Είσοδος      |     
Αρχείο

27/08/2007, Ομιλία Δημάρχου Χανίων σε Εκδήλωση Εθνικού Ιδρύματος "Ελ. Κ. Βενιζέλος" για Ειρηναίο Γαλανάκη


Ημερομηνία:  27 Αυγ 2007

O Ειρηναίος Γαλανάκης, ο οποίος τιμάται απόψε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» για την ιδιαίτερη συμβολή του στη δημιουργία και στο έργο του ιδρύματος, τη σημαντική προσφορά του και τη σεμνή παρουσία του στα εκκλησιαστικά και όχι μόνο πράγματα, έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένως ως γίγαντας της ιεροσύνης και αυτό όχι τυχαία. Ο πρώην Κισάμου και Σελίνου, για 59 ολόκληρα χρόνια, από το 1946 οπότε και χειροτονήθηκε διάκονος-πρεσβύτερος, διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στα εκκλησιαστικά δρώμενα όχι μόνο της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου αλλά ολόκληρης της Κρήτης.
Η δράση του σεμνού ιεράρχη, που αδιαφορούσε για την εξωτερική του εμφάνιση, γιατί είχε άλλο σκοπό στη ζωή του, απλώθηκε και πέραν της Ελλάδας, αποτελώντας παράδειγμα για όλους τους ιερωμένους.
Η προσπάθεια όλων μας απόψε να φωτίσουμε το έργο και τη δράση του Ειρηναίου Γαλανάκη, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην ανιδιοτελή προσφορά και τη στήριξη όσων ζήτησαν τη βοήθεια του, αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα του σεβασμού και της ευγνωμοσύνης, που οφείλουμε όλοι στον σεμνό ιεράρχη.
Ο πρώην Κισάμου και Σελίνου έχει αναδειχθεί σε κορυφαία εθνική προσωπικότητα, που νοιάζεται για τον πολίτη και τον τόπο. Πολλές από τις δραστηριότητες του αφορούν την ιστορία της Κρήτης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», για τη δημιουργία του οποίου αποφασιστική ήταν η συμβολή του Ειρηναίου Γαλανάκη.
Το κοινωνικό έργο του πρώην Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου δεν είναι εύκολο να απαριθμηθεί, καθώς εκτός από τα ιδρύματα, τις σχολές, τα οικοτροφεία, τις αναπτυξιακές εταιρίες, κ.λ.π., για τα οποία είχε την πρωτοβουλία και βοήθησε στην ίδρυση τους, όπως είναι η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρία Κρήτης, άπειρες είναι οι περιπτώσεις που ο Σεβασμιώτατος προσέφερε τη βοήθεια του σε μεμονωμένα άτομα. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο Ειρηναίος Γαλανάκης παράλληλα με το λειτουργικό-ποιμαντικό του έργο, είναι συγγραφέας και έχει γράψει άρθρα σε πολλά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι κατά πάντα αξιοσέβαστος για χίλιους λόγους, για την παιδεία του, την ηλικία του, τη σοφία του, την αγιότητα του, την πείρα του, την αγάπη του στην Κρήτη, τη διακονία του στο λαό του Θεού. Κάθε πράξη του Ειρηναίου Γαλανάκη αποδεικνύει το βαθύ αίσθημα αυτογνωσίας, που διακρίνει τον σεμνό ιεράρχη.
Ακόμη, και με την απόφαση να αποχωρήσει από την ενεργό αρχιεροσύνη στις 24 Αυγούστου του 2005 αποδεικνύεται το μεγαλείο και η πραότητα, που διακρίνει τον αγαπητό σε όλους ιεράρχη. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το κείμενο της παραίτησης του, στο οποίο ο ίδιος σημειώνει «...Ευρισκόμενος ήδη, συν Θεώ, στο 94ον έτος της ηλικίας μου και συναισθανόμενος ότι αι σωματικαί και ψυχικαί μου δυνάμεις με εγκαταλείπουν σιγά - σιγά ώστε να μην μπορώ να εκτελώ όπως μέχρι σήμερον τα Αρχιερατικά μου καθήκοντα, επιθυμώ να αποσυρθώ εκ της ενεργού Αρχιερωσύνης και να διέλθω το υπόλοιπον του βίου μου, Θεού θέλοντος, εν ηρεμία και προσευχή...». Θεμελιώδης αρχή της ζωής του Ειρηναίου Γαλανάκη είναι η αρετή, γιατί ο βίος του και η προσωπική του στάση χαρακτηρίζονται από το ότι πρέπει να φροντίζουμε δια βίου να ζούμε ενάρετα.
Η αναγόρευση του Ειρηναίου Γαλανάκη σε Μεγάλο Ευεργέτη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», καθώς επίσης και η μετονομασία του κτιρίου των Διοικητικών και Επιστημονικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος σε «Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης» αποτελούν ελάχιστη απόδειξη της ευγνωμοσύνης όλων μας στο πρόσωπο του Ειρηναίου Γαλανάκη.
Ο Σεβασμιώτατος Ειρηναίος αποτελεί και θα εξακολουθεί να αποτελεί ένα κομμάτι της ψυχής της Κρήτης.
Με την ευκαιρία της ονομαστικής σας εορτής παρακαλώ δεχθείτε τις θερμότερες ευχές μου για υγεία και δύναμη, ώστε να συνεχίσετε να αποτελείτε για όλους εμάς το φωτεινό παράδειγμα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Θέμα:  Ομιλίες Παρουσιάσεις-Βιρβιδάκη

Εκδότης:  Δήμος Χανίων