Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

15/3/2018, Δήλωση Αντιδημάρχου Χανίων, Μ. Βλαχάκη

15.03.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 01:03

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων, Μιχάλης Βλαχάκης, προχώρησε σήμερα, Πέμπτη 15/3/2018, στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με το ζήτημα, που τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

“Με αφορμή τη χθεσινή καταγγελία από δημοτικό σύμβουλο θα ήθελα να αναφερθώ συνοπτικά στα εξής:

Α. Η εφαρμογή των Νόμων είναι υποχρέωση μας μέσα στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου. Είναι απορίας άξιο να σε εγκαλεί η αντιπολίτευση για την εφαρμογή των Νόμων. Εμείς από την αρχή έχουμε δείξει την πολιτική μας βούληση και την προσήλωσή μας στη βελτίωση των οικονομικών του Δήμου. Δεν υπολογίζουμε πολιτικό κόστος και ούτε γινόμαστε έρμαια ψηφοθηρίας. Ο Νόμος ισχύει από το 1993 και δυστυχώς δεν είχε εφαρμοστεί από καμία δημοτική αρχή. Η έλλειψη εξάλλου πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή εισπρακτικών μέσων, που απορρέουν από τους Νόμους, οδήγησε στην προίκα των 42.000.000 ληξιπρόθεσμων οφειλών, που παραλάβαμε.


Β. Η Υπηρεσία έχει υποχρέωση να τηρεί πιστά και απαρέγκλιτα τους Νόμους. Η παρούσα πολιτική ηγεσία στηρίζει απόλυτα υπηρεσιακές αποφάσεις και ενέργειες, οι οποίες είναι σύμφωνες με το πνεύμα και το γράμμα του Νόμου. Στεκόμαστε δίπλα τους, στηρίζοντας τους εμπράκτως, όταν κατά τη διάρκεια τέλεσης του έργου τους δέχονται ανοίκειες επιθέσεις, όπως τη χθεσινή.


Γ. Ο συνάδελφος της αντιπολίτευσης, πριν εκτεθεί με τις αβάσιμες καταγγελίες, όφειλε να ενημερωθεί θεσμικά από την αρμόδια Υπηρεσία, έτσι ώστε να προστατεύσει τόσο το θεσμικό ρόλο του δημοτικού συμβούλου όσο και το κύρος της αντιπολίτευσης μακριά από δημαγωγίες και πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού.


Δ. Το θέμα δεν θα είχε προκύψει, αν είχαν ζητηθεί οι απαιτούμενες διευκρινήσεις από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αντιθέτως αυτό παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. ως καταγγελία με προσβλητικούς μάλιστα χαρακτηρισμούς για την Υπηρεσία.


Ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών στηρίζω απόλυτα τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας, οι οποίοι καθημερινά καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της είσπραξης των δημοτικών εσόδων, τηρώντας παράλληλα στο ακέραιο την κείμενη νομοθεσία. Από την άλλη κατανοώντας ότι οι οφειλές και τα πρόστιμα, που προκύπτουν σε κάποιες περιπτώσεις είναι υψηλά και δύσκολα καταβλητέα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, ο Δήμος τόσο σε πολιτικό επίπεδο, μέσω Κ.Ε.Δ.Ε. όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, μέσω αλληλογραφίας και επικοινωνίας με το Υπουργείο, επιδιώκει σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να υπάρξουν πιο ευνοϊκές διατάξεις προς όφελος των Δημοτών. Μέχρι τότε όμως η Υπηρεσία οφείλει να εφαρμόζει της κείμενες διατάξεις των Νόμων ”.

Έγγραφα από τη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων:

ΔΗΜΟΣΝΕΤ

ΑΡΘΡΟ 59

ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ & ΦΟΡΩΝ

P1