Είσοδος      |     
Αρχείο

22/07/09, Χαιρετισμός Δημάρχου Χανίων στο Συνέδριο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής

Ως Δήμαρχος Χανίων χαιρετίζω τη διοργάνωση του 41ου Συνεδρίου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής στην Κρήτη, που πραγματοποιείται από τις 17 έως και τις 23 Ιουλίου, με την ευκαιρία του εορτασμού 80 χρόνων από την ίδρυση της.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να σας υποδέχομαι στο Φρούριο Φιρκά, εδώ όπου την 1/12/1913 υψώθηκε η ελληνική σημαία, επισφραγίζοντας την Ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε στην τελετή που γίνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να τιμηθεί το μεγαλειώδες αυτό γεγονός, τον πανηγυρικό της ημέρας κατά παράδοση εκφωνεί ο Δήμαρχος Χανίων.

Επιτρέψτε μου, να σας διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο του αείμνηστου Στυλιανού Πανηγυράκη για το ιστορικής σημασίας γεγονός: «…Ο κόσμος που είχε συρρεύσει από όλη την Κρήτη πλημμυρίζει τους δρόμους και την προκυμαία. Ξαφνικά διαγράφεται στον ορίζοντα η σιλουέτα του Αβέρωφ και των άλλων πλοίων. Ο κόσμος γελά και κλαίει.

Στις 09.30 το δοξασμένο καράβι αγκυροβολεί. Τα τηλεβόλα του βάλλουν τιμητικά. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν χαρμόσυνα. Στην αποβάθρα, μπροστά από τον σημερινό λιμενικό περίπτερο, οι Αρχές και πλήθη λαού, από του Αβέρωφ ατμάκατος φέρνει τον Βενιζέλο, τον Ναύαρχο, τον Βασιλιά. Τα σύννεφα σκίζονται. Ηλιαχτίδες χαϊδεύουν τον τόπο και τον κόσμο. Συγκίνηση.

Ζητωκραυγές. Προσφωνήσεις. Η πομπή οδεύει προς την Τριμάρτυρη. Κατανυκτική δοξολογία. Τώρα η πομπή στρέφεται προς το Φιρκά. Δάφνες, μυρτιές και θυμιάματα. Στη Βαστίλη αυτή της Κρήτης, υψώνει ο Βασιλιάς την Ελληνική Σημαία, με την βοήθεια των Αρχηγών Γιάνναρη και Μάντακα. Επιτέλους η δικαίωση…».

 

Κατά γενική ομολογία, η Παγκρητική Ένωση Αμερικής πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις πολιτισμού που έχουν ως στόχο τόσο την διατήρηση  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις νέες γενεές Κρητών της Αμερικής, όσο και την προβολή της Κρήτης σε παγκόσμιο επίπεδο ως ιδανικού τουριστικού προορισμού και ως ενός νησιού με ασύγκριτο πολιτισμό και ποιοτικά προϊόντα.

Είναι γεγονός ότι η απόσταση που χωρίζει την Αμερική από την Κρήτη είναι εξαιρετικά μεγάλη, όμως εκμηδενίζεται από την παρουσία των Κρητών, οι οποίοι πάντα λειτουργούν ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας.

 

Η προσφορά όλων είναι πολυσήμαντη. Το ίδιο και η στήριξή τους στους αγώνες για τα εθνικά μας ζητήματα, για τα δίκαια του Ελληνισμού. Κρατούν  ισχυρές τις αρχές και τις αξίες που ενώνουν τους απανταχού Κρητικούς, τους απανταχού Έλληνες: Την ιστορία, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, τον πολιτισμό μας.

 

Για όλους εμάς η διοργάνωση του Συνεδρίου σας στην Κρήτη είναι χαρά και τιμή, καθώς επιστρέφετε πιστοί στις ρίζες σας, περήφανοι για την Κρήτη. Έρχεστε πλέον πετυχημένοι, με τα παιδιά και τα εγγόνια σας, άξιοι πρεσβευτές του τόπου σας στο εξωτερικό, όπου διαγράφετε λαμπρή πορεία.

 

Ο τόπος μας δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερους πρεσβευτές από εσάς, που δίνετε δυναμικό παρόν σε κάθε θέμα που προκύπτει για τη μητέρα πατρίδα. Οι Κρήτες ομογενείς συνεισφέρουν στην προαγωγή των εθνικών μας θεμάτων, εκπροσωπώντας επάξια τον τόπο τους. Να είστε βέβαιοι ότι παρακολουθούμε και εκτιμούμε από εδώ, από την πατρίδα, τη στάση σας.

Η Παγκρητική Ένωση Αμερικής, τα μέλη της οποίας προσεγγίζουν τις 12.000, είναι γνωστή σε όλους εμάς στην Ελλάδα για το έργο της, το οποίο επικροτούμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Το δίκτυο αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των Κρητών του νησιού και των Κρητών της Αμερικής είναι πολύ ισχυρό. Η συνεργασία αυτή άλλωστε είχε ενδυναμωθεί και παλαιότερα με τη δημιουργία του Βενιζελείου Νοσοκομείου το 1953, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, που ιδρύθηκαν το 1985, όταν η Παγκρητική Ένωση Αμερικής, τιμώντας μια μεγάλη παράδοση εθνικών προσφορών του απόδημου Ελληνισμού, αποφάσισε να διαθέσει τους ετήσιους τόκους ενός κεφαλαίου της τάξεως των 500.000 δολ., που είχε σχηματισθεί από εθελοντικές εισφορές των μελών της Ενώσεως,  το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, που εγκαινιάστηκε το 2004 στο Ακρωτήρι, με τη στήριξη και σε αυτή την περίπτωση από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής. Οι αναφορές περιπτώσεων που οι Έλληνες ομογενείς στάθηκαν δίπλα μας δεν σταματούν εδώ, απλά οι περιπτώσεις που προανέφερα αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα.

Στο σημείο αυτό δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι φωτεινό φάρο των προσπαθειών όλων μας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μορφές του νεότερου Ελληνισμού, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής συστηματικής έρευνας και μελέτης της εποχής, του έργου και της ζωής του Eλευθερίου Bενιζέλου αποτελεί  κύριο σκοπό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το οποίο έχει έδρα την οικία του Eλευθερίου Bενιζέλου επί της πλατείας Έλενας Bενιζέλου στη Xαλέπα Xανίων. Ως Δήμαρχος Χανίων θεσμικά έχω την τιμή να είμαι Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, ενώ Αντιπρόεδροι ορίζονται, εκτός από τον εκάστοτε Δήμαρχο, ο εκάστοτε Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, και ο εκάστοτε Νομάρχης.

Στόχος του Iδρύματος, όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, είναι η λειτουργία, σε εθνικό επίπεδο, ενός δυναμικού ευρωπαϊκού ερευνητικού και εκπαιδευτικού κέντρου, το οποίο θα αποτελεί έναν κεντρικό θεσμό συντονισμού της έρευνας και μελέτης του έργου, της εποχής και της ζωής του μεγάλου πολιτικού και της νεότερης ιστορίας της Eλλάδας χωρίς ιδεολογικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις, χωρίς τοπικούς περιορισμούς.

Η παράδοση μας, όπως αυτή συντρόφευε τους πρώτους Έλληνες που αναζήτησαν καλύτερες μέρες στην μακρινή ήπειρο, οι αξίες που ενώνουν τους Κρητικούς, ο όμορφος τόπος που κρατά ζωντανές τις αναμνήσεις και τον πόθο για την πατρίδα, δεν θα πρέπει να χαθούν στο διάβα του χρόνου.

Ο Δήμος Χανίων σταθερά προσανατολισμένος σε αυτή την κατεύθυνση συμμετέχει φέτος στο Πρόγραμμα «Οργάνωση Επισκέψεων Ομογενών 3ης ηλικίας στην Ελλάδα», το οποίο διοργανώνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εξωτερικών – Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., την Ε.Ν.Α.Ε. και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Η δράση αφορά την υλοποίηση οργανωμένων προγραμμάτων φιλοξενίας ομογενών 3ης ηλικίας στην Ελλάδα.

Η επιλογή των τεσσάρων Νομών της Κρήτης για τις επισκέψεις των συμμετεχόντων στις εργασίες του Συνεδρίου ελπίζω να αποτελέσει ιδανική ευκαιρία για ξενάγηση στις ομορφιές του νησιού μας, ενώ την ίδια στιγμή οι Σύνεδροι θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τις παραδόσεις, την Ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριο σας, τα συμπεράσματα των εργασιών του οποίου περιμένουνε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καλή επιτυχία στο νέο Προεδρείο που θα προκύψει απ’ αυτό και να απολαύσετε μια πραγματικά ζεστή κρητική φιλοξενία.