Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Λοιπά Συγχρηματοδοτούμενα έργα

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON 2020 - «Visionary and integrated solutions to improve well-being and health in cities» με ακρωνύμιο «VARCITIES»

20.06.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 06:06

LOGO EU        LOGO VARCITIES

Η πράξη με τίτλο: «Visionary and integrated solutions to improve well-being and health in cities» και ακρωνύμιο «VARCITIES» υποβλήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020. Αξιολογήθηκε επιτυχώς και εγκρίθηκε προκειμένου να χρηματοδοτηθεί σύμφωνα με το Συμφωνητικό Επιχορήγησης μεταξύ των εταίρων GRANT AGREEMENT No 869505 – VARCITIES. Το αντικείμενο της πράξης εμπεριέχεται στη προαναφερθείσα σύμβαση χρηματοδότησης και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020.

Ο βασικός στόχος του έργου με ακρωνύμιο VARCITIES είναι η δημιουργία βιώσιμων αστικών δημόσιων χώρων για τη βελτίωση της υγείας και ευεξίας των κατοίκων των πόλεων με συνδυασμό ψηφιακής καινοτομίας, εικονικής πραγματικότητας και λύσεων εμπνευσμένων από τη φύση, την αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης, την ενσωμάτωση των οικολογικών χώρων στην καθημερινή ζωή, την ενίσχυση του σεβασμού των δημοσίων χώρων, την ανάπτυξη υγιούς πράσινης νοοτροπίας για τα παιδιά, κ.ά.

Επικεφαλής του ερευνητικού έργου είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης και στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν συνολικά 25 εταίροι από 9 χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Νορβηγία).

 1. TELECOMMUNICATION SYSTEMS INSTITUTE, GREECE
 2. CYCLOPOLIS LTD, GREECE
 3. MUNICIPALITY OF CHANIA, GREECE
 4. ACCADEMIA EUROPEA DI BOLZANO, ITALY
 5. UNIVERSITA DEGLI STUDI DI PADOVA, ITALY
 6. UNISMART PADOVA ENTERPRISE SRL, ITALY
 7. COMUNE DI CASTELFRANCO VENETO, ITALY
 8. UNIVERSITA TA MALTA, MALTA
 9. Darttek LTD, MALTA
 10. KORONA INZENIRING DD, SLOVENIA
 11. DEVELOPMENT CENTRE NOVO MESTO, CONSULTATION AND DEVELOPMENT LTD, SLOVENIA
 12. MESTNA OBCINA NOVO MESTO, SLOVENIA
 13. VAN ROMPAEY SARA, BELGIUM
 14. STAD LEUVEN, BELGIUM
 15. IES R&D, IRELAND
 16. LOUTH COUNTY COUNCIL, IRELAND
 17. SKELLEFTEA KOMMUN, SWEDEN
 18. PROSPEX INSTITUTE, BELGIUM
 19. CROWDHELIX LIMITED, IRELAND
 20. INLECOM INNOVATION ASTIKI MI KERDOSKOPIKI ETAIREIA, GREECE
 21. STICHTING ISOCARP INSTITUTE CENTEROF URBAN EXCELLENCE, NETHERLANDS
 22. UNIVERSITETET I BERGEN, NORWAY
 23. BERGEN KOMMUNE, NORWAY
 24. DECCA TECHNOLOGY, NORWAY
 25. SENSEDGE D.O.O., SLOVENIA

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 10.115.469,00€, ενώ για το Δήμο Χανίων είναι 490.000,00€ (με χρηματοδότηση σε ποσοστό 100%). Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι 54 μήνες με ημερομηνία έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και λήξη την 28η Φεβρουαρίου του 2025.

 

Ο Δήμος Χανίων προβλέπεται, μέσω του εν λόγω εγκεκριμένου έργου, να αναπτύξει τις εξής δύο (2) λύσεις:

 1. Ο Κινητός αστικός χώρος στοχεύει να φέρει τους κατοίκους στη φύση: Σχεδιασμός ευέλικτου πολυλειτουργικού χώρου, αυξημένης προσβασιμότητας που θα φιλοξενεί δράσεις και θα συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των πολιτών. Αυτός ο ευμετάβλητος χώρος θα μπορεί εύκολα να αποσυναρμολογηθεί και στη συνέχεια, να επανατοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης. Αφορά στην αποκατάσταση και αναγέννηση του δημόσιου χώρου, η οποία προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προωθώντας την ψηφιακή, κοινωνική, πολιτιστική και φυσική καινοτομία.
 2. Αναβάθμιση του δικτύου κοινόχρηστων ποδηλάτων με χρήση της τεχνολογίας: Συλλογή στοιχείων θέσης και χρήσης για την κατανόηση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος.

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ VARCITIES:

Ιστοσελίδα του Προγράμματος: https://cordis.europa.eu/project/id/869505
Iστοσελίδα της Πράξης: https://www.varcities.eu/
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης της πράξης:  

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ:

- Σύναψη Σύμβασης Μίσθωσης Έργου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκό Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «VARCITIES» HORIZON 2020   - Ανάθεση Υπηρεσίας Ανάλυσης Απαιτήσεων Κινητού Αστικού Καθιστικού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκό Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «VARCITIES» HORIZON 2020

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (WORKSHOPS):

O Δήμος Χανίων στο πλαίσιο του Συμμετοχικού Σχεδιασμού Λύσεων για τη βελτίωση της Υγείας & της Ευημερίας στα Χανιά, διοργάνωσε και προσκάλεσε Τοπικούς Φορείς και ιδιώτες συμμετέχοντες στα ακόλουθα εργαστήρια (workshops):

- 1ο Διαδραστικό Διαδικτυακό Εργαστήριο | 29 June 2021 | 13:00 – 16:00
- 2ο Διαδραστικό Δια ζώσης 2ο Εργαστήριο| 29 Νοεμβρίου 2021|13:00 – 16:30|ΚΑΜ (Μεγάλο Αρσενάλι) 
- 3ο Διαδραστικό Διαδικτυακό Εργαστήριο | 15 Φεβρουαρίου 2022|14:00 – 15:00

 

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

 1. Mε δύο καινοτόμες προτάσεις συμμετείχε ο Δήμος Χανίων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “VARCITIES”, για τη βελτίωση του αστικού δημόσιου χώρου & την ποιότητα ζωής των πολιτών
 2. Πιλοτικές δράσεις για τους αστικούς δημόσιους χώρους – Συμμετοχή Δήμου Χανίων σε ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο