Είσοδος      |     
Δημ. Ενοτ. Ακρωτηρίου

Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου


map

Η Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Ακρωτηρίου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού και αποτελεί το ανατολικότερο μεγάλο ακρωτήριο του νομού Χανίων. Εκτείνεται στα βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων και συνιστά κατεξοχήν παραθαλάσσια περιοχή - σχεδόν ολόκληρη η οριογραμμή του βρέχεται από το Κρητικό Πέλαγος – ενώ γειτνιάζει στα νοτιοδυτικά με την Δημοτική Ενότητα Σούδας.

Μετά την εφαρμογή του Προγράμματος "Καλλικράτης", η Δ.Ε. Ακρωτηρίου αποτελείται από δύο Δημοτικές Κοινότητες και τρεις Τοπικές Κοινότητες οι οποίες είναι:

  • η Δημοτική Κοινότητα Αρωνίου, (Πληθ. 3003 κατ., απογραφή 2011)
  • η Δημοτική Κοινότητα Κουνουπιδιανών, (Πληθ. 8620 κατ., απογραφή 2011)
  • η Τοπική Κοινότητα Μουζουρά, (Πληθ. 268 κατ., απογραφή 2011)
  • η Τοπική Κοινότητα Στερνών (Πληθ. 943 κατ., απογραφή 2011)
  • η Τοπική Κοινότητα Χορδακίου. (Πληθ. 266 κατ., απογραφή 2011)

Στην έκταση τής Δ.Ε. Ακρωτηρίου, στην οποία διαμένουν μόνιμα 13.100 κάτοικοι (απογραφή 2011), αναπτύσσεται τόσο περιοχή με έντονο ανάγλυφο όσο και πεδινή ζώνη. Η περιοχή με το έντονο ανάγλυφο χαρακτηρίζεται από μια εκτεταμένη ζώνη με λόφους, διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ, καταλαμβάνοντας το βορειοανατολικό τμήμα του Ακρωτηρίου. Αποτελείται εξ ολοκλήρου από ανθρακικά πετρώματα και παρουσιάζεται με πολυάριθμες κορυφές υψομέτρων συνήθως 350 - 420 μέτρα. Υψηλότερη κορυφή είναι τη «Σκλόκα», που με υψόμετρο 529 μέτρα δεσπόζει στο ανατολικό τμήμα.

Η παραθαλάσσια ζώνη του Ακρωτηρίου διαθέτει παράλια ζώνη μήκους 59,55 χιλιομέτρων. Αναπτύσσεται περιμετρικά και παρουσιάζει εξαιρετικές ποικιλομορφίες. Στο βόρειο - βορειοανατολικό τμήμα η λοφώδης περιοχή βυθίζεται κυριολεκτικά στη θάλασσα του Κρητικού πελάγους, διαμορφώνοντας έτσι ισχυρών κλίσεων απότομες βραχώδεις ακτές. Στο βορειοδυτικό και νοτιοανατολικό τμήμα δημιουργούνται μικροί κόλποι και παραλίες κατάλληλες για αναψυχή και τουρισμό όπως είναι οι περιοχές του Σταυρού, του Καλαθά, του Τερσανά, το Μαράθι, το Λουτράκι, ο Άγιος Ονούφριος κ.α.

Στη λοφόδης περιοχή στα βόρεια της Δ.Ε. διασώζεται αναλλοίωτο το φυσικό περιβάλλον, καθώς παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδιατάρακτο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις υπόλοιπες περιοχές του Ακρωτηρίου. Η λοφώδης αυτή περιοχή είναι πλούσια σε χλωρίδα, πολλά είδη της οποίας  είναι ενδειμικά, ενώ υπάρχουν πολλά χερσαία και θαλάσσια σπήλαια με ενδημικά είδη ασπόνδυλων.

Στα όρια της Δ.Ε. Ακρωτηρίου υπάρχουν εγκαταστάσεις  και υποδομές, σημαντικές για το σύνολο του του νομού Χανίων και της Κρήτης, όπως λ.χ. το αεροδρόμιο Χανίων " Ιωάννης Δασκαλογιάννης" και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Στην περιοχή βρίσκονται οικισμοί με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με πλήθος μνημείων και κτίσματα με χαρακτηριστικά της νεότερης αρχιτεκτονικής, όπως ο Παζινός, τα Κουνουπιδιανά, οι Κορακιές, ο Μουζουράς, το Αρώνι, οι Στέρνες, όπου διασώζεται ο πυρήνας του παλαιού οικισμού.

Αξιοσημείωτη είναι και η πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή, με εκδηλώσεις που διοργανώνονται είτε με πρωτοβουλία του Δήμου είτε των πολιτιστικών συλλόγων της Ενότητας (π.χ. εκδήλωση αναπαράστασης της παραδοσιακής γιορτής του Κλήδονα). Ενώ σημαντικές είναι και εκδηλώσεις ιστορικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, όπως είναι η γιορτή μνήμης Καγιαλέ – Επανάστασης 1897 κάθε Φλεβάρη, οι εκδηλώσεις που γίνονται στα πλαίσια εορτασμού της Μάχη της Κρήτης κ.α.

Σημαντικά ακόμη αξιοθέατα της ΔΕ Ακρωτηρίυ αποτελούν τα  Μοναστήρια : Γουβερνέτου,  Αγίας Τριάδας , Αγίου Ιωάννου Ελεήμονος, καθώς επίσης και τα Σπήλαια: Λέρα στα Κουνουπιδιανά , «Αρκούδα» ή «Αρκουδιώτισσα», στην περιοχή Μονής Γουβερνέτου, «Μετόχι Παναγίας Περβολίτσας» στο Μουζουρά κ.α

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δ.Ε. Ακρωτηρίου  μπορείτε να αντλήσετε από τον δικτυακό τόπο του πρώην Δήμου Ακρωτηρίου.

Ι.Μ Αγίας Τριάδας   Παραλία ΜαράθιΙ.Μ Γουβερνέτου