Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Αφιερωμένος στη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάστηκε ο νέος ετήσιος τόμος του «Εν Χανίοις» 2022 του Δήμου Χανίων

10.04.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 12:43

Σε μια ιδιαίτερη και σεμνή τελετή παρουσιάστηκε ο φετινός τόμος της ετήσιας έκδοσης του Δήμου Χανίων «Εν Χανίοις» για το 2022, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι), με την παρουσία κοινού και εκπροσώπων θεσμών και φορέων του τόπου.

Η έκδοση, που έχει καθιερωθεί πλέον, αποτελεί ένα πολύτιμο ιστορικό και λαογραφικό εργαλείο, έγκυρο και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Η έκδοση του 2022 του «ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ», πιστή στην υπηρεσία διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της συλλογικής ταυτότητας, περιλαμβάνει τρεις ενότητες: η πρώτη αφορά στο γεγονός, που σημάδεψε τη σύγχρονη Ελλάδα, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τιμώντας την συμπλήρωση 100 χρόνων από τότε. Ακολουθεί η ενότητα με ιστορικές μελέτες για την Κρήτη μας, ενώ η τελευταία  ενότητα είναι αφιερωμένη τιμητικά στους τρεις τελευταίους τέως Προέδρους της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Νομού Χανίων.

Στην παρουσίαση χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Δημάρχου Χανίων, Π. Σημανδηράκη ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης, ο οποίος είναι και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της έκδοσης. Ο κ. Γιαννακάκης τόνισε ότι ο φετινός τόμος αποτελεί, εκτός από έναν φόρο τιμής στο τραγικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τον ξεριζωμό των ανθρώπων της εποχής και την ενσωμάτωσή τους στη χώρα μας, αλλά και την αφιέρωση του δεύτερο τμήματός του, σε τρεις ανθρώπους που τίμησαν την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών του Νομού Χανίων, διατελώντας στη θέση του Προέδρου.

Στη συνέχεια η Επιμελήτρια της Έκδοσης «Εν Χανίοις 2022», Ειδική Συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους και Πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών του Νομού Χανίων, Ζαχαρένια Σημανδηράκη, έκανε την αναλυτική παρουσίαση των περιεχομένων του τόμου, προβάλλοντας σχετικές διαφάνειες με αποσπάσματα από το έντυπο και χαρακτηριστικές φωτογραφίες-τεκμήρια που εμπεριέχονται εντός του.

Ο τόμος θα διατίθεται στο κοινό από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Παράλληλα, ο νέος τόμος είναι διαθέσιμος δωρεάν και σε ψηφιακή μορφή από το e-shop της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ.) shop.chania-culture.gr, καθώς και στον σύνδεσμο: https://shop.chania-culture.gr/product-category/psifiaka/en-chaniois/. Οι ενδιαφερόμενοι, μάλιστα, μπορούν στον συγκεκριμένο ιστότοπο, να έχουν ψηφιακή πρόσβαση και στους προηγούμενους τόμους αλλά και το πλούσιο αρχείο εντύπων και εκδόσεων του Δήμου Χανίων.