιάνναρη-Σκαλίδη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπακογιάννης επικρότησε και συνεχάρη την πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων για τη δημιουργία του δικτύου ποδηλατοδρόμων, στο πλαίσιο των προδιαγραφών που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε πως «οι ποδηλατόδρομοι είναι σύμφωνοι με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και μάλιστα, τηρούν και τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική τους διατήρηση».

Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι «διαπίστωσα με πολύ μεγάλη χαρά ότι υπάρχει ένας σεβασμός και αρχίζει να δημιουργείται μία οδική κουλτούρα στους οδηγούς, έτσι ώστε να σέβονται τις διαγραμμίσεις και να μην παραβιάζουν τα σημεία κίνησης πεζών και ποδηλάτων, ενώ θέλω επίσης να ενθαρρύνω και τις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης που ξέρω ότι κάνουνε πάρα πολύ καλή δουλειά, και το Ρέθυμνο, και το Ηράκλειο, και ο Άγιος Νικόλαος και οι υπόλοιπες πόλεις στα ζητήματα της βιώσιμης κινητικότητας». Τόνισε δε, ότι: «Η Κρήτη δίνει το μήνυμα και πρέπει να δώσει το μήνυμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα ότι οι πόλεις πρέπει να αλλάξουν».

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Χανίων ευχαρίστησε τον Γ.Γ. για την παρουσία του, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό ότι ο κ. Μπακογιάννης αναγνωρίζει τη σημαντική προσπάθεια που κάνει η δημοτική αρχή, προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί αμείωτη τα επόμενα χρόνια και βασίζεται σε ένα συνολικό σχέδιο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης, «ο σχεδιασμός μας έχει έναν και μόνο στόχο· να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης. Να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο έχουμε συνηθίσει να μετακινούμαστε, να ενθαρρυνθούν τα ήπια μέσα μετακίνησης και γενικότερα, να υπάρξει μία άλλη αντίληψη για τον δημόσιο χώρο στην πόλη των Χανίων. Το σχέδιο προβλέπει εκτός των άλλων, επέκταση των δικτύων ποδηλατοδρόμων, εκτεταμένες μονοδρομήσεις και δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης».

p1

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, στην οποία τέθηκαν στον Γενικό Γραμματέα του Υ.Π.ΕΝ. διάφορα θέματα αρμοδιότητας της Γ.Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), για τον χωρικό σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των τοπικών πολεδομικών σχεδίων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Χανίων, Γιώργος Ξανθουδάκης και Νίκος Χαζιράκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών θεμάτων και πρόεδρος της «Κύδων Α.Ε.», Μιχάλης Καλογριδάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΔΚ, Σπύρος Σοφιανός, καθώς και στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου.

p2

Σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι παρευρισκόμενοι, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ολοκλήρωση των ΣΒΑΚ και των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, ενώ ανέλυσε τη νέα Κ.Υ.Α. που έχει συνταχθεί και αφορά στη διευκόλυνση εφαρμογής παρεμβάσεων στο αστικό τοπίο.

Μάλιστα ο Γ.Γ. τόνισε πως αποτελεί κυβερνητική επιλογή η ολοκλήρωση του Χωρικού Σχεδιασμού για την Κρήτη και έχει ήδη τεθεί στις πρώτες προτεραιότητες του Υπουργείου.

p3

p4

p5

logo imageσυμβαίνει

Αναγγελία ζημιάς από ανεμοθύελλα: Για τη Δ.Ε Σούδας
Αναγγελία ζημιάς από ανεμοθύελλα: Για τις Δ.Ε. Θερίσου & Ελ. Βενιζέλου
Ημερίδα με θέμα: «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση παιδιών ΑμεΑ - Αποδοχή της Διαφορετικότητας στην Οικογένεια και το Σχολείο»: Στις 11/12
#xmasChania - Εργαστήρι στολιδιών στο Δημαρχείο Χανίων: Στις 8/12 Δηλώσεις συμμετοχής
Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων με τηλεδιάσκεψη: Στις 08/12/2021
Ειδική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων: Στις 8/12/2021
Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία (3 έως 11/12): Από τον Δήμο Χανίων & Συλλόγους υποστήριξης ΑμεΑ
#XmasChania - Χριστουγεννιάτικες δράσεις για παδιά κατά την εορταστική περίοδο: Από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη
«Χριστούγεννα στον τόπο μας»: Εργαστήρι στολιδιών στο Δημαρχείο Χανίων, από τις 2 Δεκεμβρίου
"Ανοιχτά Πανιά": Βιβλίο και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Παιδική Βιβλιοθήκη και σε πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Χανίων
Χειμερινό ωράριο λειτουργίας Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων