Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης στον Δήμο Χανίων για το κτίριο του πρώην ΙΚΑ στην οδό Σολωμού & Νεάρχου, ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης

12.04.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 13:33

Υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης του κτιρίου του πρ. ΙΚΑ από τον ΕΦΚΑ στον Δήμο Χανίων, ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Ευτύχη Δαμιανάκη και των Αντιδημάρχων, Οικονομικών, Τάσου Αλόγλου & Τεχνικών Έργων, Μιχάλη Καλογριδάκη.

Με την ολοκλήρωση της υπογραφής της σχετικής σύμβασης, ο Δήμαρχος Χανίων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για τον Δήμο Χανίων. Ένα από τα πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν τους δημότες εδώ και δεκαετίες, λύνεται και από σήμερα το κτίριο του πρώην ΙΚΑ περιέρχεται σε χρήση από τον Δήμο Χανίων. Αποκτούμε αυτό το σημαντικό κτίριο, το οποίο θα στεγάσει μελλοντικά τις υπηρεσίες του Δήμου, δίπλα στο σχεδιαζόμενο νέο δημαρχείο, στους πρώην Ιταλικούς  στρατώνες».

Ο κ. Σημανδηράκης έκανε λόγο για έναν συνολικό σχεδιασμό που αλλάζει τη φυσιογνωμία στην καρδιά της πόλης. «Το επόμενο διάστημα το συγκεκριμένο κτίριο θα κατεδαφιστεί και στη θέση του θα γίνει η ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει τις ανάγκες της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, καθώς και θέσεων στάθμευσης, σε μία συνολική παρέμβαση η οποία θα αξιοποιήσει τον χώρο και το σύνολο της οικοδομησιμότητας του συγκεκριμένου ακινήτου. Η παραχώρηση αυτή γίνεται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, καθώς ο Δήμος Χανίων θα πληρώσει μηνιαίο μίσθωμα μετά από 20 χρόνια, το οποίο θα κυμανθεί από 6.000 έως 9.000 ευρώ», ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται να γίνει σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τωρινά ενοίκια που καταβάλλει ο Δήμος.

Ο κ. Σημανδηράκης απηύθυνε τις θερμές του ευχαριστίες τόσο στη Διοίκηση και τους υπηρεσιακούς του ΕΦΚΑ, όσο και στους συνεργάτες στις Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων για το θετικό αποτέλεσμα. Ξεχωριστή αναφορά έγινε από τον κ. Σημανδηράκη στη συμβολή του Προέδρου του Δ.Σ. Χανίων, Ε. Δαμιανάκη, ο οποίος είχε τον συντονισμό στην όλη διαδικασία, καθώς και τους συνεργάτες στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, τον Αντιδήμαρχο Τ. Αλόγλου και την παρέμβαση της Βουλευτή Χανίων, Ντ. Μπακογιάννη.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, αναφέρθηκε στο χρονικό της υπόθεσης που εκκρεμούσε και την προσωπική του ενασχόληση, για πολλά χρόνια μέσα από την κοινοβουλευτική του θητεία, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ σημαντική η σημερινή υπογραφή για δύο λόγους: πρώτον, διότι ένας κοινός στόχος των Χανιωτών επιτεύχθηκε επί της αυτής της δημαρχίας και δεύτερον, γιατί είναι εξαιρετικά  χρήσιμοι, σπουδαίοι και ουσιαστικοί λόγοι της σύμβασης αυτής».

Πρόκειται για μια παραχώρηση χρήσης, χωρίς αντάλλαγμα για 20 χρόνια, εξήγησε ο κ. Δαμιανάκης, αναφέροντας πως τα πρώτα 5 χρόνια είναι η περίοδος χάριτος, ενώ για τα υπόλοιπα 14 χρόνια συμφωνήθηκε να γίνει συμψηφισμός των ενοικίων, λόγω του κόστους κατεδάφισης και ανέγερσης του νέου κτιρίου και «στην ουσία θα πληρώνουμε μετά το 20ο έτος και το ανώτατο μίσθωμα το οποίο θα δίδουμε θα είναι μεταξύ 6.000 με 9.000 ευρώ, με βάση εκτίμησης ορκωτού εκτιμητή. Η αρχική σύμβαση είναι 43 χρόνια και έχουμε συμφωνήσει για δύο παρατάσεις, μία νέα 15ετία και μία νέα 15ετία ακόμα, άρα λοιπόν καταλαβαίνετε ότι θα είναι μια επωφελής σύμβαση για τον Δήμο».

Η σύμβαση που υπογράφηκε θα αποσταλεί για υπογραφή και στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, οπότε και θα επισημοποιηθεί το επόμενο διάστημα η παραχώρηση στον Δήμο Χανίων.