Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

Εκδήλωση για την αγρότισσα στην Αγιά


Εκδήλωση εορτασμού ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αγρότισσα, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 6.30 μ.μ. στο Ενοριακό Κέντρο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Αγιά του Δήμου Θερίσου.  
Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων μέσω της Νομαρχιακής Επιτροπής Ισότητας και του Γραφείου Ισότητας, σε συνεργασία με τον Δήμο Θερίσου στο πλαίσιο του εορτασμού της 15ης Οκτώβρη Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας.
Η Ελληνίδα αγρότισσα αποτελεί  κοιτίδα πολιτισμού, μεταφέρει ήθη και έθιμα σε νεότερες γενιές, είναι ο θησαυροφύλακας της παράδοσής μας. Στις παρούσες δύσκολες συνθήκες  καλείται να σηκώσει ακόμα περισσότερα βάρη στους ήδη κουρασμένους ώμους της. Οχι μόνο αποτελεί τον στυλοβάτη της αγροτικής οικογένειας, αλλά διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και την κοινωνική και οικονομική συνοχή στον αγροτικό χώρο.
Στην εκδήλωση  θα γίνει ομιλία από τον κ. Στράτο Μηλιδάκη, προϊστάμενο  Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΟΑΔΥΚ, με θέμα:
«Δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις αγρότισσες, στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου».
Ακόμη θα γίνει προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Σταυρούλα» της σκηνοθέτιδας Δέσποινας Καρβέλα. Η ταινία (26΄), παραγωγής 1983, έχει παραχθεί στο πλαίσιο της σειράς για την τηλεόραση «Γυναικεία Πορτρέτα». Η Καρβέλα σκηνοθετεί με κινηματογραφική ματιά την περίπτωση μιας γυναίκας που είναι αγρότισσα σε ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας. Η ιστορία της μπορεί να είναι αυτή μιας οποιασδήποτε αγρότισσας, έτσι γίνεται σύμβολο και είναι μια ευκαιρία να δούμε τα προβλήματα της Ελληνίδας αγρότισσας με μια ματιά διεισδυτική και διερευνητική. Την ταινία θα προλογίσει η σκηνοθέτης.
Στην εκδήλωση θα γίνει επίσης παρέμβαση από δύο νέους αγρότες τον Μάρκο Σελιανάκη συγγραφέα και την Αντωνία Κωστάκη, αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλεμενιανών, οι οποίοι κατοικούν στην επαρχία και θα στηρίξουν τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να ζουν εκεί.