main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

18/03/2021, Ψήφισμα Κοινότητας Χανίων για το προς ψήφιση νομοσχέδιο εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων στις Δημοτικές Κοινότητες

Το Συμβούλιο της Κοινότητας Χανίων με την υπ΄ αριθμ. 7/2021 Απόφασή του γνωμοδότησε ομόφωνα και εξέδωσε ψήφισμα αναφορικά με το προς ψήφιση νομοσχέδιο για τον τρόπο εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων στις Δημοτικές Κοινότητες.

 

Το ψήφισμα, που εκδόθηκε, έχει ως εξής:

 

“Εκφράζουμε την απόλυτη διαφωνία μας με το προς ψήφιση νομοσχέδιο αναφορικά με τον τρόπο εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων στις Δημοτικές Κοινότητες. Και πιο συγκεκριμένα την αδυναμία συμμετοχής ανεξάρτητων συνδυασμών στις Δ.Κ. Ένα νομοσχέδιο που:

1.Θέλει τις Δ.Κ. δέσμιες της εκάστοτε Δημοτικής αρχής.

2.Εξωθεί τους συνδυασμούς να αναζητούν «στρατούς απρόθυμων» να ασχοληθούν με τα κοινά των τοπικών κοινοτήτων.

3.Δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα καθώς πέραν του υπάρχοντος θέματος δυσκολίας εύρεσης υποψηφίων γυναικών (αναφορικά με τον πέρα για πέρα σωστό νόμο περί ποσόστωσης), αυξάνεται περαιτέρω ο αριθμός υποψηφίων.

4.Θα διχαστούν δίχως λόγο και κανένα όφελος οι τοπικές κοινωνίες και θα τεθούν σε μεγάλη σύγκρουση και δοκιμασία φιλίες και οικογενειακές σχέσεις. Γεγονός που εν τέλει θα επιφέρει το αντίθετο από το επιθυμητό, αποτέλεσμα.

5.Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών στους τέως περιαστικούς Δήμους που χρειάζονται δραστήριους και πρόθυμους να ασχοληθούν με τον τόπο τους, Τοπικούς.

Κατόπιν τούτων και υπερτονίζοντας τη συμπόρευσή μας με το συντονιστικό όλων των Τοπικών Συμβουλίων της Ελληνικής Επικράτειας, ζητάμε:

Α. Να μην γίνει καμία αλλαγή στο νομοσχέδιο σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής των Τ.Σ. στις Δημοτικές Κοινότητες και να επιτρέπεται η κάθοδος ανεξάρτητων συνδυασμών. Εναλλακτικά, αν γίνει αλλαγή, να εφαρμοστεί ότι στις Τ.Κ. Δηλαδή ένα κοινό ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους μέσα. Έτσι οι δημότες μας θα μπορούν να ψηφίζουν όποιους αυτοί θεωρούν καταλληλότερους να τους εκπροσωπούν.

Β. Ζητάμε να αναβαθμιστούν θεσμικά οι Δ.Κ. και να έχουν την αντιμετώπιση που από τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη προβλέπεται καθώς είναι το μόνο όργανο που ζει και κινείται στις τοπικές κοινωνίες και που μπορεί να μεταφέρει τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων των περιαστικών περιοχών στον κεντρικό Δήμο.

Γ. Θέλουμε το παρόν ψήφισμα εφόσον εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποσταλεί προς κάθε αρμόδιο φορέα (ΠΕΔ Κρήτης – αρμόδιο Υπουργό κλπ).

Δ. Να μην καταργηθούν τα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων σε δήμους με πληθυσμό της έδρας τους κάτω των 100.000 κατοίκων, πράγμα που επηρεάζει και την Κοινότητα Χανίων”.

logo imageσυμβαίνει

#XmasChania - Χριστουγεννιάτικες δράσεις για παδιά κατά την εορταστική περίοδο: Από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη
Παράταση της Έκθεσης Αρχειακού Υλικού, «εύμορφος πόλις ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΔΕΛΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ»: Έως 05/12/2021
«Χριστούγεννα στον τόπο μας»: Εργαστήρι στολιδιών στο Δημαρχείο Χανίων, από τις 2 Δεκεμβρίου
Εορτασμός της 108ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
Συμμετοχή Δήμου Χανίων, Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (Ο.Τ.Α.) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων – Κάλεσμα Δημάρχου Χανίων για ευαισθητοποίηση στην κυκλική οικονομία
"Ανοιχτά Πανιά": Βιβλίο και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Παιδική Βιβλιοθήκη και σε πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Χανίων
Εφηβικό Καλλιτεχνικό Σαλόνι / Στο ξύπνημα της άνοιξης - Ένα θεατρικό εργαστήρι για τα στερεότυπα και την αποδόμησή τους: Από τις 19/11 στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Εργαστήρια Steam για εφήβους στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων: Από 13 Νοεμβρίου
«Η τέχνη του ρυθμού στην Εκπαίδευση»: Κάθε Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων μαθήματα ρυθμού και κρουστών
Χειμερινό ωράριο λειτουργίας Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων