Είσοδος      |     
Αρχείο

09/06/09, Ομιλία Δημάρχου Χανίων στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος

 

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίε

Σεβασμιώτατε Άγιε Ποιμενάρχα μας κ. Δαμασκηνέ

Πανοσιολογιότατοι Άγιοι καθηγούμενοι

Κύριε Υπουργέ

Κύριοι Βουλευτές

Κύριε Δήμαρχε Ακρωτηρίου

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Αρχών

 

Με ξεχωριστή χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση υποδεχόμαστε σήμερα στην ιστορική και πανηγυρίζουσα Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος, αντίγραφο της θαυματουργικής  Εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου και την οποία με περισσή τέχνη και πολλή προσευχή, φιλοτέχνησαν και ιστόρησαν άριστοι και δεινοί αγιορείτες αγιογράφοι.

Όπως όλοι γνωρίζουμε και διασώζει η ιερή Παράδοσις της Εκκλησίας μας, η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο οποίος με ευλάβεια την φύλαγε στο παρεκκλήσιο του σπιτιού του.

Όταν ξέσπασε η Εικονομαχία και η προσκύνηση των ιερών Εικόνων εθεωρείτο ειδωλολατρεία, ο Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός αναδείχθηκε θερμός υποστηρικτής των Αγίων Εικόνων και με τα συγγράμματά του κατατρόπωσε την αίρεση της εικονομαχίας. Ο Αυτοκράτορας ο Λέων ο Γ'' ο εικονομάχος προκειμένου να απαλλαγεί από την παρουσία του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, τον συκοφάντησε στο χαλίφη Ουάλιδ και ο  χαλίφης διέταξε να του κοπεί το δεξί χέρι. Ο Άγιος έλαβε το κομμένο χέρι του και όλη τη νύχτα ικέτευε την Παναγία γονατισμένος να τον θεραπεύσει προκειμένου να συνεχίσει τον σκληρό αγώνα του υπέρ της Ορθοδοξίας.

Κατάκοπος, όπως ήταν, αποκοιμήθηκε για λίγο και τότε είδε σε όραμα την Παναγία μέσα από την Αγία Εικόνα της να του λέει, ότι από τώρα και στο εξής το χέρι του θα είναι θεραπευμένο. Ο Άγιος ξύπνησε και είδε πραγματικά, ότι το χέρι του είχε αποκατασταθεί και ήταν υγιές. Από τη χαρά του φρόντισε και έβαλε αργυρό ομοίωμα του χεριού του κάτω από το αριστερό μέρος της Εικόνας της Παναγίας. Ένεκα τούτου του περιστατικού ονομάστηκε η Εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας.

Έχουμε πολλούς λόγους σήμερα αγαπητοί μου να είμαστε χαρούμενοι.

Πρώτον διότι η Εικόνα αυτή σχετίζεται με τον Άγιο Δαμασκηνό του οποίου το όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχη μας.

Δεύτερον όταν θα την ατενίζουμε και όταν θα την προσκυνούμε, θα μας υπενθυμίζει την διδασκαλία της αγίας μητέρας μας Ορθόδοξης Εκκλησίας για την ορθή τιμή και προσκύνηση των αγίων εικόνων. Εμείς οι Ορθόδοξοι, δεν λατρεύουμε την ύλη αλλά τιμάμε το εικονιζόμενο πρόσωπο «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» διακύρηξε η Ζ'' Οικουμενική Σύνοδος.

Και τρίτον διότι η πόλις των Χανίων έχει την Παναγία ως προστάτη και βοηθό.

Το πανάγιο όνομά Της έρχεται πολλές φορές την ημέρα αυθόρμητα στα χείλη του λαού μας, σε δύσκολες στιγμές της ζωής του, αλλά και στις ευχάριστες και χαρούμενες μέρες.

Tο «Παναγία μου, βόηθα» και το «Παναγία μου, σε ευχαριστώ», είναι από τις πιο συχνές εκφράσεις του.

Στην Παναγία εναποθέτουμε όλοι μας την κάθε ελπίδα μας, τα βάσανα, τις χαρές μας και τους καημούς μας...

Είναι η γλυκιά Θεομάνα, η μεσίτρια που μεταφέρει τα αιτήματά μας στο Χριστό.

Είναι η «Υπέρμαχος Στρατηγός», πάντων θλιβομένων η χαρά και των αδικουμένων προστάτις...

Είναι η λευκή βακτηρία των τυφλών, των πεινασμένων η τροφή, των ορφανών η βοηθός, η επισκέπτρια των αρρώστων και των αδυνάτων...

O λαός μας τη λατρεύει όπως το μικρό παιδί λατρεύει και λαχταράει την αγκαλιά της μητέρας του.

Κι εμείς σήμερα σαν τα μικρά παιδιά που έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στη μάνα τους και της κρατούν το χέρι όπου κι αν πάνε, παρακαλούμε την Παναγία μας να μας κρατεί με το χέρι της το στοργικό, το εύσπλαχνο και το δυνατό, για να μας οδηγεί στην αρετή, στην αγιότητα και στον Χριστό, καθώς προσκυνούμε τιμητικά και ευλαβικά την ιερή και θαυματουργή εικόνα της και  με βαθύ σεβασμό τα χείλη μας προσευχητικά της ψιθυρίσουν και της λένε «την πάσαν ελπίδα μου εις Σε ανατίθημι, Μήτερ του Θεού, φύλαξόν με υπό την σκέπην Σου...»