Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

08/12/2016, Ξεκινά η λειτουργία του νυχτερινού καταφυγίου αστέγων του Δήμου Χανίων – Ευρεία σύσκεψη για τον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων

08.12.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 14:31

 

Στο νυχτερινό καταφύγιο αστέγων του Δήμου μας, η λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, θα μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 20 συμπολίτες μας, προσφέροντας τους πέρα από στέγη για τον βραδινό τους ύπνο, τη δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας τους, καθώς επίσης και να υποστηριχθούν με διάφορους τρόπους, τους οποίους επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε στην παρούσα φάση”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε σήμερα, Πέμπτη 8/12/2016, σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο περιθώριο ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του στην Αίθουσα Τύπου του Δήμου, προκειμένου να γίνει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων αναφορικά με το ζήτημα των αστέγων.

 

Το εγχείρημα για τη λειτουργία του νυχτερινού καταφυγίου αστέγων του Δήμου μας για το οποίο ως δημοτική αρχή έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ, δεν θα επιλύσει στο σύνολό του το ζήτημα, καθώς χρειάζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να επιλυθεί το συγκεκριμένο σύνθετο πρόβλημα”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν άστεγοι άνθρωποι, που είτε είναι διαταραγμένοι, αλκοολικοί, τοξικοεξαρτώμενοι, είτε αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες και τόνισε “εάν στηριχθούμε από όλες τις υπόλοιπες δομές θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα. Αυτοί οι άνθρωποι, πρέπει να έχουν την υποστήριξη, που χρειάζονται, για να επανενταχθούν στην κοινωνική ζωή, αυτό θα είναι το μέγιστο αποτέλεσμα”.

 

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας & Αποκορώνου, Δαμασκηνός Λιονάκης, ο Υποδιοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γ. Ζουρίδης, η Τζανακάκη – Μελισσάρη Μαρία εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών & Πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., Ελευθερία Αλιφιεράκη, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., του Ε.Κ.Α.Β., του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, του ΚΕΘΕΑ – ΑΡΙΑΔΝΗ, του ΟΚΑΝΑ, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, κ.α.

 

Σημειώνεται ότι η εν λόγω δομή, η οποία χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου, θα λειτουργήσει στο κτήριο, που στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα η Φιλαρμονική.

 

Το Νυχτερινό καταφύγιο είναι μια δομή άμεσης και επείγουσας φιλοξενίας, η οποία εξασφαλίζει επείγουσα νυχτερινή διανυκτέρευση, προσωρινού χαρακτήρα, σε άστεγα άτομα. Μεταξύ των παρεχομένων υπηρεσιών του Καταφυγίου περιλαμβάνεται η υποδοχή και φιλοξενία άστεγων ατόμων, δίνοντας τους την ευκαιρία πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες:

. Διανυκτέρευσης

. Ατομικής φροντίδας και υγιεινής

. Βασικής νοσηλευτικής φροντίδας

. Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης

 

Η φιλοξενία θα διαρκεί μια νύχτα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου μεσολαβούν αργίες και Σαβ/κα περισσότερες ημέρες. Το σύνολο των φιλοξενουμένων δεν ξεπερνά το όριο των διαθέσιμων κλινών, οι οποίες ανέρχονται σε 20, με δυο Κοιτώνες Διανυκτέρευσης ανδρικό και γυναικείο. Υπέρβαση του αριθμού αυτού μπορεί να γίνεται μόνο σε ημέρες ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών, οπότε η δομή δύναται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

 

 

P1

P2

P3