Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

Γιορτή των Πουλιών στη Λίμνη της Αγιάς


Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων οργανώνουν Γιορτή των Πουλιών την Κυριακή 3 Οκτωβρίου (από 10 π.μ. – 1 μ.μ.) στη λίμνη της Αγιάς.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται: ''Η Γιορτή των Πουλιών έχει στόχο την ανάδειξη της ομορφιάς των φτερωτών μας φίλων, αλλά και των βιοτόπων τους και όλης της Φύσης, έτσι ώστε μέσα από την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση της αξίας τους να αναπτυχθεί η ιδέα της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Η κύρια δραστηριότητα σ’ αυτή τη γιορτή είναι η παρακολούθηση πουλιών, με κιάλια, τηλεσκόπια κ.λπ., με τη βοήθεια και την καθοδήγηση ειδικών ορνιθολόγων. Θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό.
Η λίμνη της Αγιάς, που κινδυνεύει από την υπεράντληση και την αυθαιρεσία, είναι ένας σημαντικός υγρότοπος, στον οποίο συναντώνται πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών. Αποτελεί σημαντικό σταθμό στο μεγάλο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα. Η λίμνη της Αγιάς εντάσσεται στους τελευταίους ευρωπαϊκούς οικότοπους του Δικτύου NATURA 2000, που πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Για να γίνει αυτό, πρέπει γίνει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και Διαχειριστικό Σχέδιο για την προστατευόμενη περιοχή, και να δημιουργηθεί Φορέας Διαχείρισης με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, αρμόδιων Υπηρεσιών και Οικολογικών Οργανώσεων. Η ανάγκη για σχέδιο διαχείρισης που θα τηρείται, γίνεται πλέον επιτακτική μετά το επανειλημμένο άδειασμα του νερού της λίμνης αυτό το καλοκαίρι λόγω της ξηρασίας και της κακοδιαχείρισης των νερών, επακόλουθο της εμπλοκής 8 διαφορετικών φορέων που δεν γνωρίζει ο ένας τι κάνει ο άλλος. Ο Φορέας Διαχείρισης θα φροντίζει για την περιοχή και θα μπορεί να προσλάβει απαιτούμενο προσωπικό.

Το 2010 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμιο Ετος Βιοποικιλότητας σε μια προσπάθεια αφύπνισης για τη διατήρηση του βιολογικού πλούτου του πλανήτη. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η φετινή διοργάνωση εστιάζει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα σε 30 περίπου ευρωπαϊκές χώρες και συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία BirdLife International. Τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας τις διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία Δήμων, Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τοπικών Φορέων και Οικολογικών Οργανώσεων".