Είσοδος      |     
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Συνέδρια-Σεμινάρια

Διάλεξη-συζήτηση του Δρ Μηνά Τσικριτσή με θέμα την Εύρεση-Λειτουργία του Μινωικού Αναλογικού Υπολογιστής του Παλαικάστρου και παρουσίαση του νεοεκδοθέν βιβλίου του «Αστρονομία Κρητομυκηναϊκού Πολιτισμού»


Η Τυποβιβλιοχαρτεμπορική Πελεκανάκη (Χάληδων 89, τηλ. 28210 92512)  και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης  σας προσκαλούν στην διάλεξη-συζήτηση του  Δρ Μηνά Τσικριτσή με θέμα την Εύρεση- Λειτουργία του Μινωικού Αναλογικού Υπολογιστής του Παλαικάστρου.

Στην ομιλία αυτή θα παρουσίασθει το νεοεκδοθέν βιβλίου του ερευνητή «Αστρονομία Κρητομυκηναϊκού Πολιτισμού» την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 και ώρα 8:00μμ στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητήριου Χανίων (οδός Ε. Βενιζέλου 4, 4ος όροφος).

Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στον πρώτο αναλογικό υπολογιστή στην Ιστορία της ανθρωπότητας που είχαν ανακαλύψει οι Μινωίτες, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο ερευνητής δρ Μηνάς Τσικριτσής, ο οποίος θα μας παρουσιάσει τη λειτουργία ενός σημαντικού μινωικού ευρήματος, που αλλάζει όσα ξέραμε για τον Μινωικό Πολιτισμό. Όπως λέει και ίδιος ο μελετητής του «Υπολογιστή του Παλαικάστρου» δρ Μηνάς Τσικριτσής : Σαν υπενθύμιση του ότι η ανάγκη «τέχνας κατεργάζεται», το μακρινό παρελθόν αποκαλύπτει ένα ακόμη μυστικό του. Σε ένα από τα τόσα αρχεία των μουσείων της χώρας μας μελέτησα ξανά δύο ξεχασμένα πλακίδια της εποχής του Μίνωα. Με όπλα την τωρινή διεπιστημονικότητα της σκέψης, αλλά και τις δυνατότητες επεξεργασίας εικόνων των προσωπικών υπολογιστών, κατέληξα σε μια ασύλληπτη ερμηνεία και διερευνά μια εξίσου απίστευτη «επέκταση της Ιστορίας»: ότι οι μινωίτες ναυτικοί είχαν στη διάθεσή τους ένα τριπλό όργανο (ρολόι, αστρολάβο και υπολογιστή εκλείψεων) του οποίου η μεγέθυνση είναι...το μεγαλιθικό Στόουνχεντζ της Αγγλίας! Και όλα αυτά 1.400 χρόνια πριν από τον «Μηχανισμό των Αντικυθήων»...