Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2017

4/9/2017, “Από την Κρήτη στον κόσμο” στις 9/9/2017 στο ΚΑΜ

04.09.2017 | Ώρα δημοσίευσης: 10:09

Διεθνής συναυλία “Από την Κρήτη στον κόσμο” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.


H φετινή πρωτότυπη παρουσίαση της “Δημιουργικής ομάδας του Συλλόγου Φίλων του Μότσαρτ” στα Χανιά με τη συνεργασία και την αιγίδα της “Εταιρείας Κρητικών Σπουδών”, του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης με τη στήριξη τοπικών συνεταιριστικών οργανώσεων και οργανισμών, περικλείει έργα μουσικής δωματίου συνθετών διαφορετικών οριζόντων και εθνών που συνδέονται με την Ελλάδα.


Επιφανείς μουσικοί ερμηνευτές με διεθνή ακτινοβολία μετά το επιτυχές αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη στον Βάμο το 2015 συμπράττουν σε αυτή την ξεχωριστή παρουσίαση.


Τα κορυφαία μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Ευάγγελο Σταθουλόπουλος: φλάουτο, Ισίδωρος Σιδέρης: βιολοντσέλο, Παναγιώτης Τζιώτης: βιολί, Ευάγγελος Σκούρας: Κόρνο και ο διακεκριμένος σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός.


Από την Κρήτη ως κοιτίδα και άξονα μιας παγκόσμιας πνευματικής παράδοσης προβάλλονται σε μια “δημιουργική πολύπτυχη συναυλία” επιλεγμένα μουσικά έργα σύγχρονης και νεότερης μουσικής δημιουργίας ενσωματώνοντας τους τέσσερις διαφορετικούς ορίζοντες προσανατολισμού: ανατολή, δύση, βορά, νότο σε μια σφαιρική αντίληψη σμίλευσης των ηχητικών κόσμων προς μια διεθνή επικοινωνία και στα πλαίσια ενός ευρύτερου πνεύματος συνεργασίας αλλά και ειδικότερα μέσα από σχέση τους με το ελληνικό πνεύμα και την Κρήτη, τιμώντας ξεχωριστά την προσφορά του Χανιώτη μουσουργού και μουσικοπαιδαγωγού Δημήτρη Καψωμένου παρουσιάζοντας δύο έργα του από τη συλλογή “Στη μικρή πόλη” για βιολί και πιάνο . α) Του δειλινού ο στοχασμός και β) Χορός στο φοινικόδασος σε προσαρμογή για φλάουτο, βιολί και βιολοντσέλο προσφορά του Συλλόγου Φίλων του Μozart.

 
Η συναυλία ξεκινά με το έργο του Καρλ Νίλσεν “Κάντο σεριόζο” για πιάνο και κόρνο τιμώντας ένα μουσουργό που ασχολήθηκε βαθιά και ιδιαίτερα με την ελληνική σκέψη.


Συνεχίζεται με ένα απόσπασμα από το έργο του Μποχουσλάβ Μαρτινού “Μαδριγάλι –Σονάτα” μνημονεύοντας τον πνευματικό συνοδοιπόρο του Νίκου Καζαντζάκη. και την πνευματική σύνδεση με την αέναη αναζήτηση της δημιουργικής ανθρώπινης σκέψης και συνεχίζεται με έργα των Ζακ Ιμπέρ, Ιγκόρ Στραβίνσκυ, Ρόμπερτ Σούμαν, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Νίκου Σκαλκώτα, Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ., Δημήτρη Καψωμένου, Κώστα Κυδωνιάτη, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Κωνσταντίνου Κακαβελάκη.

 

Πρόγραμμα

αφισα