main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

11/03/2021, Ψήφισμα Δ.Σ. Χανίων σχετικά με τη διαδικασία εκλογής των συμβουλίων Κοινοτήτων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου 2021, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με την υπ΄ αριθμ. 56 Απόφασή του εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα σχετικά με τη διαδικασία εκλογής των συμβουλίων Κοινοτήτων.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

“Εμείς οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων του Δήμου Χανίων, εκφράζουμε την απόλυτη διαφωνία μας με το προς ψήφιση νομοσχέδιο αναφορικά με τον τρόπο εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων. Και πιο συγκεκριμένα την αδυναμία συμμετοχής ανεξάρτητων συνδυασμών στις Κοινότητες αυτές. Ένα νομοσχέδιο που:

  1. Θέλει τις Κοινότητες δέσμιες της εκάστοτε Δημοτικής αρχής.

  2. Εξωθεί τους συνδυασμούς να αναζητούν «στρατούς απρόθυμων» να ασχοληθούν με τα κοινά των τοπικών κοινοτήτων.

  3. Δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα καθώς πέραν του υπάρχοντος θέματος δυσκολίας εύρεσης υποψηφίων γυναικών (αναφορικά με τον πέρα για πέρα σωστό νόμο περί ποσόστωσης), αυξάνεται περαιτέρω ο αριθμός υποψηφίων.

  4. Θα διχαστούν δίχως λόγο και κανένα όφελος οι τοπικές κοινωνίες και θα τεθούν σε μεγάλη σύγκρουση και δοκιμασία φιλίες και οικογενειακές σχέσεις. Γεγονός που εν τέλει θα επιφέρει το αντίθετο από το επιθυμητό, αποτέλεσμα.

  5. Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών στους τέως περιαστικούς Δήμους που χρειάζονται δραστήριους και πρόθυμους να ασχοληθούν με τον τόπο τους, Τοπικούς.

Κατόπιν τούτων και υπερτονίζοντας τη συμπόρευσή μας με το συντονιστικό όλων των Τοπικών Συμβουλίων της Ελληνικής Επικράτειας, ζητάμε:

Α. Να μην γίνει καμία αλλαγή στο νομοσχέδιο σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων και να επιτρέπεται η κάθοδος ανεξάρτητων συνδυασμών. Εναλλακτικά, αν γίνει αλλαγή, να εφαρμοστεί ότι στις Κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, δηλαδή ένα κοινό ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους μέσα. Έτσι οι δημότες μας θα μπορούν να ψηφίζουν όποιους αυτοί θεωρούν καταλληλότερους να τους εκπροσωπούν.

Β. Ζητάμε να αναβαθμιστούν θεσμικά οι Κοινότητες και να έχουν την αντιμετώπιση που από τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη προβλέπεται καθώς είναι το μόνο όργανο που ζει και κινείται στις τοπικές κοινωνίες και που μπορεί να μεταφέρει τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων των περιαστικών περιοχών στον κεντρικό Δήμο.

Γ. Θέλουμε το παρόν ψήφισμα εφόσον εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποσταλεί προς κάθε αρμόδιο φορέα (ΠΕΔ Κρήτης – αρμόδιο Υπουργό κλπ).

Υ.Γ. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με χαρά μας ακούσαμε τον κ. Δήμαρχο να λέει ότι στη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Κρήτης τάχθηκε κατά της αλλαγής αυτής, εκφράζοντας προφανώς την προσωπική του άποψη. Τον ευχαριστούμε πολύ γι αυτό. Όμως θέλουμε και την άποψη και συμπαράσταση και των άλλων συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θεωρούμε ότι έχει μεγαλύτερη ισχύ.

Πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου Χανίων”.

 

logo imageσυμβαίνει

Έναρξη δημόσιας διαβούλευσης Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Χανίων 2019 – 2023 - Δήμαρχος Χανίων: «Με μία συμμετοχική διαδικασία συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας»
«Χριστούγεννα στον τόπο μας»: Εργαστήρι στολιδιών στο Δημαρχείο Χανίων, από τις 2 Δεκεμβρίου
Εορτασμός της 108ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
«Πρόσκληση σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων»: Στις 29/11/2021
Συνεχίζονται οι προβολές του κύκλου «Κινηματογραφικές Περιπλανήσεις στα Μονοπάτια Της Ασίας» : Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων – Με την Αρωγή Δήμου Χανίων, ΚΕΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ
Συμμετοχή Δήμου Χανίων, Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (Ο.Τ.Α.) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων – Κάλεσμα Δημάρχου Χανίων για ευαισθητοποίηση στην κυκλική οικονομία
"Ανοιχτά Πανιά": Βιβλίο και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Παιδική Βιβλιοθήκη και σε πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Χανίων
Εφηβικό Καλλιτεχνικό Σαλόνι / Στο ξύπνημα της άνοιξης - Ένα θεατρικό εργαστήρι για τα στερεότυπα και την αποδόμησή τους: Από τις 19/11 στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Εργαστήρια Steam για εφήβους στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων: Από 13 Νοεμβρίου
«Η τέχνη του ρυθμού στην Εκπαίδευση»: Κάθε Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων μαθήματα ρυθμού και κρουστών
Χειμερινό ωράριο λειτουργίας Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων