Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

Έκθεση φοιτητικών εργασιών "Σχέσεις Αλληλεπίδρασης: Τμήμα Αρχιτεκτόνων - Νομός Χανίων" στο ΚΑΜ


Έκθεση φοιτητικών εργασιών

"Σχέσεις Αλληλεπίδρασης: Τμήμα Αρχιτεκτόνων - Νομός Χανίων"

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων), σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, παρουσιάζει την έκθεση φοιτητικών εργασιών "Σχέσεις Αλληλεπίδρασης: Τμήμα Αρχιτεκτόνων - Νομός Χανίων" από την Κυριακή 21 έως την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009.

Το Σεπτέμβριο του 2004  άρχισε να λειτουργεί στα Χανιά το έκτο τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων. Το 2009 το Τμήμα έχει πλέον πέντε έτη σπουδών, δηλαδή περίπου 300 φοιτητές και σε λίγο θα έχει τους πρώτους διπλωματούχους.

Η αναλογία διδασκόντων και διδασκομένων είναι από τις πλέον ευνοϊκές για ένα νέο Τμήμα. Ήδη, κατά τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Τμήματος, έχει εκλεγεί ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός διδασκόντων υψηλού επιπέδου (έχουν εκλεγεί και διοριστεί 2 καθηγητές, 2 αναπληρωτές καθηγητές και 3 επίκουροι καθηγητές και είναι υπό διορισμό 1 αναπληρωτής, 3 επίκουροι καθηγητές και 1 λέκτορας) ενώ έχουν προκηρυχθεί άλλες 8 θέσεις κατά προτεραιότητα στα πιο βασικά γνωστικά αντικείμενα. Eπιπλέον στο νέο Τμήμα Αρχιτεκτόνων σήμερα διδάσκουν ορισμένα μέλη Δ.Ε.Π. του Γενικού Τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης και 22 συμβασιούχοι διδάσκοντες (Π.Δ. 407/80).
Αυτά τα πέντε χρόνια οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με την καθοδήγηση και επίβλεψη των διδασκόντων έχουν ερευνήσει θέματα, κτίρια και περιοχές του νομού Χανίων, έχουν καταγράψει και αναλύσει μνημεία, πολεοδομικές ενότητες και δήμους του νομού, ανθρωπογενή και φυσικά τοπία, τρόπους δόμησης και οικοδομικές λεπτομέρειες, με άριστη επιστημονική τεκμηρίωση, κοινωνικοϊστορικές αναφορές και τεχνική αρτιότητα. Έχουν προτείνει λύσεις για υπαρκτά προβλήματα του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος και έχουν σχεδιάσει προτάσεις που συνδυάζουν ένα φρέσκο νεανικό κύμα ιδεών, μια αισιόδοξη προοπτική και ένα απόθεμα επιστημονικής και καλλιτεχνικής κατάρτισης. Οι λύσεις τους προσπαθούν να απαντήσουν στα πραγματιστικά ερωτήματα των εκάστοτε περιοχών μελέτης.
Ταυτόχρονα, οι φοιτητές ζώντας στα Χανιά, επηρεάζονται άμεσα από το αρχιτεκτονικό περιβάλλον και το τοπίο της περιοχής, το οποίο επενεργεί άμεσα και έμμεσα στην ερευνητική τους σκέψη και επομένως και στη δομή του σχεδιασμού.
Η Έκθεση φιλοδοξεί να ερευνήσει και να αναδείξει αυτές τις σχέσεις αλληλεπίδρασης, να τις επικοινωνήσει στο ευρύτερο κοινό των πολιτών των Χανίων, καθώς και να προβάλει, βάζοντας στο μικροσκόπιο, μια νέα γενιά μελλοντικών αρχιτεκτόνων που συνδυάζουν έναν υποσχόμενο νεωτερισμό με επιρροές από τις τοπικές ιδιαιτερότητες του νησιώτικου μεσογειακού νομού μας.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Αλληλεπιδράσεις: τοπικότητα και δημιουργία» την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009:

 

17:00     Έναρξη ημερίδας.

17:30     Παρουσίαση του τμήματος Αρχιτεκτόνων από την πρόεδρο του τμήματος καθηγήτρια  Ζωή Καραμάνου.

18:00     Ομιλία Μανόλη Μαρμαρά, καθηγητή, αντιπρόεδρο Τμήματος Αρχιτεκτόνων, με τίτλο «Η πόλη των Χανίων ως πεδίο άσκησης των φοιτητών αρχιτεκτονικής»

18.30       Ομιλία Δημήτρη Φιλιππίδη, ομότιμου καθηγητή Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ,   

               με τίτλο «Πόλη και Ύπαιθρος».

 

Διάρκεια έκθεσης:                  21-25 Ιουνίου 2009.

Ώρες λειτουργίας:                  Κυριακή- Πέμπτη 10:00-14:00 και 19:00 - 23:00.

Ελεύθερη είσοδος.