main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

23/07/2021, Εντυπωσιακή τοιχογραφία στο Δημοτικό Πάρκινγκ της ΚΥΔΩΝ ΑΕ – Το «Σφράγισμα του Ηγεμόνα» από την αρχαία Κυδωνία, σε μία σύγχρονη αποτύπωση

Την πρώτη σύγχρονη τοιχογραφία της, απέκτησε η πόλη των Χανίων, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων, μέσω της δημοτικής του επιχείρησης «ΚΥΔΩΝ Α.Ε.», σε εξωτερικό τοίχο του Δημοτικού Πάρκινγκ στην οδό Περίδου.

Με τεχνοτροπίες της σύγχρονης εποχής, ο ύψους 10 μέτρων τοίχος στον εξωτερικό περιβάλλοντα του Δημοτικού Σταθμού Αυτοκινήτων, γέμισε ζωντάνια και χρώμα, με ένα έργο που παραπέμπει στην ιστορία των Χανίων, από τα χρόνια της αρχαίας Κυδωνίας.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης βρέθηκε στο σημείο κατά την εξέλιξη των εργασιών και έβαλε τη δική του πινελιά στην τοιχογραφία, ενώ δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μία τοιχογραφία που έχει σκοπό να εξωραΐσει τον χώρο, αλλά και να αναδείξει την ιστορία της πόλης καθώς, αποτυπώνει ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία θα εκτίθενται αλλά και θα εκτεθούν και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων».

Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στο «Σφράγισμα του Ηγεμόνα» που απεικονίζεται στην τοιχογραφία, ένα εύρημα που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ. και αποτυπώνει την μορφή ενός άντρα ο οποίος στέκεται πάνω από κτήρια στην αρχαιά Κυδωνιά. «Όλη αυτή η προσπάθεια έχει γίνει από τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης «Κύδων ΑΕ» και αναμένεται να συνεχιστεί και σε άλλους τοίχους και σε άλλες επιφάνειες της πόλης, θεωρώντας ότι έτσι δίνουμε ένα μήνυμα. Γεμίζουμε με χρώμα την καθημερινότητα μας και παράλληλα, δίνουμε ένα στίγμα ξεχωριστό ως τόπος. Ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα η οποία ασχολείται με τη δημιουργία αυτή της τοιχογραφίας και είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα δούμε σε πολλά άλλα σημεία της πόλης τέτοιες όμορφες εκπλήξεις», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χανίων.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Κύδων ΑΕ, Μιχάλης Καλογριδάκης, τόνισε πως σκοπός είναι να αναδειχθούν χώροι μέσα στην πόλη με τοιχογραφίες, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε: «αποφασίσαμε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κύδων ΑΕ να ξεκινήσουμε από τον περιβάλλοντα χώρο και αυτή είναι η πρώτη παρέμβαση που κάνουμε ουσιαστικά. Στη συνέχεια προβλέπεται η ανάπλαση του εξωτερικού χώρου σε χώρο πρασίνου καθώς και οι κάθετοι κήποι στο πολυόροφο κτήριο του σταθμού αυτοκινήτων, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Horizon, προϋπολογισμού περίπου των 500.000 ευρώ». Ο κ. Καλογριδάκης συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο project και δημιουργείται μία όμορφη γωνιά στο κέντρο των Χανίων.

Τέλος, εκ μέρους της ομάδας All about Design, που επιμελήθηκε το έργο, ο Steve O’Donnel, εξέφρασε τη χαρά του για την αποτύπωση που έγινε στον τοίχο του 10μετρου κτιρίου, ενός μέρους από την τοπική ιστορία και τόνισε ότι προσβλέπει στις επόμενες δράσεις εντός του κέντρου.

Λίγα λόγια για τον «Ηγεμόνα»

Με μία αποτύπωση, μοναδική για την μινωική Κρήτη του 1450-1400 π.χ., το πήλινο «Σφράγισμα του Ηγεμόνα» θεωρείται από τα σημαντικότερα και σπανιότερα έργα της μινωικής τέχνης, μία από τις ελάχιστες απεικονίσεις πόλεων της εποχής.

Την κορυφή του κτηριακού συγκροτήματος που ερμηνεύεται ως ανάκτορο ή μινωική πόλη (η Μινωική Κυδωνία), στέκεται επιβλητική ανδρική μορφή – πιθανώς ο τοπικός άρχοντας ή θεός-προστάτης. Από γεωμορφολογικής άποψης ταυτίζεται με το σημείο στο οποίο βρέθηκε, κατά τη διάρκεια των ελληνοσουηδικών ανασκαφών, τον Λόφο Καστέλλι στα Χανιά.

Το σημαντικό αυτό εύρημα που υπενθυμίζει την συνεχιζόμενη κατοίκηση της πόλης των Χανίων για 5000 χρόνια, αποκαλύπτοντας στοιχεία μινωικής αρχιτεκτονικής και την επιβλητική φιγούρα του «Ηγεμόνα», έδωσαν έμπνευση για την πρώτη τοιχογραφία στην πόλη μας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το έργο επιμελήθηκαν οι καλλιτέχνες Steve O’Donnel, Γιώργος Γύπαρης και Γιώργος Breibisch, από την All about Design, οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς την εργασία τους.

1

2

3

4

5

#Χανιά ,#Δελτία Τύπου ,#Πολιτισμός ,#ΔΗΜΑΡΧΟΣ ,#ΚΥΔΩΝ

logo imageσυμβαίνει

Έναρξη δημόσιας διαβούλευσης Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Χανίων 2019 – 2023 - Δήμαρχος Χανίων: «Με μία συμμετοχική διαδικασία συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας»
«Χριστούγεννα στον τόπο μας»: Εργαστήρι στολιδιών στο Δημαρχείο Χανίων, από τις 2 Δεκεμβρίου
Εορτασμός της 108ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
«Πρόσκληση σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων»: Στις 29/11/2021
Συνεχίζονται οι προβολές του κύκλου «Κινηματογραφικές Περιπλανήσεις στα Μονοπάτια Της Ασίας» : Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων – Με την Αρωγή Δήμου Χανίων, ΚΕΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ
Συμμετοχή Δήμου Χανίων, Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (Ο.Τ.Α.) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων – Κάλεσμα Δημάρχου Χανίων για ευαισθητοποίηση στην κυκλική οικονομία
"Ανοιχτά Πανιά": Βιβλίο και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Παιδική Βιβλιοθήκη και σε πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Χανίων
Εφηβικό Καλλιτεχνικό Σαλόνι / Στο ξύπνημα της άνοιξης - Ένα θεατρικό εργαστήρι για τα στερεότυπα και την αποδόμησή τους: Από τις 19/11 στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Εργαστήρια Steam για εφήβους στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων: Από 13 Νοεμβρίου
«Η τέχνη του ρυθμού στην Εκπαίδευση»: Κάθε Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων μαθήματα ρυθμού και κρουστών
Χειμερινό ωράριο λειτουργίας Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων