main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

02/09/2021, Δήλωση Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη

Με αφορμή τη θλιβερή είδηση για τον θάνατο του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, σε δήλωση του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας παγκόσμιος Έλληνας, που σφράγισε με το έργο του τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ο Μίκης άνοιξε δρόμους, πέτυχε το αδιανόητο, τα έργα των μεγάλων ποιητών να γίνουν κτήμα όλων μας. Με το μουσικό του έργο εξέφρασε έναν ολόκληρο λαό, αλλά και όσους διαχρονικά αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, καταξιώνοντας την ελληνική σύνθεση διεθνώς.

Με αφετηρία την κρητική του καταγωγή, η προσωπικότητά του σφυρηλατήθηκε από γενιές Επαναστατών και ηρώων προδιαγράφοντας την ζωή του∙ μια ζωή πολυτάραχη και συγκλονιστική. Βρέθηκε πάντοτε, σε εποχές δύσκολες, στην πρώτη γραμμή στους πολιτικούς αγώνες και τις κοινωνικές διεκδικήσεις, διώχθηκε για τις ιδέες του και αναδείχθηκε σε σύμβολο της αντιδικτατορικής πάλης, σε ακατάλυτο σύμβολο αντίστασης.

Ο Δήμος Χανίων, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την πολυδιάστατη προσφορά αυτού του παγκόσμιας εμβέλειας Χανιώτη, τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη Χανίων, ενώ του δόθηκε και το χρυσό κλειδί της πόλης μας. Παράλληλα, είχαμε την ξεχωριστή τιμή ως Δήμος Χανίων, να παρευρίσκεται ο μεγάλος μας Μίκης στην τελετή ονοματοδοσίας του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό Λιμάνι, έναν χώρο που φέρει το όνομα του με την ελπίδα να καταφέρει να φέρει -έστω- μερική από τη λάμψη του.

Αγαπημένε μας Μίκη, η Ρωμιοσύνη από σήμερα είναι φτωχότερη, αλλά εσύ δεν την έκλαψες ποτέ.

Η πόλη σου, η δική σου «Όμορφη Πόλη», τα Χανιά μας, περιμένουν να σε υποδεχθούν για τελευταία φορά.

Έχε γεια, Μίκη μας.»

p1

logo imageσυμβαίνει

«Έχω τη δύναμη»: Εκδήλωση στο Μίκης Θεοδωράκης στις 3 Δεκεμβρίου
Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία (3 έως 11/12): Από τον Δήμο Χανίων & Συλλόγους υποστήριξης ΑμεΑ
#XmasChania - Χριστουγεννιάτικες δράσεις για παδιά κατά την εορταστική περίοδο: Από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη
Παράταση της Έκθεσης Αρχειακού Υλικού, «εύμορφος πόλις ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΔΕΛΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ»: Έως 05/12/2021
«Χριστούγεννα στον τόπο μας»: Εργαστήρι στολιδιών στο Δημαρχείο Χανίων, από τις 2 Δεκεμβρίου
Εορτασμός της 108ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
Συμμετοχή Δήμου Χανίων, Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (Ο.Τ.Α.) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων – Κάλεσμα Δημάρχου Χανίων για ευαισθητοποίηση στην κυκλική οικονομία
"Ανοιχτά Πανιά": Βιβλίο και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Παιδική Βιβλιοθήκη και σε πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Χανίων
Εφηβικό Καλλιτεχνικό Σαλόνι / Στο ξύπνημα της άνοιξης - Ένα θεατρικό εργαστήρι για τα στερεότυπα και την αποδόμησή τους: Από τις 19/11 στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Εργαστήρια Steam για εφήβους στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων: Από 13 Νοεμβρίου
«Η τέχνη του ρυθμού στην Εκπαίδευση»: Κάθε Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων μαθήματα ρυθμού και κρουστών
Χειμερινό ωράριο λειτουργίας Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων