Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Άλλες Εκδηλώσεις

8ο Θερινό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής In Situ, διαλέξεις ανοιχτές στο κοινό


Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων) οργανώνει το 8ο Θερινό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής In Situ από 17 έως 27 2009.

 

Τα θερινά εργαστήρια του KAM Ιn Situ, Θεωρία και Πράξη, οργανώνουν από το καλοκαίρι του 2000 προσεγγίσεις της αρχιτεκτονικής και της τέχνης. Οι προσεγγίσεις γίνονται με μέσον τις σύγχρονες τεχνολογίες αναπαράστασης και τη θεωρία που αφορά τη χρήση τους.

 

Οι εργασίες του 8ου Θερινού Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής 2009 επικεντρώνεται στην κατασκευή ενός στοιχειώδους επίπλου όπως είναι ένα μικρό συγκρότημα ραφιών. Επιχειρείται, μια μετάθεση από τους υπαρκτούς τόπους στο "αφηρημένο" στοιχείο της "διανοητικής δομής". Πώς κατασκευάζονται "σημασίες" από την οργάνωση της πλατφόρμας που είναι μια βιβλιοθήκη; Η έννοια της αρχιτεκτονικής της πλατφόρμας θεματοποιείται στο εργαστήριο του 2009 ως κυριολεξία. Θα σχεδιαστούν ταξινομητικές κατασκευές, αρχειοθετικοί μηχανισμοί, ιεραρχικές μικροδομές και αποκρυπτικά σχήματα με τον πεζό τρόπο σχεδιασμού ενός επίπλου με ιδιαίτερα ράφια. Η έννοια της κατάταξης, της φύλαξης, της διατήρησης, της ιεράρχησης, κατασκευάζεται συνήθως με κάποια περισσότερο ή λιγότερη ορατή αναλογία: η θέση που θα μπορούσαν να καταλαμβάνουν τα πράγματα σε ειδικά κατασκευασμένες θήκες είναι καθοριστική για την επιχειρούμενη αναλογία. Η διευθέτηση της ταξινόμησης αναλαμβάνεται με ράφια και η έννοια της ομαδοποίησης και της διαφοροποιητικής διάταξης βρίσκονται εξ αρχής συνδεδεμένες με την τοποθέτηση σε προετοιμασμένες θήκες που περιμένουν (σαν κενή δομή) πράγματα για να τα διατάξουν. Μια επιμονή στα ράφια αποδεικνύει λοιπόν ενα τυπικά αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον για την επάρκεια της δομής ή την σημασία της δομής "χωρίς" ακόμα πράγματα από εκείνα που περιμένουν τα ράφια. Το εργαστηρίο του 2009 ζητά κάποια ιστορία της νοηματοδότησης που θα προκύπτει από τα είδη των αναδιατάξεων και όχι από τα περιεχόμενά τους. Τέτοιου είδους αναδιατάξεις προτείνει ήδη ένα κοινό έπιπλο όπως αυτό της "βιβλιοθήκης". Η ιστορίες της νοηματοδότησης μοιάζουν με τακτοποιήσεις σε ανύπαρκτα έπιπλα, τοποθετήσεις σε οργανωμένες πλατφόρμες με διαμερίσματα και τυπολογίες ανοιγμάτων, ομαδοποιήσεων και συνδέσεων των διαμερισμάτων αυτών. Η εννοιολογική αυτή αφετηρία θα αναζητήσει στο φετινό θερινό εργαστήριο μια πρακτική διαχείριση με σχεδίαση και ενίοτε με υλοποίηση τέτοιων μηχανισμών αποθήκευσης και κατάταξης, ομαδοποίησης και αποκοπής, απόκρυψης ή παρουσίασης. Το θερινό εργαστήριο του 2009 περιλαμβάνει ένα πρακτικό μέρος (που αφορά τη σχεδίαση της κατασκευής μιας έξυπνης πλατφόρμας με ξεχωριστές ή συνδεόμενες θήκες), ένα ψηφιακό μέρος (που περιλαμβάνει την υλοποίηση αντιστοιχιών αποθήκευσης στον χώρο μιας οθόνης) και ένα θεωρητικό μέρος (όπου επιχειρείται η συσχέτιση της έννοιας της βιβλιοθήκης, του ξεχωριστού ραφιού, του κλειδωμένου ερμαρίου, περιεχόμενου σε σώμα επίπλου, ή του συρταριού με θεωρητικές συνθήκες σχετικές με την κατάταξη την ιεράρχηση και την συγκρότηση κανονιστικών σχημάτων για την αρχιτεκτονική).

 

Συμμετέχουν σε αυτό  14 καθηγητές και 44 φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών και τιμώμενοι προσκεκλημένοι που επιλέγονται ανάλογα με το εκάστοτε ετήσιο project.

 Συνδιοργανωτής του εργαστηρίου είναι το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

 

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 Τρίτη 18 Αυγούστου

20:00 Διάλεξη από τον Ηλία Κωνσταντόπουλο, Αρχιτέκτων, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τίτλος: Από το ερμάριο στη βιβλιοθήκη της Βαβέλ. Θέμα: Μία σύντομη περιπλάνηση στα συστήματα ταξινόμησης βιβλίων και αντικειμένων και στα έπιπλα που διαμορφώθηκαν για να τα στεγάσουν.

21:00 Διάλεξη από τον Ζάφο Ξαγοράρη, καλλιτέχνη, Επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Πέμπτη 20 Αυγούστου

20:00 Διάλεξη από την Βασιλική Πετρίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τίτλος: Αρχιτεκτονικές τακτο-ποιήσεις. Θέμα: Κάθε τακτοποίηση οργανώνει, ρυθμίζει, διαιρεί σε ομάδες και επιβάλλει μία τάξη. Επιβραβεύει μία «κανονικότητα», αποβάλλει το τυχαίο και κατακρίνει την αταξία. Οι αρχιτεκτονικές τακτο-ποιήσεις αντανακλούν την πολυπλοκότητα της έννοιας.

 Παρασκευή 21 Αυγούστου

20:00 Διάλεξη από τον Αλέξιο Δάλλα, διδάσκοντα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τίτλος: Το δωμάτιο και το αντικείμενο : εγγύτητες και αποστάσεις.

21:00 Διάλεξη από τον Γιώργο Μαρνελάκη, διδάσκοντα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τίτλος: (Απο)προσανατολισμοί: Προς μια queer φαινομενολογία του τραπεζιού.

 Σάββατο 22 Αυγούστου

20:00 Διάλεξη από τον Δημήτρη Τσακαλάκη, διδάσκων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Τίτλος: Μη αυτόνομα αντικείμενα. Θέμα: Μικρές κατασκευές ως προέκταση του αρχιτεκτονικού έργου.

21:00  Διάλεξη από την Σουζάνα Αντωνακάκη, αρχιτέκτων.

Τίτλος: Κείμενα και αντικείμενα: Αμφίδρομες Σχέσεις. Εξαρτήσεις και επεξεργασία.

Θέμα: Η Ποιητική των αντικειμένων της καθημερινής ζωής.

 Κυριακή 23 Αυγούστου

20:00 Διάλεξη από την Ρένα Σακελλαρίδου, αρχιτέκτων, αναπληρώτρια

καθηγήτρια στο Τμ. Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. 

Τίτλος: Σκέψεις για την Αρχιτεκτονική Δομή. Θέμα: Τι είναι αυτό που συγκροτεί το αρχιτεκτονικό έργο; Πως μετασχηματίζεται η ιδέα; Τι σημαίνει για τον αρχιτέκτονα η μετάβαση από το ένα έργο στο άλλο; Στοιχεία, σχέσεις, μετασχηματισμοί, μεταθέσεις, εμμονές αποτελούν το υλικό πάνω στο οποίο χτίζεται σταδιακά το αρχιτεκτονικό έργο και συγκροτείται η αρχιτεκτονική / συνθετική δομή. Έργα υλοποιημένα και μη αποτελούν το βασικό υλικό της παρουσίασης, ενώ η προσωπική ματιά προσδιορίζει κάθε φορά τον τρόπο προσέγγισης, τις αρχιτεκτονικές ιδέες, το concept.

 Τρίτη 25 Αυγούστου

20:00 Διάλεξη από την Παναγιώτα Πύλα, Επίκουρος Καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Τίτλος: Τάξεις Πραγμάτων: πίνακες, πλέγματα, και αστικά οράματα
 Θέμα: Οι τρόποι με τους οποίους αρχιτέκτονες προσπάθησαν να συλλέξουν, οργανώσουν, και αναλύσουν τα δεδομένα του αστικού περιβάλλοντος  θα μπορούσαν να παραλληλιστούν με αρχειοθετικούς μηχανισμούς. Η ομιλία αυτή επικεντρώνεται στην «μικρή» κλίμακα συγκεκριμένων διαγραμμάτων/πινάκων/πλεγμάτων—όπως για παράδειγμα η «κοιλάδα περιφέρειας» του Geddes και οι παραλλαγές των Smithson, οι πολεοδομικοί πίνακες-πλέγματα του Le Corbusier, τα οικιστικά μοντέλα του Δοξιάδη, και τα πιο πρόσφατα (ψηφιακά) συστήματα σύνθεσης αρχιτεκτονικής πληροφορίας—για να αναλύσει τις  ευρύτερες επιδράσεις τους.

 Πέμπτη 27 Αυγούστου

10:00 – 16:00 Παρουσίαση των Εργασιών του Εργαστηρίου.

Κριτική Επιτροπή: Βασίλης Μπουρδάκης, Δημήτρης Τσακαλάκης, Μαρία Βροντίση, Αλέξιος Δάλλας, Φίλιππος Ωραιόπουλος, Αριστείδης Αντονάς, Χριστίνα Αχτύπη.

 20:00 – 24:00 Έκθεση των προτάσεων.