Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Στο Δημαρχείο Χανίων, ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης: «Τα Χανιά θα αξιοποιήσουν με ικανοποιητικό τρόπο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης»

14.10.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 14:07

Στο Δημαρχείο Χανίων υποδέχτηκε το πρωί της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου 2022, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί ο πρώτος για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο αναπλ. Υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, όπου παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Ν. Καλογερής και οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Χανίων, Πλατανιά, Γ. Μαλανδράκης, Κισσάμου, Γ. Μυλωνάκης, Αποκορώνου, Χ. Κουκιανάκης, Κανδάνου-Σελίνου, Α. Περράκης και Σφακίων, Μ. Χιωτάκης, καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος, Α. Μαρκογιαννάκης. Από μεριάς Δήμου Χανίων, στη σύσκεψη συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Αλόγλου και η αναπλ. Διευθύντρια Οικονομικής Υπηρεσίας, Δ. Μπολανάκη.

Σε δηλώσεις που παραχώρησαν στα Μ.Μ.Ε., ο αναπλ. Υπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων: «Κάναμε μια ουσιαστική συζήτηση με την αυτοδιοίκηση για πολλά θέματα, συζητήσαμε και για τα έσοδα που έχουν και τις δυνατότητες ρυθμίσεις τις οποίες ζητάει αυτοδιοίκηση και για τα έργα που υπάρχουν ή αυτά που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Όσον αφορά στα έργα που έχουν εγκριθεί από το Ταμείο για τον Δήμο Χανίων, αυτά της ολοκλήρωσης και λειτουργία του Ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά και τη μεγάλη ανάπλαση των 30 οικοδομικών τετραγώνων στο αστικό κέντρο, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: «έχουμε ένα θετικό γεγονός, ότι η αστική ανάπλαση που εγκρίθηκε, είναι σημαντική και τα δύο έργα ξεκινούν άμεσα. Πιστεύω ότι τα Χανιά θα είναι μία περιοχή που θα αξιοποιήσει με πολύ ικανοποιητικό τρόπο αυτούς τους πόρους και είναι σωστό να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι εδώ γιατί η ισχυρή ανάπτυξη που έχει η περιοχή τα τελευταία χρόνια και αυτή που θα ακολουθήσει, χρειάζεται επενδύσεις στις υποδομές της».

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Χανίων αφού καλωσόρισε τον κ. Σκυλακάκη στα Χανιά, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ένταξη των δύο σημαντικών έργων ύψους 15 εκατομ. ευρώ: «τις επόμενες ημέρες περιμένουμε το “πράσινο φως” από το Υπουργείο, ώστε να προβούμε στη δημοπράτηση των συγκεκριμένων έργων τα οποία θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τον τόπο. Πέρα όμως από αυτό, ο Δήμος Χανίων έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Smart Cities” με 3 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και στην “Οδική Ασφάλεια” με έναν προϋπολογισμό περίπου στα 4 εκατομμύρια ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Παράλληλα, σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμου συνολικά ο κ. Σημανδηράκης ανέφερε πως «όλοι οι Δήμοι έχουμε την κοινή αγωνία πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τα εργαλεία, τα οποία έχουν προσφερθεί, τόσο κομμάτι διαχείρισης των Δ.Ε.Υ.Α., με τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες ήδη γνωρίζουμε, αλλά και σε άλλα θέματα που αφορούν τον τρόπο διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους δήμους». Συγκεκριμένη αναφορά έγινε και στο μείζον ζήτημα του ενεργειακού κόστους στο δημόσιο και τρόπους αντιμετώπισής του.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, σημείωσε τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης «Εμείς σαν Περιφέρεια Κρήτης, αυτή τη στιγμή έχουμε εντάξει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, όσον αφορά στα έργα Οδικής Ασφάλειας. Αυτά πρέπει να τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα, να βγουν οι προκηρύξεις, γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα, αυτό είναι το πνεύμα του Ταμείου ότι πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2026». Παράλληλα ο κ. Καλογερής έκανε αναφορά και σε άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζει τοπικά ο Νομός Χανίων, μεταξύ άλλων για την ενεργειακή εξοικονόμηση, στους  ΤΟΕΒ και στη δημιουργία νέου σταθμού επιβατών κρουαζιέρας.