Είσοδος      |     
Εξυπηρέτηση
Αιτήματα | Κωδικός υπηρεσίας: 113

Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους


Τίτλος Πράξης:  "Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Χανίων"

Υπεύθυνη Πράξης: Αθηνά Πετράκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού

Προϋπολογισμός/ Συγχρηματοδοτούμενη Δ.Δ.:  € 542.150,92 ευρώ

Περιγραφή

Ο Δήμος Χανίων στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των φαινομένων της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας ξεκίνησε να λειτουργεί τον «Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους,» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας» και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Η Δομή συνέχισε τη λειτουργία της με χρηματοδότηση κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "ΚΡΗΤΗ" 2014-2020.

Για την περίοδο 2021-2024 η χρηματοδότηση του Ξενώνα Γυναικών συνεχίζεται από το ΕΠ Κρήτη 2021-2024.

Ο Ξενώνας λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στους χώρους του μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες θύματα ψυχολογικής, συναισθηματικής, λεκτικής, σωματικής, σεξουαλικής, φυλετικής, κοινωνικής, οικονομικής βίας και κακοποίησης, όπως επίσης και γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking.

Η φιλοξενία βασίζεται:

  1. Στην απαγόρευση οποιασδήποτε διάκρισης σε επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, καταγωγής, Εθνικής Ταυτότητας, ηλικίας και φυσικών ικανοτήτων.

  2. Στην τήρηση του κώδικα δεοντολογίας που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φιλοξενούμενων γυναικών και των παιδιών τους, ενώ τα τηλέφωνα επικοινωνίας, καθώς και η διεύθυνση του Ξενώνα Φιλοξενίας είναι απόρρητα.

  3. Στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα δύναται να φιλοξενηθούν 20 γυναίκες με τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των 18 ετών, εφόσον πρόκειται για κορίτσια και των 12 ετών, εφόσον πρόκειται για αγόρια. Η παραμονή των γυναικών και των παιδιών τους μπορεί να διαρκέσει έως και τρείς μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι, η διαμονή μπορεί να παραταθεί.

Ο Ξενώνας διαθέτει 10 δίκλινα δωμάτια, ένα δωμάτιο ΑΜΕΑ, ένα δωμάτιο που λειτουργεί ως χώρος ψυχαγωγίας των παιδιών, χώρο συμβουλευτικής, γραφείων προσωπικού, υποδοχής, καθιστικού, κουζίνας, όπως επίσης και αποθηκευτικούς χώρους. Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί και έχουν τοποθετηθεί πόρτα ασφαλείας στην κεντρική είσοδο, ειδική κονσόλα ελέγχου και ειδοποίησης, συναγερμός και κάμερα και στους 5 ορόφους του κτιρίου.

Η Δομή παρέχει τη δυνατότητα για φιλοξενία, ασφαλή διαμονή με στέγη και διατροφή, ψυχοκοινωνική στήριξη, πρόσβαση σε υπηρεσίες που συνδέονται με την απασχόληση, εκπαίδευση, και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται συνεργασία και με άλλους φορείς, είτε για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών είτε για την συνδιοργάνωση δράσεων.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Χανίων στελεχώνεται από ΠΕ/ΤΕ  Κοινωικό Λειτουργό, ΠΕ Ψυχολόγο (Ειδικότητας Παιδοψυχολογίας), ΠΕ Διοικητικό, ΥΕ Προσωπικό Καθαριότητας εσωτερικών χώρων και ενισχύεται επιπλέον με 1 ΠΕ Κοινωνικολόγο και 4 ΔΕ Φύλακες - Νυκτοφύλακες.

Οι γυναίκες θύματα βίας που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να αποταθούν και να μιλήσουν, τους παρέχεται η δυνατότητα και μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή  28213-41692, Δευτέρα έως Παρασκευή, 07:30-15:00, για παραπομπή στον Ξενώνα.

Επίσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μπορούν να καλέσουν την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 (αστική χρέωση) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο, για υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής.

Οι παραπομπές στον Ξενώνα γίνονται από τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων.

Επικοινωνία

 Τηλέφωνο επικοινωνίας (για παραπομπή στον Ξενώνα): 28213-41692

Δευτέρα έως Παρασκευή, 07:30-15:00

Ενημερωτικά Βίντεο

Οδηγός τσέπης για την Έμφυλη Βία

"Βία κατά των γυναικών"

Αρχεία

  1. Ενημερωτικό Φυλλάδιο "Βία κατά των Γυναικών"