Είσοδος      |     
Επισκέπτες
Πύλες Εισόδου

Πύλες εισόδου


Τα Χανιά διαθέτουν, σε κοντινή απόσταση από την πόλη, διεθνές αεροδρόμιο καθώς και λιμάνι που φιλοξενεί πλοία κάθε μεγέθους, διευκολύνοντας την πρόσβαση στα Χανιά αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Ο Διεθνής Αερολιμένας “Ιωάννης Δασκαλογιάννης”, βρίσκεται στη χερσόνησο Ακρωτήρι, 14 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης. Πήρε το όνομά του από έναν ήρωα του αγώνα εναντίον των Οθωμανών τον 18ο αιώνα. Το αεροδρόμιο λειτουργεί από το 1959 για πτήσεις εσωτερικού (διαδεχόμενο το ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε), ενώ ο πρώτος τερματικός σταθμός κατασκευάστηκε το 1967. Από το 1974 λειτουργεί ως διεθνές (διεθνής κωδικός: CHQ) διευρύνοντας διαρκώς τις υποδομές του. Σήμερα, εξυπηρετεί πλήθος γραμμών εσωτερικού, κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν τακτικά δρομολόγια για περισσότερους από 30 προορισμούς του εξωτερικού (κάποια από αυτά λειτουργούν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες). Επίσης, το αεροδρόμιο εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ναυλωμένων πτήσεων από και προς το εξωτερικό, καθώς και ιδιωτικές πτήσεις με διαφόρους τύπους αεροσκαφών. Σύμφωνα με στοιχεία, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου για το 2015 εκτιμάται στα 2,7 εκατομμύρια άτομα, από 2,49 εκατ. άτομα το 2014.

Ο λιμένας της Σούδας, βρίσκεται στο εσωτερικό του κόλπου της Σούδας, ο οποίος με 15 χλμ. μήκος και 2 χλμ. πλάτος αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στη Λεκάνη της Μεσογείου. Αποτελεί λιμάνι επιβατικό και εμπορικό, ενώ το μέγεθός του και η στρατηγική του θέση στη Μεσόγειο, το έχουν ανάξει σε ναυτική βάση για δυνάμεις του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Από τον λιμένα της Σούδας αναχωρεί καθημερινά πλοίο προς τον Πειραιά, ενώ υπάρχει τακτική σύνδεση και με άλλα ελληνικά λιμάνια. Τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε σταθερή βάση το λιμάνι της Σούδας υποδέχεται πλοία κρουαζιέρας κάθε μεγέθους. Ο λιμένας της Σούδας είναι 7 χλμ. ανατολικά της πόλης των Χανίων. Να σημειωθεί ότι το Ενετικό λιμάνι στην Παλιά Πόλη των Χανίων πλέον δεν χρησιμοποιείται ως πύλη εισόδου στην πόλη, παρά μόνο για μικρά σκάφη που δένουν στη μαρίνα που διαθέτει στο εσωτερικό του.

Τα Χανιά απέχουν 125 χλμ. από το Ηράκλειο, το οποίο επίσης διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και λιμένα, καθώς και 60 χλμ. από το Ρέθυμνο που διαθέτει λιμένα αλλά με μικρή διεθνή κίνηση. Έτσι, πέραν των σημείων εισόδου που βρίσκονται στην περιοχή των Χανίων, ο επισκέπτης μπορεί να έρθει στα Χανιά οδικώς, εάν χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο σημείο πρόσβασης στο νησί της Κρήτης.