Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις του Δήμου Χανίων για την Ευρωπαϊκή εβδομάδα μετακίνησης


 

“Μια κίνηση για τον εαυτό σου, μια ανάσα για την πόλη μας” είναι το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης η οποία ξεκινάει 16 Σεπτεμβρίου και θα κορυφωθεί τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου με τον εορτασμό της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.

 

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των μαθητών τηςπόλης σε θέματα που αφορούν τις μετακινήσεις χωρίς αυτοκίνητο.• Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων Βαγγέλης Σαματάς,το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινάει:

Την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου με τη λειτουργία περιπτέρου στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς όπου, από τις ώρες 10 τοπρωί έως 12 το μεσημέρι,θα διανέμεται σχετικό αναμνηστικό υλικό.

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου από τις 10 το πρωί έως 12 το μεσημέρι ο Δήμος Χανίων και το Γραφείο Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσει ξενάγηση σε μια πράσινη διαδρομή στο δάσος του Αγίου Ματθαίου.Όπως ανέφερε ο κ.Σαματάς ήδη έχουν ενημερωθεί σχετικά με την εκδήλωση τα Γυμνάσια της πόλης και ο Δήμος περιμένει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2821097777 προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα της μεταφοράς των παιδιών με λεωφορείο του ΚΤΕΛ που θα ξεκινήσει από την είσοδο του δημαρχείου.

Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις του Δήμου κορυφώνονται με τη διοργάνωση ποδηλατοδρομίας στην περιοχή του Κουμπελή που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Ο κ. Σαματάς σημείωσε ότι και σε αυτή την εκδήλωση ο Δήμος περιμένει τη συμμετοχή των σχολείων για να κανονιστεί η μεταφορά των ποδηλάτων των παιδιών. Επίσης ανέφερε ότιμετά το τέλος της ποδηλατοδρομίας θα πραγματοποιηθεί μια κλήρωση ενός ποδηλάτου.• Στη συνέχεια στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί στον χώρο αναψυχής στην οδό Δερουκάκη στην περιοχή των Λενταριανών σχετική εκδήλωση, ενώ για μια ακόμα χρονιά οι μαθητές της ΣΤ''τάξης των δημοτικών της πόλης θα διαγωνιστούν στη ζωγραφική με θέμα "Η πόλη μου χωρίς αυτοκίνητο". Στο πλαίσιο του διαγωνισμού μια τριμελής επιτροπή θα βραβεύσει τα 3 καλύτερα έργα και στους νικητές θα δοθούν ως έπαθλο ποδήλατα.Ο κ. Σαματάς μιλώντας για το πνεύμα των εκδηλώσεων τόνισε:"Στην εποχή μας η ποιότητα ζωής αποτελεί όνειρο και απαίτηση, αγωνία και ελπίδα όλων των πολιτών που ζουν στα αστικά κέντρα. Αποτελεί κοινή διαπίστωση και ομολογία ότι η ριζική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών στις μεγάλες πόλεις περνάει μέσα από ένα επανακαθορισμό της σχέσης των πολιτών με τα ΙΧ και τη χρήση τους μέσα στις πόλεις. Το ΙΧ ήταν και παραμένει ένα όνειρο για τον πολίτη, όμως μπορεί να μετατραπεί σε ένα εφιάλτη για τις πόλεις.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης και η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο αποτελούν μια ευκαιρία για όλους μας να συνειδητοποιήσουμε την κυκλοφοριακή κατάσταση που επικρατεί και να δράσουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο για την αντιμετώπιση του προβλήματος".

Καταλήγοντας ο κ.Σαματάς σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση στις πόλεις αποτελεί η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων των πολιτών ώστε να προτιμηθούν εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης,όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η χρήση ποδηλάτου και το περπάτημα.