main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

15/04/2021, Κοινή επιστολή των Κοινοτήτων της Δ.Ε Ακρωτηρίου για την ελεύθερη πρόσβαση στην Ι.Μ. Γουβερνέτου

«Η Κοινότητα Χορδακίου, επιθυμεί να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της, σχετικά με την πρόθεση των κληρικών, να τοποθετήσουν αυθαιρέτως πόρτες, επί της νομίμως χαρακτηρισμένης Επαρχιακής Οδού Ε38 ( ΦΕΚ: 1761/Β/04.09.2007, Αρ. Αποφ. 1341/2007,) αποκόπτοντας με αυτόν τον τρόπο, την ελεύθερη πρόσβαση προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου.

Η μία πόρτα είναι ήδη αυθαιρέτως τοποθετημένη, επί του Επαρχιακού Δρόμου, κοντά στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής, εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των περιπατητών στο μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, τον Άγιο Αντώνιο, το Καθολικό και το Αυλάκι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη. Για το λόγο αυτό πρέπει να αφαιρεθεί.

Η δεύτερη πόρτα η οποία επίσης αυθαιρέτως τοποθετήθηκε καταπατώντας τμήμα του Επαρχιακού Δρόμου στην περιοχή ¨Κουμαρές, αποκόπτει παντελώς την ελεύθερη πρόσβαση, προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου με την δικαιολογία πως με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια της περιοχής.

Η επέμβαση σε Δημόσιο Επαρχιακό δρόμο με αυτόν τον τρόπο, αποτελεί σοβαρή παράβαση και διώκεται ποινικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χώρος αυτός εκτός από την ιστορικότητα, έχει και την ιδιότητα του χώρου πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και κάθε επισκέπτη, είναι δε μορφολογικά διαμορφωμένος έτσι ώστε να αποτελεί αυτόν το ρόλο και ότι ουδέποτε έχει προκύψει ζήτημα πρόκλησης βλάβης στην ευρύτερη περιοχή που να θίγει την ιερότητα του χώρου, η απαγόρευση της πρόσβασης των επισκεπτών μετά την δύση του ηλίου είναι μη νόμιμη.

Η Ιερά Μονή Γουβερνέτου αποτελεί όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, το ¨Άγιον Όρος της Κρήτης¨ και ουδέποτε στο παρελθόν τέθηκε ζήτημα ασφάλειας στην περιοχή ή αμφισβήτησης της ιερότητας του χώρου. Χιλιάδες χρόνια τώρα, το μοναστήρι χαίρει μεγάλου σεβασμού από όλους τους κατοίκους της περιοχής του Ακρωτηρίου αλλά και από κάθε επισκέπτη.

Ο περιβάλλοντας χώρος έξω από το περιμετρικό τοιχίο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου οφείλει να είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε κάθε πολίτη, όπως ήταν τόσα χρόνια. Η ασφάλεια του χώρου μπορεί να εξασφαλιστεί με άλλους τρόπους όχι με παρέμβαση στον Επαρχιακό δρόμο και με πόρτες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τοποθετεί πόρτες και να κλείνει τον Δημόσιο δρόμο.

Αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Κοινότητας Χορδακίου και όλων των Κοινοτήτων του Ακρωτηρίου, είναι να αφαιρεθούν άμεσα οι πόρτες από τον Δημόσιο Δρόμο και να επανέλθει η πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στην ευρύτερη περιοχή που οδηγεί στο μοναστήρι, στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου και στο μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, τον Άγιο Αντώνιο, τη Μονή Καθολικού και το Αυλάκι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες αρμοδιότητάς σας, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα άμεσα.

 

Το παρόν έγγραφο συνυπογράφεται από όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων της Δ.Ε Ακρωτηρίου.

ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ - Πρόεδρος Κοινότητας Αρωνίου

ΤΣΙΤΩΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ - Πρόεδρος Κοινότητας Κουνουπιδιανών

ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Πρόεδρος Κοινότητας Στερνών

ΚΑΛΟΡΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ - Ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Μουζουρά 

 

Με εκτίμηση,

Ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας Χωρδακίου

Κοζωνάκης Δημήτριος»

#Ακρωτήρι,#Δελτία Τύπου

logo imageσυμβαίνει

Έναρξη δημόσιας διαβούλευσης Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Χανίων 2019 – 2023 - Δήμαρχος Χανίων: «Με μία συμμετοχική διαδικασία συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας»
«Χριστούγεννα στον τόπο μας»: Εργαστήρι στολιδιών στο Δημαρχείο Χανίων, από τις 2 Δεκεμβρίου
Εορτασμός της 108ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
«Πρόσκληση σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων»: Στις 29/11/2021
Συνεχίζονται οι προβολές του κύκλου «Κινηματογραφικές Περιπλανήσεις στα Μονοπάτια Της Ασίας» : Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων – Με την Αρωγή Δήμου Χανίων, ΚΕΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ
Συμμετοχή Δήμου Χανίων, Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (Ο.Τ.Α.) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων – Κάλεσμα Δημάρχου Χανίων για ευαισθητοποίηση στην κυκλική οικονομία
"Ανοιχτά Πανιά": Βιβλίο και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Παιδική Βιβλιοθήκη και σε πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Χανίων
Εφηβικό Καλλιτεχνικό Σαλόνι / Στο ξύπνημα της άνοιξης - Ένα θεατρικό εργαστήρι για τα στερεότυπα και την αποδόμησή τους: Από τις 19/11 στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Εργαστήρια Steam για εφήβους στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων: Από 13 Νοεμβρίου
«Η τέχνη του ρυθμού στην Εκπαίδευση»: Κάθε Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων μαθήματα ρυθμού και κρουστών
Χειμερινό ωράριο λειτουργίας Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων