main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

19/05/2021, Ψήφισμα Κοινότητας Αρωνίου για το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Αρωνίου του Δήμου Χανίων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 στο Κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου, ελήφθη ομόφωνα η υπ΄ αριθμ. 9 Απόφαση, με την οποία εκδόθηκε ψήφισμα, αναφορικά με το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Όπως τονίζεται στο ψήφισμα το μοναστήρι ανήκει κατά αποκλειστική νομή, κατοχή και κυριότητα στην Ενορία Πέτρου και Παύλου Παζινού Ακρωτηρίου.

Στο εν λόγω ψήφισμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

 

Είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία, ότι κατά τους τελευταίους μήνες, η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας όπως εκπροσωπούνται, με μία σειρά από ενέργειές τους, αμφισβητούν την κυριότητα της Ενορίας Πέτρου και Παύλου Παζινού Ακρωτηρίου, επί του κτηριακού συγκροτήματος πρώην Μετοχίου Αγίου Ιωάννη Ελεήμονα, διότι ισχυρίζονται αυθαίρετα και παράνομα, αντίθετα με τις διατάξεις του αστικού, ποινικού και εκκλησιαστικού δικαίου ότι δήθεν το κτηριακό συγκρότημα πρώην Μετοχίου Αγίου Ιωάννη Ελεήμονα ανήκει κατά κυριότητα στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.

Το εν λόγω Μετόχιο, παρέμεινε στην κυριότητα της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων μέχρι την 27Η-06-1925, οπότε σε εκτέλεση των διατάξεων του Ν3345/195 (ΦΕΚ 158/1925) περιήλθε στο Ταμείο Εφέδρων Πολεμιστών Χανίων κατά τα 3/5 εξ αδιανεμήτου και δύο χρόνια αργότερα, δυνάμει της με αριθμό 3/3-9-1927 απόφασης η ορισθείσα κατά τους ισχύοντες τότε νόμους Επιτροπή, προέβη στην διανομή και το εν λόγω πρώην Μετόχιο πέρασε στην κυριότητα Ταμείου Εφέδρων Πολεμιστών Χανίων. Ακολούθως δυνάμει του Βασιλικού Διατάγματος 4/16-10-1952 (ΦΕΚ 307) και των άρθρων 1 και 5 του Ν 3194/1955 (ΦΕΚ 96) σε συνδυασμό με το ΦΕΚ 243/1957, το 1960 δυνάμει της με αριθμό 731/22-10-1960 απόφασης, η επιτροπή απαλλοτριώσεων Νομού Χανίων εισηγήθηκε να εξαιρεθεί το συγκεκριμένο Μετόχιο της παραχωρήσεως προς ιδιώτες και να παραχωρηθεί δωρεάν στην ενοριακή Επιτροπή του χωριού Παζινός Ακρωτηρίου. Εν συνέχεια, ο Νομάρχης Χανίων σε εκτέλεση της με αριθμό 731/22-10-1960 απόφασης της επιτροπής απαλλοτριώσεων η οποία είχε νομίμως μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο, εξέδωσε την με αριθμό 44802/31-8-1962 απόφασή του, που επίσης μεταγράφηκε νομίμως στο Υποθηκοφυλακείο, με την οποία το συγκεκριμένο πρώην Μετόχιο μεταβιβαζόταν στην ενορία Παζινού.

Άρα σύμφωνα με τα ως άνω προαναφερόμενα έγγραφα, τα οποία δεν επιδέχονται οποιαδήποτε αμφισβήτηση, το πρώην Μετόχιο Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα κατά τους νόμους του Ελληνικού Κράτους τους οποίους η Εκκλησία οφείλει να σέβεται και να τηρεί, ανήκει στην ενορία Παζινού.

Υπερασπιζόμενοι, το συλλογικό αίτημα των δημοτών της Κοινότητας Αρωνίου, αιτούμαστε την πλήρη και έμπρακτη προστασία από την Πολιτειακή, Δικαστική και Εκκλησιαστική αρχή, ως οφείλουν να πράξουν, εξετάζοντας τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που παρατίθενται στην παρούσα απόφαση- ψήφισμα, βασιζόμενοι στην αρχή της διαφάνειας.

Τέλος, καλούμε τις Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε Ακρωτηρίου ( Κουνουπιδιανά, Στέρνες, Μουζουρά και Χορδάκι ) να υιοθετήσουν την παραπάνω απόφαση- ψήφισμα, το οποίο και θα αποτελέσει οδηγό σε κάθε θεσμική συζήτηση με τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, σε μια συλλογική προσπάθεια διασφάλισης των νόμιμων δικαιωμάτων μας”.

 

logo imageσυμβαίνει

Έναρξη δημόσιας διαβούλευσης Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Χανίων 2019 – 2023 - Δήμαρχος Χανίων: «Με μία συμμετοχική διαδικασία συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας»
«Χριστούγεννα στον τόπο μας»: Εργαστήρι στολιδιών στο Δημαρχείο Χανίων, από τις 2 Δεκεμβρίου
Εορτασμός της 108ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
«Πρόσκληση σύγκλησης Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων»: Στις 29/11/2021
Συνεχίζονται οι προβολές του κύκλου «Κινηματογραφικές Περιπλανήσεις στα Μονοπάτια Της Ασίας» : Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων – Με την Αρωγή Δήμου Χανίων, ΚΕΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ
Συμμετοχή Δήμου Χανίων, Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (Ο.Τ.Α.) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων – Κάλεσμα Δημάρχου Χανίων για ευαισθητοποίηση στην κυκλική οικονομία
"Ανοιχτά Πανιά": Βιβλίο και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Παιδική Βιβλιοθήκη και σε πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Χανίων
Εφηβικό Καλλιτεχνικό Σαλόνι / Στο ξύπνημα της άνοιξης - Ένα θεατρικό εργαστήρι για τα στερεότυπα και την αποδόμησή τους: Από τις 19/11 στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Εργαστήρια Steam για εφήβους στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων: Από 13 Νοεμβρίου
«Η τέχνη του ρυθμού στην Εκπαίδευση»: Κάθε Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων μαθήματα ρυθμού και κρουστών
Χειμερινό ωράριο λειτουργίας Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων