Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2024

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (Κατηγορία 4) για όλο τον Νομό Χανίων – Απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε περιοχές του Δήμου Χανίων

13.06.2024 | Ώρα δημοσίευσης: 15:48

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που  εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Παρασκευή 14/06/2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (Κατηγορία Κινδύνου 4) σε ολόκληρο το Νομό Χανίων και την Κρήτη.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών,  που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος, αλλά το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά  μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Ιδιαιτέρως, λόγω του κινδύνου αυτού είναι σε ισχύ η προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές Natura, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση κατά την αντιπυρική περίοδο και σύμφωνα με την  με α.π. φ320/140/2023 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για τον Δήμο Χανίων αφορά στο Δάσος του Αγίου Ματθαίου, το δασάκι στο  Πρεβαντόριο και το Πάρκο Ανεμόμυλων στα Καθιανά.

Επισημαίνουμε ότι, για κάθε παράβαση της ανωτέρω απαγόρευσης, σύμφωνα με το άρθρο 129 του Ν4926/2022 (ΦΕΚ 82Α/2022), επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου του πρώτου εδαφίου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Με βάση τα προβλεπόμενα ο Δήμος Χανίων βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Σε περίπτωση, που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλίσης 199  ή στο 112.

Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι  κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αναφορικά με την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές  οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.