Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

Εικαστική Δράση «ΣΙΣΥφως – Η Σισύφεια Ρίζα της Ελιάς» στα πλαίσια του «ΧΑΝΙaRT 2013»


Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά, το Εικαστική Ομάδα “Εν Φλω” - Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Μουσείο Αρχαίας Ελιάς Βουβών και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης–Ελαιουργείον παρουσιάζουν την  Εικαστική Δράση: «ΣΙΣΥφως – Η Σισύφεια Ρίζα της Ελιάς», μια Αυτογνωσιακή Συσίφεια Διαδρομή από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης–Ελαιουργείον ως το χωριό Βουκολιές και από εκεί μέχρι το Μουσείο Αρχαίας Ελιάς Βουβών, την Κυριακή 25 Αυγούστου 2013.

Η Εικαστική Δράση θα ξεκινήσει με την Εικαστική Ομάδα “Εν Φλω” μαζί με κατοίκους του χωριού Δρομόνερο, καλλιτέχνες και φίλους, από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης–Ελαιουργείον του Δρομονέρου στις 18.00 με την τελετή μεταφοράς της χαραγμένης ξύλινης Σισύφειας Σφαίρας που δημιούργησε η Εικαστική Ομάδα “Εν Φλω”, προς το χωριό Βουκολιές (άφιξη περίπου στις 19.00) όπου θα χαιρετίσουν τους κατοίκους και θα τους προσκαλέσουν να ιχνογραφήσουν (frottage) σε χαρτί τα χαραγμένα σχέδια της Σισύφειας Σφαίρας-φορτίου.

 Η Oμάδα “Εν Φλω” μαζί με φίλους και όσους κατοίκους του χωριού Βουκολιές αποφασίσουν να ακολουθήσουν, θα ξαναπάρει το δρόμο προς το Μουσείο Αρχαίας Ελιάς Βουβών (άφιξη περίπου στις 20.30). Eκεί, κάτω από τη σκιά του πανάρχαιου και Μνημειακού Δέντρου της Αρχαίας Ελιάς, το κοινό θα ιχνογραφήσει και πάλι σε χαρτί τα χαραγμένα σημάδια της Σισύφειας Σφαίρας ενώ συγχρόνως θα διαβαστούν όσα «Όνειρα σε Άσπρο-Μαύρο» (βλέπε  http://enflo-art.blogspot.gr) η ομάδα  “Εν Φλω” έχει συλλέξει.

Τα ιχνογραφημένα σχέδια και τα κείμενα των ονείρων θα μορφοποιηθούν με την τεχνική του οριγκάμι σε σχήματα σφαίρας και θα κρεμαστούν στην Αρχαία Ελιά -μικρά  εικαστικά μπόλια-  για να συνεχιστεί στο μέλλοντα χρόνο η καρποφορία της Συσίφειας Αφύπνισης από το Νότο (Χανιά) μέχρι το Βορρά (Φλώρινα) της Ελλάδας.

Η έκθεση της Σισύφειας Σφαίρας θα διαρκέσει από 25.8.2013 μέχρι 24.11.2013 στο Μουσείο Αρχαίας Ελιάς Βουβών. Ανοικτά κάθε μέρα 10:00-20:00. Είσοδος Ελεύθερη.

«Το δρώμενο «ΣΙΣΥφως» δεν τίθεται, όπως ο τίτλος του δηλώνει, υπέρ του σκοταδιού, αλλά υπέρ της ζωής, υπέρ του φωτός: αντλώντας πρώτες ύλες απ’ την πανάρχαιη ρίζα του δέντρου, οι καλλιτέχνες θα μπολιάσουν τα εικαστικά φύλλα που θα διανεμηθούν σε μια σειρά από τοποθεσίες (σ’ όλο μήκος του νόστου, από την Κρήτη μέχρι τη Φλώρινα) με τον σπόρο του πρώτου φωτός, τον σπόρο που φυτεύτηκε κατά το υπόγειο ξύπνημα του Σίσυφου, διαπερνώντας τα χώματα, υψώνοντας το δέντρο και καρπίζοντας στον κόσμο την απαρχή μιας άλλης εμπιστοσύνης του ανθρώπου στον άνθρωπο – τότε, παλιά, κάπου τρεις χιλιάδες χρόνια πριν».

Επιμέλεια: Χάρης Κοντοσφύρης, Δήμητρα Σιατερλή, Δημήτρης Τανούδης & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.