Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

Θερινό Εργασήριο IN SITU


Από τις 17 μέχρι τις 27 Αυγούστου θα διαρκέσουν οι εργασίες του θερινού εργαστηρίου in situ που εξετάζει φέτος την σχέση των απορριμμάτων με την αρχιτεκτονική και την πολιτική διαχείριση της έννοιας του απορρίμματος. Το εργαστήριο τρέχει παράλληλα με ένα συνέδριο αρχιτεκτονικής που παρακολουθούν πτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές αρχιτεκτονικής. Συνδιοργανώνεται από το ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ και όλα τα τμήματα αρχιτεκτονικής των Πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Κύπρου με συμμετοχή 35 περίπου καθηγητών. Το εργαστήριο εγκαινιάστηκε και η θεματική του ανακοινώθηκε σε έκθεση για τη συμπλήρωση των 10 ετών λειτουργίας του που έγινε στη Θεσσαλονίκη και την οποία εγκαινίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Γ. Παπακώστας τον Μάιο. Καλεσμένοι από το εξωτερικό είναι η editor του διαδικτυακού designboom Anita Hackethal και ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ZHDK, Stephan Trueby.

Με την ανάδειξη του απορρίμματος ως θεματικής προτεραιότητας, το εργαστήριο αρχιτεκτονικής του 2011 θέτει ως στόχο να εξετάσει εκ νέου την κατάσταση της αρχιτεκτονικής σε συνθήκη κρίσης. Η αρχιτεκτονική είναι διαφορετική στην νέα συνθήκη που προκύπτει μετά από την δική της "χρεοκωπία". Ο επανακαθορισμός του θεωρητικού πλαισίου μέσα στο οποίο παρουσιάζεται το απόρριμμα ζητά επεξηγήσεις και εργασίες. Η αρχιτεκτονική στις νέες τάσεις της τείνει να εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο ως απόδειξη μεταποίησης του σκουπιδιού. Το ερώτημα του εργαστηρίου θα ήταν: με ποιον τρόπο το απόρριμμα οργανώνει νέες αξίες σήμερα; Πώς αυτές οι νέες αξίες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εννοούμε την αρχιτεκτονική και την ρητορική της;

Την επιμέλεια του εργαστηρίου έχουν οι Αριστείδης Αντονάς, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Γιάννης Σταυρακάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν επίσης οι point supreme architects, οι divercity, οι καθηγητές Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Πάνος Δραγώνας, Λόης Παπαδόπουλος, Απόστολος Καλφόπουλος, Μπούκυ Μπαμπάλου Νουκάκη κ. α.