Είσοδος      |     
Δημ. Ενοτ. Κεραμιών

Δημοτική Ενότητα Κεραμιών

map

Η Δημοτική Ενότητα Κεραμιών -με συνολική έκταση 89.722 στρέμματα- βρίσκεται στα βόρεια και ανατολικά του νομού Χανίων, στους βόρειους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Συνιστά κατεξοχήν ορεινή περιοχή σε μεγάλα τμήματα της οποίας επικρατούν οι χαρακτηριστικοί γεωμορφολογικοί ασβεστολιθικοί.

Μετά την εφαρμογή του Προγράμματος "Καλλικράτης", η Δ.Ε. Κεραμιών αποτελείται από έξι Τοπικές Κοινότητες (Τ.Κ.):

  • Δρακώνας, (Πληθ. 60 κατ., απογραφή 2011)
  • Κάμπων, (Πληθ. 92 κατ., απογραφή 2011)
  • Κοντόπουλων, (Πληθ. 204 κατ., απογραφή 2011)
  • Μαλάξας, (Πληθ. 115 κατ., απογραφή 2011)
  • Παπαδιανών(Πληθ. 186 κατ., απογραφή 2011)
  • Πλατυβόλας (Πληθ. 21 κατ., απογραφή 2011)

 Οι 678 μόνιμοι κάτοικοι της Δ.Ε. -σύμφωνα με την απογραφή του 2011- ζουν σε μικρούς διασκορπισμένους οικισμούς μερικοί από τους οποίους έχουν σημαντική αισθητική αξία. Ασχολούνται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και ελάχιστα στη μεταποίηση. Το λάδι και το κρασί που παράγονται στην περιοχή είναι εκλεκτά και φημισμένα. Η διαδρομή από τα Χανιά έως τη Δ.Ε. Κεραμιών είναι πανοραμική και πολύ εντυπωσιακή, ίσως μοναδική στην Κρήτη. Περιλαμβάνονται μονοπάτια και διαδρομές που προκαλούν το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων επισκεπτών.

Στη Δ.Ε. Κεραμειών ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθεί το φαράγγι του Δίκταμου και το φαράγγι του Αλετρουβαρίου, σπάνιας φυσικής ομορφιάς και τα δυο. Στο χωριό Πλατυβόλα βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο, το οποίο είναι ένα από τα σπουδαιότερα της Κρήτης. Στη Δ.Ε. υπάρχουν επίσης πολλές βυζαντινές εκκλησίες όπως του Αγίου Ιωάννη στο Γερόλακκο και του Αγίου Γεωργίου στη Μαλάξα. Ο Νερόμυλος του Αγίου Νικολάου και του Κατωχωρίου καθώς και ο Πύργος των Γενιτσάρων, θεωρούνται επίσης σημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Φαράγγι Κεραμιών Άγιος Νέστορας Κεραμιά