Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Η Κρέπα με άρωμα Κρήτης και παρουσίαση βιβλίων Μαγειρικής: Από τον Ελληνογαλλικό σύλλογο

24.03.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 09:03

Στα πλαίσια της ανάδειξης του ελληνικού και του γαλλικού πολιτιστικού γίγνεσθαι και τη σύσφιξη των σχέσεων με φορείς των δύο χωρών, ο Ελληνο – Γαλλικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει το διαγωνισμό «Κρέπα με άρωμα Κρήτης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και τελεί υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

 Πιο συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν  σπουδαστές/στριες από  τις Σχολές Μαγειρικής Τέχνης  και Ζαχαροπλαστικής του Νομού μας (ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360,  HOTELIER EDUCATION, ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ,  ΙΕΚ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ , ΟΑΕΔ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗΣ), οι  οποίοι θα διαγωνιστούν στη δημιουργία μίας αλμυρής και μίας γλυκιάς κρέπας, μιας καθαρά γαλλικής συνταγής που όμως θα παρασκευάσουν με τοπικά προϊόντα δίνοντάς της τα αρώματα και τις γεύσεις της κρητικής γης. Μια πρόκληση που θα κινητοποιήσει τις γνώσεις αλλά και τη δημιουργική φαντασία τους.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:  κατά την διάρκεια της πρώτης θα διαγωνιστούν οι σπουδαστές της κάθε σχολής μεταξύ τους για να επιλεχθούν οι δύο καλύτερες συνταγές από κριτές , ειδικούς στην γαστρονομία και τη γαλλική κουλτούρα, μέλη μιας Επιτροπής της οποίας θα ηγείται ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης.

Στην συνέχεια, κατά την δεύτερη φάση, θα διαγωνιστούν οι δύο εκπρόσωποι της κάθε σχολής με τους αντίστοιχους των άλλων σχολών για να επιλεχθούν οι δύο νικητές, ένας σπουδαστής μαγειρικής και ένας ζαχαροπλαστικής. Κριτές στον τελικό θα είναι πάλι ειδικοί γαστρονομίας και στην επιτροπή θα είναι ο σεφ της γαλλικής Πρεσβείας Jean –Marie Hofmann και ο Στέλιος Παρλιάρος. Οι  νικητές του διαγωνισμού θα προσκληθούν στην κουζίνα της Γαλλικής Πρεσβείας.

Η εκδήλωση αυτή θα επιτρέψει στις σχολές της πόλης μας να έρθουν σε επαφή με τη γαλλική κουλτούρα μέσα από το φάσμα δεξιοτήτων και γνώσεων πάνω στο αντικείμενό τους, να γνωρίσουν καταξιωμένους σεφ, όπως τον  σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας Jean –Marie Hofmann, τον Στέλιο Παρλιάρο και τον Ηλία Μαμαλάκη, που θα είναι κριτές του διαγωνισμού αλλά και την αποστολή επί πολιτιστικών θεμάτων της Γαλλικής Πρεσβείας. Ταυτόχρονα, θα δώσει την ευκαιρία στους καλεσμένους σεφ να δοκιμάσουν προϊόντα του τόπου μας και να τα εισάγουν στις δημιουργίες τους.

Θα είναι επίσης μια ευκαιρία να τους γνωρίσουν από κοντά συμπολίτες μας, ειδικοί στην  γαστρονομίας και μη,  καθώς ο διαγωνισμός στην τελική του φάση θα είναι ανοιχτός στο κοινό, μετά το καθαρά δημιουργικό μέρος.

Ο πρώτος γύρος  του διαγωνισμού θα διεξαχθεί  τη Δευτέρα  28, την Τρίτη 29 και την Τέταρτη 30 Μαρτίου 2022.  

Επίσης, την Τετάρτη 30/03 στις 20.00, ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης θα παρουσιάσει τα βιβλία του σχετικά με τη μαγειρική  στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων - Νεώριο Μόρο.

p1

p2