Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2019

11/10/2019, Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων

11.10.2019 | Ώρα δημοσίευσης: 11:10

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π) του Δήμου Χανίων, σε συνεργασία με το Γραφείο Αθλητισμού του Δήμου, βασιζόμενοι στα επιστημονικά προγράμματα Αγωγής Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόκειται να υλοποιήσουν το προσεχές διάστημα τα παρακάτω προγράμματα:

1.Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος (21.10.19 έως 27.12.19)

2.Πρόγραμμα Έλεγχου και διαχείριση βάρους (3.2.20 έως 10.3.20)

3.Πρόγραμμα Άσκηση, αναψυχή και υγεία (27.4.20 έως 3.7.20)

 

Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι 10 εβδομάδες και περιλαμβάνουν:

  • 1 ομαδική διάλεξη με σκοπό την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων (κάθε 2 εβδομάδες)

  • 1 ατομική συνεδρία (κάθε εβδομάδα με προγραμματισμένα ραντεβού)

  • Ομαδικά προγράμματα άσκησης και ατομική συμβουλευτική για την άσκηση

Έναρξη Προγράμματος διακοπής καπνίσματος

Η διακοπή καπνίσματος είναι μια διαδικασία επίπονη για τον καπνιστή, η οποία δεν είναι τόσο απλή αλλά συμπεριλαμβάνει πολλούς παράγοντες (ψυχολογικούς, κοινωνικούς, σωματικούς, κ.λ.π.). Για να ξεκινήσει κάποιος τη διαδικασία διακοπής καπνίσματος θα πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει τα οφέλη στην υγεία, να λάβει σοβαρά υπόψη του τις δυσκολίες και τα συμπτώματα στέρησης και πάνω από όλα να είναι αποφασισμένος. Οι ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή πρέπει να είναι ο στόχος για να μπορέσει ο καπνιστής να απαλλαγεί οριστικά από το τσιγάρο. Σκοπός είναι η αλλαγή κάποιων συνηθειών και όχι η διακοπή τους, όπως για παράδειγμα ο πρωινός καφές και η βραδινή έξοδος.

Σύμφωνα με τις έρευνες η συμβουλευτική διακοπής καπνίσματος φαίνεται ότι διπλασιάζει την επιτυχία της προσπάθειας και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων. Η γνωστική συμπεριφοριστική προσέγγιση στοχεύει στην αλλαγή της σχέσης των συνηθειών και των δραστηριοτήτων με το κάπνισμα. Η διακοπή καπνίσματος χρειάζεται υποστήριξη και ενθάρρυνση, κίνητρα για την προσπάθεια και επιβράβευση για την επιτυχία. Παράλληλα η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται άμεσα με τα θετικά αποτελέσματα στην επιτυχημένη διακοπή του καπνίσματος.

Συνοπτικά το πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος περιλαμβάνει:

  • Παρεμβάσεις ψυχολογικής υποστήριξης

  • Συμβουλευτική για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης

  • Ενημερώσεις για τα οφέλη της διακοπής καπνίσματος στην υγεία

  • Βασιζόμενοι στο μοντέλο των σταδίων αλλαγής θα πραγματοποιήσουμε ομαδικές και ατομικές συνεδρίες για τον καθορισμό στόχων, την ανάπτυξη αυτοπεποίθησης, διαχείριση άγχους και αυτό-αποτελεσματικότητας

  • Τελικός σκοπός του προγράμματος η υιοθέτηση ενός υγιεινού και ποιοτικού τρόπου ζωής, μέσα από τις αλλαγές των στάσεων για το κάπνισμα και την άσκηση.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν

Αιτήσεις συμμετοχής από τη Δευτέρα 14.10.19 έως και την Παρασκευή 18.10.19 στο Συμβουλευτικό Σταθμό, Παρ. Κανεβάρω 26-28 και στο τηλ 28210-54650, Στέλλα Ψούνη, Ψυχολόγο - συντονίστρια του προγράμματος,. Οι θέσεις είναι περιορισμένες (15) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

p1