Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Ξεκινάει το Πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) Βιοαποβλήτων στον Δήμο Χανίων: Από τη Δευτέρα 10/07 αρχίζει η διανομή καφέ κάδων σε πολίτες

07.07.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 14:34

2

Από τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου, ξεκινάει κι επίσημα το πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) Βιοαποβλήτων του Δήμου Χανίων, με τη δωρεάν διανομή καφέ κάδων εσωτερικού χώρου (κουζίνας 10 λίτρων) στους κατοίκους των επιλεγμένων περιοχών.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Μιχάλης Τσουπάκης,  ανέφερε πως «αρχικά σε επιλεγμένες περιοχές ξεκινάμε τη συλλογή Βιοαποβλήτων, με σκοπό να επεκταθεί σε όλο τον Δήμο Χανίων. Για πρώτη φορά η συλλογή θα γίνεται εξ' ολοκλήρου από τον Δήμο Χανίων και τα υπολείμματα τροφών θα πηγαίνουν στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ, όπου εκεί πέρα θα προχωρούν στην κομποστοποίηση».

Το Πρόγραμμα Διαλογή στη Πηγή (ΔσΠ) Βιοαποβλήτων αφορά στη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών και φυτικών υπολειμμάτων) σε ξεχωριστό κάδο στο σημείο παραγωγής τους (στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις) και την απόρριψη τους σε κεντρικούς κλειδωμένους καφέ κάδους. Παράλληλα με τους καφέ κάδους κουζίνας θα διανεμηθούν και βιοδιασπώμενες σακούλες καθώς και κλειδιά για τους μεγάλους εξωτερικούς καφέ κάδους βιοαποβλήτων.

Η πρώτη εφαρμογή θα γίνει αποκλειστικά μόνο στις παρακάτω επιλεγμένες περιοχές (πρώτη πιλοτική παρέμβαση – εκτός ΣΒΑΑ-RECODE):

  • Δ.Κ. Κουνουπιδιανών (Κουνουπιδιανά, Άγιος Ονούφριος, Κορακιές, Πλακούρες, Καμπάνι, Καλαθάς, Χωραφάκια, Τερσανάς, Σταυρός)
  • Δ.Κ. Σούδας (Σούδα, Βλητές)
  • Δ.Κ. Αρωνίου (Αρώνι, Πιθάρι, Αργουλιδές, Καθιανά, Παζινός)
  • Δ.Κ. Μουζουρά

Η Διευθύντρια της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου, Κατερίνα Κατσιαγάννη, τόνισε ότι «ο Δήμος Χανίων έχει ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνει το επόμενο διάστημα τη σταδιακή τοποθέτηση των εξωτερικών καφέ κάδων, σε κεντρικά επιλεγμένα σημεία σε αυτές τις περιοχές. Οι κάδοι βρίσκονται πλησίον των άλλων μέσων συλλογής, είναι χρώματος καφέ, είναι κλειδωμένοι, σε διάφορες χωρητικότητες, φέρουν ειδική σήμανση με αυτοκόλλητο και σχετικές, ώστε να καθοδηγούν τον πολίτη». 

Με τη έναρξη της διανομής του εξοπλισμού, θα εκκινήσουν & τα σχετικά δρομολόγια, σημείωσε η κ. Κατσιαγάννη και συμπλήρωσε: «έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την ευαισθητοποίηση των οικιακών παραγωγών, ξενοδοχείων και καταλυμάτων, Επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και λοιπών Επιχειρήσεων σχετικά με το πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή Βιοαποβλήτων στις περιοχές παρέμβασης».  

Η διανομή θα διαρκέσει από τη Δευτέρα, 10 έως την Κυριακή 16 Ιουλίου και το κινητό Περίπτερο του Δήμου Χανίων θα βρίσκεται:

στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΩΝ

Δευτέρα 10/7 έως Παρασκευή 14/7 και Κυριακή, 16/7  (17:00-21:00)

Σάββατο, 15/7 (10:00-14:00) 

στο ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Δευτέρα 10/7 έως Πέμπτη 13/7 (17:00-21:00)

Κυριακή, 16/7 (17:00-21:00)

στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΥΔΑΣ

Παρασκευή, 14/7 (17:00-21:00)

Σάββατο, 15/7 (10:00-14:00)

1

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της Διαδημοτικής Επιχείρησης Στερεών Αποβλήτων [Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ΑΕ (ΟΤΑ)], Κώστας Πατεράκης σημείωσε πως η αποκομιδή των υπολειμμάτων από του καφέ κάδους, θα γίνεται με ειδικά απορριμματοφόρα του Δήμου Χανίων, και τα συλλεγόμενα απορρίμματα θα οδηγούνται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), για την παραγωγή κόμποστ, ενός φυσικού λιπάσματος, εδαφοβελτιωτικού ουσιαστικά, πλούσιου σε οργανική ύλη.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα βρείτε εδώ: chania.gr/enimerosi/erga-espa/espa-vioapl-ektos-SVAA.html  

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Διαλογής στη Πηγή Βιοαποβλήτων στο Δήμο Χανίων εκτός της Περιοχής Παρέμβασης της ΣΒΑΑ RECODE» με κωδικό ΟΠΣ 5052164, η οποία εντάχθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στο Ε.Π «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη & συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής), από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ καθώς και από ίδιους πόρους του Δήμου Χανίων.

2