Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

14/10/2016, Επίσκεψη δημοτικής αρχής στον καταυλισμό των Ρομά & καταγραφή των προβλημάτων της κοινότητας στο πλαίσιο της “Ε.Ε.Τ.Δ. 2016”

14.10.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 12:10

Τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή των Νεροκούρου επισκέφθηκε την Πέμπτη 13/10/2016, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας (Ε.Ε.Τ.Δ.), η οποία έχει ως κεντρικό θέμα της για φέτος, «Ζώντας μαζί στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες: σεβασμός, διάλογος, αλληλεπίδραση».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Ρομά Ν. Χανίων, “Η Αναγέννηση”, παρουσία των Αντιδημάρχων Πολιτισμού, Βαρβάρας Περράκη, και Κοινωνικής Πολιτικής, Ελευθερίας Αλιφιεράκη, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, Κώστας Τσέλιος, ενημέρωσε για τα προβλήματα της κοινότητας, που αφορούν μεταξύ άλλων στη στέγαση, στην ανάγκη νομιμοποίησης εμπορικών δραστηριοτήτων αλλά και στο ζήτημα της ηλεκτροδότησης του καταυλισμού.

 “Ξεκινήσαμε μια συνεργασία με τα μέλη της κοινότητας, προκειμένου να βρούμε λύσεις για τα πιο επείγοντα ζητήματα, που αντιμετωπίζουν, όπως τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής, το στεγαστικό, την εργασία τους. Μεγάλη έμφαση δίνουμε και στο ζήτημα της εκπαίδευσης, γι΄ αυτό στο πλαίσιο των δράσεων μας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας οργανώσαμε μία μικρή παιδική βιβλιοθήκη για τις ανάγκες των παιδιών της κοινότητας. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί, καθώς στόχος μας είναι να γνωρίσουν από τη νεαρή τους ηλικία τα μέλη της κοινότητας τη σημασία και της αξίας της εκπαίδευσης”, τονίζει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Χανίων.

 Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης στην παρούσα φάση προωθείται από τη δημοτική αρχή η πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΚΡΗΤΗ” για τη δημιουργία και λειτουργία “Κέντρου Κοινότητας”, στο οποίο προβλέπεται παράρτημα, που θα εξυπηρετεί τους Ρομά, ενώ ήδη διερευνάται ο τρόπος αξιοποίησης κι άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προς το συμφέρον της κοινότητας.

Σημειώνεται ότι για τη δημιουργία της παιδικής βιβλιοθήκης, η οποία “αγκαλιάστηκε” από την πρώτη στιγμή από τα παιδιά της κοινότητας, συνεργάστηκαν με τον Δήμο Χανίων τα ακόλουθα βιβλιοπωλεία της πόλης μας: ΤΥΠΟΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΕΛΕΚΑΝΑΚΗ, LIBRAIRIE, 1866, ΜΙΚΡΟ ΚΑΡΑΒΙ, ΠΗΓΑΣΟΣ, ΠΕΤΡΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΑ Γ., ΠΟΛΥΕΔΡΟ.