Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2019

17/4/2019, Παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων: Τοποθέτηση Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα μετά την οριστικοποίηση της πολύ σημαντικής συμφωνίας (την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019)

17.04.2019 | Ώρα δημοσίευσης: 08:04

Η παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός και μια τεράστια επιτυχία για την πόλη μας. Χαίρομαι και χαιρόμαστε μαζί με όλους τους συμπολίτες μας που μια μεγάλη διεκδίκηση δεκαετιών είχε αίσιο τέλος. Δεν αποτελεί προσωπική υπόθεση κανενός, αλλά αφορά την κοινωνία μας και τις επόμενες γενιές, υπερβαίνοντας τα στενά χρονικά όρια μιας δημοτικής θητείας. Ως εκ τούτου δεν χωρούν μικροπολιτικές προσεγγίσεις που επιτρέπουν παρερμηνείες.

p1

Η επιτυχία αυτή οφείλεται στην αγαστή συνεργασία, την οποία επιδιώξαμε και είχαμε με τους Χανιώτες Υπουργούς και τους Βουλευτές Χανίων, με την παρούσα κυβέρνηση και τους δύο Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, αλλά και με όλους τους υπηρεσιακούς και μη παράγοντες που συνέβαλαν στην ευτυχή κατάληξη της παραχώρησης του στρατοπέδου, στον Δήμο μας.

Αν μη τι άλλο, το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθειά μας. Η παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου έχει τεράστια σημασία για τον Δήμο μας, αφού πρόκειται για μια διεκδίκηση του Δήμου Χανίων και της κοινωνίας μας που χρονολογείται από το μακρινό 1952! Αυτό το όραμα έγινε πραγματικότητα επί της θητείας της νυν δημοτικής αρχής και δικαιώνει την επίπονη συλλογική προσπάθεια που καταβλήθηκε.

Ωστόσο, διαπιστώνεται έλλειψη ενημέρωσης γύρω από τις χρήσεις του στρατοπέδου Μαρκοπούλου που επιτρέπουν παρερμηνείες και υπάρχουν απορίες που χρειάζεται να απαντηθούν.

Αξίζει λοιπόν να τονιστούν τα εξής:

1ον) Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που συνοδεύεται από τη διαδικασία μετεγκατάστασης του “Στρατοπέδου Μαρκοπούλου” στο “Στρατόπεδο Ραπτοπούλου” (Αγυιά), η οποία έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με συνολικό ποσόν 1,430,000 ευρώ, διασφαλίζεται πλήρως ότι το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου περιέρχεται οριστικά στον Δήμο Χανίων.

2) Η διαδικασία μετεγκατάστασης του “Στρατοπέδου Μαρκοπούλου” στο “Στρατόπεδο Ραπτοπούλου”, όπως αναφέρεται στο Πρωτόκολλο Συμφωνίας, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός 15 μηνών (από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου συμφωνίας της 12/4/2019).

Ο μεγάλος στόχος μας λοιπόν επετεύχθη...

Μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειες μετεγκατάστασης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου και παραχωρηθεί οριστικά στον Δήμο Χανίων θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησής του, προς όφελος της κοινωνίας μας και τον πολιτών.

Ο Δήμος Χανίων έχει σχέδιο για το Μαρκόπουλο...

Ο Δήμος Χανίων έχει, ήδη, καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α. το “Πλάνο Ανάπτυξης και Αξιοποίησης” (Master Plan) και την Οικονομοτεχνική Μελέτη που απαιτούνται με βάση την Νομοθεσία, οι οποίες προβλέπουν ότι οι χρήσεις του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου θα είναι “Κοινωφελείς και Κοινόχρηστες” και θα καλύψουν ανάγκες του Δήμου Χανίων και των πολιτών του. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία απολύτως λογική εμπορευματοποίησης ή “τσιμεντοποίησης” του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο της έκτασης των, περίπου, 54 στρεμμάτων του, μπορούν να καλυφθούν με κτίρια (βάσει της υπ.αριθμ. 70 απόφασης του Δ.Σ. Χανίων της 16/2/2018) μόνο το 15% αυτής, ήτοι τα 8, περίπου, στρέμματα. Τα υπόλοιπα 46 περίπου στρέμματα θα είναι ελεύθεροι χώροι – χώροι πράσινου.

Το “Πλάνο Ανάπτυξης και Αξιοποίησης” (Master Plan) του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου (βασιζόμενο στην υπ.αριθμ. 520 απόφαση του Δ.Σ. Χανίων της 18/7/2018) προβλέπει τις ακόλουθες χρήσεις:

Ελεύθερους Χώρους- Αστικό Πράσινο, υποδομές Άθλησης (Τένις, Βόλεϊ, BeachVolley, μπάσκετ, κλειστό γυμναστήριο, όργανα εκγύμνασης ΑμΕΑ, Skateboard, τοίχος αναρρίχησης κτλ), υποδομές Πολιτισμού (με τη δημιουργία ανοικτού Θεάτρου και Πολυχώρου Πολιτισμού και Εκδηλώσεων), υποδομές εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο), υποδομές Κοινωνικής Πρόνοιας (Βρεφονηπιακός Σταθμός), πάρκο για τους τετράποδους φίλους μας, άλλες υποδομές (χώρος υπόγειας στάθμευσης, αναψυκτήρια, εστιατόρια, WC ειδικού τύπου, γωνιές ανακύκλωσης-πράσινα σημεία κτλ.).

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, θα πρέπει η κοινωνία μας να συνειδητοποιήσει, πόσο σημαντική είναι η παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου τόσο για την ποιότητα ζωής των πολιτών όσο και για την αναπτυξιακή προοπτική που δίνει στα Χανιά μας. Είμαστε στην ευτυχή θέση, ως Δημοτική Αρχή, να έχουμε φέρει εις πέρας μια τόσο σπουδαία ευεργεσία για την χανιώτικη κοινωνία, ένα πολύτιμο κληροδότημα για τις επόμενες γενιές και τα παιδιά μας.


Τάσος Βάμβουκας

Δήμαρχος Χανίων