Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2017

11/9/2017, Μήνυμα Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

11.09.2017 | Ώρα δημοσίευσης: 11:27

 

Αγαπητά παιδιά, αγαπητοί γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές,

 

Mία ακόμη σχολική χρονιά ξεκινά σήμερα γεμάτη διάθεση για μάθηση και δημιουργία. Το σχολείο, άλλωστε, είναι χώρος που προσφέρεται για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας και μας προετοιμάζει για την έξοδό μας στον στίβο της ζωής. Διαρκής στόχος πρέπει να είναι η καλλιέργεια ανοικτού τρόπου σκέψης, της κριτικής ικανότητας και του συλλογικού πνεύματος.

Η παρούσα δημοτική αρχή έχει αποδείξει από την πρώτη μέρα έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις σχολικές υποδομές, για τις οποίες έχει την ευθύνη, και παρά τις μεγάλες περικοπές, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από το κράτος προς τους Δήμους, έχει προωθηθεί πλήθος παρεμβάσεων μικρών και μεγάλων, που έχουν βελτιώσει την κατάσταση των σχολείων, πολλές από τις οποίες ήταν απραγματοποίητα αιτήματα της σχολικής κοινότητας για πολλά χρόνια. Οι σχολικές Επιτροπές και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας δίνουν καθημερινή μάχη για να αντιμετωπίσουν τα θέματα, που υπάρχουν, με ελλιπές προσωπικό και περιορισμένους οικονομικούς πόρους.

Όμως εκτός από τη βελτίωση των υπαρχουσών μονάδων, ως δημοτική αρχή έχουμε εξ αρχής θέσει υψηλούς στόχους για να καλύψουμε το μείζον ζήτημα της έλλειψης σχολικής στέγης, που υπάρχει σε αρκετές περιοχές του Δήμου μας.

Έτσι επιλέξαμε τη μέθοδο συγχρηματοδοτούμενων έργων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μόλις αναλάβαμε την ευθύνη του Δήμου μας, για τη δημιουργία 8 νέων σχολικών μονάδων Α΄ Βάθμιας και Β΄ Βάθμιας εκπαίδευσης, σε διάφορα σημεία του Δήμου μας, στα οποία υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, με αποτέλεσμα οι μαθητές και οι δάσκαλοι να στριμώχνονται σε στενές και ακατάλληλες αίθουσες.

Πρέπει να σας πω ότι μετά από μεγάλες προσπάθειες καταφέραμε να λύσουμε τα περισσότερα θέματα, που αντιμετώπιζαν τα διαθέσιμα οικόπεδα του Δήμου και να καταρτίσουμε ολοκληρωμένη πρόταση προς την κυβέρνηση ύψους 40 εκ. Ευρώ. Έτσι σήμερα είμαστε στην τελική ευθεία για την έγκριση της πρότασής μας από τη διυπουργική επιτροπή για να καλύψουμε με μία μεγάλη κίνηση ένα σημαντικό κενό στη σχολική στέγη, το οποίο κληρονομήσαμε και που θα χρειαζόμασταν δεκαετίες για να το καλύψουμε με διαφορετικό τρόπο.

Μόλις αυτό γίνει θα έχουμε επιτύχει ένα έργο πνοής, ένα έργο τεράστιας ωφέλειας για τα Χανιά μας.

Με την εποικοδομητική συνεργασία, που έχουμε επιτύχει μεταξύ Δήμου, Σχολικών Επιτροπών, Συλλόγων Διδασκόντων και Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων θα καταφέρουμε και αυτή τη χρονιά να κρατήσουμε τον πήχη της εκπαιδευτικής διαδικασίας υψηλά. Η επιθυμία, άλλωστε, να επιτύχουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας δυναμώνει την κοινή μας προσπάθεια.

Εύχομαι σύντομα να έχουμε το καλό νέο της απόφασης έγκρισης από την κυβέρνηση, της πρότασης του Δήμου Χανίων για την δημιουργία των 8 νέων σχολείων και την ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας.

Καλή σχολική χρονιά. Καλή δύναμη σε όλους.

photo