main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

31/1/2020, Με όχημα την τέχνη ο Δήμος Χανίων πρωτοπορεί - Πρωτότυπες, μουσικές, διαδραστικές παραστάσεις στα ΚΑΠΗ του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.

Τη μουσική, αφηγηματική, διαδραστική παράσταση με παραδοσιακά τραγούδια και μουσικά όργανα “Μια ιστορία τραγουδώ”, είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν, συμμετέχοντας σε αυτή, οι ωφελούμενοι και οι φροντιστές των ΚΑΠΗ Παχιανών, Ν. Χώρας και Ακρωτηρίου του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.). Η συγκεκριμένη πρωτότυπη παράσταση στοχεύει στην αλληλεπίδραση με τους θεατές μέσα από ιστορίες έντεκα παραδοσιακών τραγουδιών από όλη την Ελλάδα. Έτσι, άνθρωποι με μνήμες μιας ζωής συναντώνται με μια ιστορία τους, θυμούνται, συγκινούνται μέσα από τα τραγούδια, τη μελωδία, τον λόγο και τους ρυθμούς.

Σε δήλωσή της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., Ελένη Ζερβουδάκη, επισημαίνει: “Η μουσική βελτιώνει τη διάθεση, ρυθμίζει το συναίσθημα, προσφέρει οργάνωση, ελευθερία και συγκέντρωση, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί από έρευνες και προγράμματα, που έχουν εφαρμοστεί σε ομάδες. Αποτελεί δε ιδανικό εργαλείο για κοινωνική αλληλεπίδραση και αμοιβαία υποστήριξη, προωθώντας την ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή των ανθρώπων. Στόχος μας είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που υλοποιείται για πρώτη φορά σε επίπεδο Κρήτης και Ελλάδας, να επεκταθεί και στις υπόλοιπες δομές των ΚΑΠΗ, καθώς οι ωφελούμενοι μας πραγματικά το απόλαυσαν. Στις προτεραιότητες, άλλωστε, της δημοτικής μας αρχής περιλαμβάνονται καινοτόμες δράσεις πολιτισμού και τέχνης, με αποδέκτες το σύνολο των συνδημοτών μας”.

Από την πλευρά του ο εμπνευστής του προγράμματος, Γιάννης Παπατζανής, υπογραμμίζει: “Πρόκειται για την αρχή σειράς δράσεων σχεδιασμένων ειδικά για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας και τους φροντιστές τους. Με όχημα τις φωνές μας και τα μουσικά όργανα, τα τραγούδια γίνονται απόλαυση και αφορμή για να συνδεθούμε και να ανασύρουμε μνήμες και ιστορίες. Η εμπλοκή των θεατών στη δράση αποτελεί μέρος της παράστασης και βασικό ζητούμενο. Οι φωνές, το σαντούρι, το ούτι και τα κρουστά αφηγούνται μέσα από τα τραγούδια ιστορίες για χαρμόσυνα μαντάτα, έρωτες, κλεφτουριά, κατατρεγμό, πόλεμο και δικαίωση. Οι άνθρωποι στους γνώριμους χώρους των ΚΑΠΗ, όπου συνηθίζουν να συναναστρέφονται και να συνδημιουργούν, βίωσαν μια διαφορετική εμπειρία. Μέσω της παράστασης αλληλεπιδράσαμε, συναισθανθήκαμε και συγκινηθήκαμε. Όλα αυτά με την ψυχή μας και την αγκαλιά μας ανοιχτή”. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Παπατζανής οι συγκεκριμένες πιλοτικές δράσεις έχουν και ερευνητικό χαρακτήρα, στοχεύοντας στην πρόληψη ασθενειών, όπως την άνοια, το πάρκινσον, το alzheimer.

Συντελεστές του πρωτότυπου προγράμματος:

Ιδέα, σχεδιασμός και επιμέλεια: Γιάννης Παπατζανής

Επιμέλεια κειμένων, μουσικής και σκηνοθεσία: Φάνης Καρούσος, Ευτυχία Τσουκαλά, Αλίκη Ατσαλάκη, Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Τραγούδι-Φωνές: Αλίκη Ατσαλάκη, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ευτυχία Τσουκαλά, Φάνης Καρούσος

Σαντούρι, ούτι, λύρα, ενορχήστρωση: Φάνης Καρούσος

Κ ρουστά: Ανθή Φουρκή

p1p1

p2

p3

p4

p5

p6

p6

p6